Quantcast

Медия без
политическа реклама

Готвят затвор за Навални до 2033 г.

28 Септ. 2021
БГНЕС
Привърженици на Алексей Навални по време на протест пред посолството на Русия в Лондон на 21 април т.г.

Руските следователи започнаха ново разследване за екстремизъм срещу критика на Кремъл Алексей Навални и неговите съюзници. Ако се изправи пред съда, опозиционният лидер може да прекара още 10 години в затвора, което означава, че ще излезе на свобода през 2033 г., предава АФП, цитирана от БГНЕС

Новото разследване идва след като организациите на Навални вече бяха обявени за екстремистки по-рано тази година. Разследващият комитет, който се занимава с големи престъпления в Русия, каза в изявление, че до 2014 г. Навални ''е създал екстремистка мрежа и я е насочил'' с цел ''промяна на основите на конституционната система в Руската федерация''. 45-годишният Навални и неговите съюзници Леонид Волков и Иван Жданов са заподозрени, че са управлявали мрежата, докато Любов Собол и редица други негови поддръжници са обвинени в съучастие. ''Незаконните дейности на екстремистката мрежа бяха насочени към дискредитиране на държавните органи и тяхната политика'', заявиха следователи. Дейностите са насочени и към "дестабилизиране на положението в регионите", добавиха те, и "оформяне на общественото мнение за необходимостта от насилствена смяна на властта". Разследващите също така казаха, че призивите за ''екстремистки и терористични дейности'' са често срещани при редовните улични протести, организирани от Навални и неговите съюзници.

Ако бъдат признати за виновни, Навални, Волков и Жданов са заплашени от 6 до 10 години затвор. Собол и останалите активисти рискуват от 2 до 6 години зад решетките.

Разследването започна след като управляващата партия ''Единна Русия'' на Путин спечели мнозинство в долната камара на Държавната дума по-рано този месец. Всеки, свързан със забранените организации на Навални, беше възпрепятстван да участва в изборите, докато съюзниците му призоваха привържениците на опозицията да подкрепят други кандидати, които потенциално биха могли да победят ''Единна Русия''.

Руската опозиция обвини властите в масови измами с гласоподаватели по време на изборите, а в съобщение от затвора  Навални заяви, че изборите са били откраднати.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?