Медия без
политическа реклама

Гръцкият външен министър е на рискована мисия в Одеса

Той ще се опита да направи коридор за евакуация на цивилни граждани, докато Москва удари с ракети рафинерия в града

03 Апр. 2022Обновена
БГНЕС архив

Гръцкият външен министър Никос Дендиас пристигна на много рискована дипломатическа мисия в Одеса, като донесе хуманитарна помощ на етнически гърци и други жители на града, съобщават агенциите.

Той тръгна за Одеса от Молдова, въпреки тежката военна обстановка в района, където и тази нощ имаше мощни експлозии. Хуманитарната помощ, която той носи,  включва преди всичко лекарства,които липсват в окупираните територии.

Целта на гръцката дипломатическа мисия е да се осигури безопасен коридор за евакуация на цивилни граждани, сред които има много жители от гръцки произход, предава БНР.

Министър Дендиас изяви желание пред украинските власти да посети и град Мариупол, но поради съображения за сигурност се оказа невъзможно.

Гърция успя да възстанови дейността на дипломатическата мисия в Одеса, за да окаже съдействие за евакуация на гърците. 

Украинското правителство вече благодари на Атина за помощта, а през следващата седмица президентът Зеленски ще направи обръщение пред гръцкия парламент по покана на премиера Мицотакис.

Засега само 15 хиляди бежанци са достигнали до Гърция. В Мариупол има хиляди етнически гърци, които желаят да се евакуират и търсят помощ от гръцката дипломация.

В същото време се съобщава за ракетен обстрел, който е бил извършен срещу Одеса в неделя сутринта. Градските власти съобщават за пожари в индустриалната зона на пристанищния град. Няма съобщения за жертви, посочват властите в украинския град.

По-късно руското министерство на отбраната официално потвърди, че руските сили са бомбардирали района около Одеса. Съобщават, че са унищожили петролна рафинерия и три склада за гориво.

Одеса е ключово пристанище на Черно море и основна база на украинските военноморски сили. Междувременно украинският президент Зеленски предупреди, че Русия се опитва да завладее Донецка и Луганска област, както и южната част на Украйна.

След дни на контраатаки край Киев, украинските сили са успели да си върнат контрола над цялата област - за това съобщи украинският заместник министър на отбраната. Градовете обаче са почти изцяло разрушени.

Последвайте ни и в google news бутон