Медия без
политическа реклама

Франция и Германия се разтревожиха от руски войски край Украйна

Москва ги предупреди да не наливат масло в огъня

04 Апр. 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС
По линията за прекратяване на огъня в Донбас зачестиха престрелките

Франция и Германия изразиха тревога от изострянето на напрежението по разделителната линия в Донбас и от струпването на руски войски по източната граница на Украйна. Министрите на външните работи на двете страни Жан-Ив Льо Дриан и Хайко Маас огласиха обща декларация, в която призоваха враждуващите страни към сдържаност.

"Франция и Германия са разтревожени от зачестилите нарушения на прекратяването на огъня в Източна Украйна, където от юли 2020 г. имаше стабилизация. Крайно внимателно следим придвижването на руски войски и призоваваме страните към сдържаност и незабавно снижаване на напрежението. Потвърждаваме нашата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници".

Положението в Донбас започна да се влошава в края на февруари, откогато почти всеки ден има престрелки, включително с минохвъргачки и гранатомети. Враждуващите страни взаимно си прехвърлят вината. В събота представителството на т.нар. Донецка народна република съобщи, че украински сили осем пъти са обстреляли ДНР за едно денонощие.

Украйна, западните страни и НАТО обвиняват Русия, че изпраща войски и тежки оръжия за подпомагане на сепаратистите. Москва твърди, че предоставя само политическа и хуманитарна подкрепа на бунтовниците и че руснаците, които се бият в Украйна, са доброволци.

Москва: Не наливайте масло в огъня

Позицията на европейските държави по отношение на конфликта в югоизточна Украйна само "добавя масло в огъня", заяви заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачoв. Той подчерта, че териториалната цялост на Украйна, ако не става дума за Крим, е обща грижа на всички участници в „нормандския формат“ (Русия, Украйна, Франция и Германия).

"И докато западняците мълчат, Киев ще разбира такава позиция на мълчание като карт бланш за военна операция, за възстановяване на териториалната цялост чрез сила. Позицията на Русия не е за сила, а само за пряк диалог между конфликтните страни. Това не присъства в изявлението на двамата министри. И в този смисъл то няма стойност, а само налива масло в огъня по отношение на конфликта“, каза Косачов.

Той също така добави, че отражението от сегашната позиция на Германия и Франция върху ситуацията в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, когато подчертават необходимостта да се изпълняват Минските споразумения само от Русия, „изваждат Украйна от всякаква критика и игнорират жителите на югоизток."

Още по темата