Медия без
политическа реклама

12 граждани загинаха в Одеса от руска атака

Украинските деца са военни цели на Русия, заяви президентът Зеленски

03 Март 2024Обновена
Анна и Тимофей Гайдаржи са сред жертвите. Съпругът на Анна е бесарабски българин

Загиналите от руската атака с дронове по 9-етажен жилищен блок в Одеса са 12, съобщи тази вечер местната власт. Последните 2 жертви са деца - 8-годишната Злата и 10-годишният Сергей. Родителите им и сестра им Лиза на 7 месеца бяха намерени вчера. На снимката Олег и Елена Кравец, които загинаха заедно с трите си деца. 

Трупът на 7-месечната Лиза бе намерен до тялото на майка си Елена, която се е опитала да го прикрие с тялото си. 

В събота сутринта руската войска удари Одеса с дронове, в резултат на което жилищният блок бе частично разрушен. 

Сред жертвите има още две деца на 3 години и на 4 месеца.

Бесарабският българин Сергей Гайдаржи загуби жена си Анна и четиримесечния си син Тимофей по време на атаката с дронове на 2 март в Одеса, съобщи БТА. Сергей е родом от с. Дмитровка (Делжилер), Татарбунарска община и живее със семейството си в Одеса. 

"Това е голяма трагедия. Вчера бях цял ден със Сергей, той ми е племенник, трябва да го подкрепя. Те живяха на 2-ия етаж във входа на блока, който беше срутен напълно. През нощта майката е била в едната стаята с бебето, а Сергей с петгодишната им дъщеричка – в другата стая. Те са спяли, когато отломките от дрона падат върху блока. Сергей се събудил и мълниеносно изнесъл дъщерята навън. Когато се върнал обратно за жена си и сина си, там вече всичко е било в развалини". Това е казал специално за БТА Трифон Антов, депутат в Одеския областен съвет и бесарабски българин, родом от с. Дмитровка.

По неговите думи Анна Гайдаржи с бебето се е намирала под развалините до средата на деня, когато спасителите разчистват всичко. В момента се водят разговори с кмета на Одеса, за да се окаже помощ на Сергей Гайдаржи и петгодишната му дъщеричка.

Българското Външно министерство публикува в  Х съболезнователен пост към близките на жертвите и специално към загиналите от български произход. 

"Украинските деца са военни цели на Русия"

Украинският президент Володимир Зеленски призова света да помогне на Киев да победи "руското зло", предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Повод за изявлението му стана ударът срещу блока в Одеса.

"Марк, който не е бил дори на три години, Елизавета, на осем месеца, и Тимофей, на четири месеца", каза Зеленски, назовавайки най-малките жертви на удара в публикация в Telegram. "Украинските деца са военни цели на Русия", допълни той.

Президентът се обърна към западните съюзници на Киев с молба да доставят повече системи за противовъздушна отбрана. "Всяка руска загуба на фронта е отговорът на нашата страна на руския терор. Светът трябва да реагира на всяка проява на руското зло и да отблъсне действията на Русия", заяви Зеленски.

Ключови думи:

Одеса, атака с ракети