Медия без
политическа реклама

Германия забрави за Хашоги и продава 150 ракети на Саудитска Арабия

Берлин разреши износа на ракети "Ирис-Т

11 Яну. 2024
Diehl Defence
Германската противовъздушна система Iris-T

Германия разреши износа на 150 ракети "Ирис-Т" за Саудитска Арабия, съобщи говорителят на правителството в Берлин, предава БНР. 

Новината за ракетите идва след като правителството обяви, че Саудитска Арабия може да се надява на доставка на изтребители Eurofighter, които могат да бъдат оборудвани с ракетите "Ирис-Т". Това е първата оръжейна доставка на Германия за Саудитска Арабия от 2018 г., когато Берлин наложи забрана върху износа на оръжия за Рияд заради участието във войната в Йемен и убийството на журналиста Джамал Хашоги. 

Две неща са важни при тези решения - първо, дали друг партньор, например Украйна, няма по-голяма нужда от тези оръжия. И второ - как ще бъдат използвани тези оръжия, дали ще допринесат за деескалация и стабилност, обясни министърът на икономиката Роберт Хабек. 

Правителството обаче все още се колебае дали да изпрати на Украйна крилати ракети "Таурус", както отдавна настоява Киев.

Германският канцлер Олаф Шолц споделя склонността на министъра на външните работи на ГерманияАналена Бербок за доставяне на изтребители „Юрофайтър“ (Eurofighter) на Саудитска Арабия, предаде само преди ден ДПА, цитирана от БТА.

Самолетите са съвместен проект на европейски държави, в който участва Германия, като в този смисъл тя има право на вето по отношение на износа им. Така през юли германското правителство взе решение да спре доставката на самолетите за богатата арабска страна в залива до приключване на изборния процес в Германия в края на 2025 г.

Самолетите се произвеждат във Великобритания, която е готова да ги предостави на Саудитска Арабия. По непотвърдени данни става въпрос за 48 изтребителя.

Правителственият говорител Щефен Хебещрайт каза в Берлин, че „федералният канцлер е съгласен с оценката на министърката“. Саудитска Арабия предприе „много конструктивен подход към Израел след 7 октомври“, каза говорителят, като имаше предвид датата, на която „Хамас“ атакува Израел. „ВВС на Саудитска Арабия също така свалиха ракети на хусите, изстреляни към Израел, отново със самолети „Юрофайтър“. Така че решението,  което е съгласувано с германското правителство, трябва да бъде разглеждано в светлината на тези събития“, добави той.

По принцип износът на въоръжение за Саудитска Арабия не се разглежда еднозначно, като се имат предвид случаите на нарушаване на човешките права в кралството и нарастващото значение на паравоенни формирования в регионални конфликти на местна територия, допълва ДПА.

Още по темата