Медия без
политическа реклама

Европейският покровител на Борисов стана политически токсичен

Поляци отказват среща с Манфред Вебер след обиска на централата му в Брюксел

08 Апр. 2023
Профил на Манфред Вебер във Фейсбук
Мафред Вебер (вляво) бе редовен агитатор в полза на Бойко Борисов преди парламентарни избори в България

Полска десноцентристка партия отмени поканата си за посещение идната седмица във Варшава на председателя на ЕНП Манфред Вебер, след като във вторник (4 април) белгийската и германската полиция обискираха централата на ЕНП в Брюксел като част от текущо разследване за корупция по време на предизборната кампания за Европарламент през 2019 г.

Базираното в Брюксел електронно издание EURACTIV бе информирано, че полската делегация в ЕНП е изразила сериозно безпокойство от политическите щети за десноцентристкото семейство след полицейската акция.

Твърди се, че полската десноцентристка партия Гражданска платформа на бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск (2014 - 2019) е поискала от ръководството на ЕНП да отмени срещата след остри критики от проправителствените медии в Полша, които се опитаха да свържат полската партия със скандала преди общите избори. Лидерът на Гражданска платформа Доналд Туск вече е отменил участието си в срещата в сряда, тъй като „след обиските в централата, медиите, близки до „Право и справедливост“, се опитваха да въвлекат Доналд Туск в скандала“. Той иска  „да избегне политическите щети, от които партийният лидер Манфред Вебер вече пострада“, казал пред EURACTIV източник от ЕНП. Управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ принадлежи към Европейските консерватори и реформисти, чийто лидер е италианският премиер Джорджа Мелони.

Манфред Вебер бе редовен агитатор в подкрепа на Бойко Борисов преди парламентарни избори в България, защото ГЕРБ членува в ЕНП. Доналд Туск в качеството си на тогавашен председател на ЕНП пък бе слушател през октомври 2020 г. на изповедта на Борисов по скандала с парите в чекмеджето. Той даде да се разбере, че е научил от него коя е митичната Мата Хари, направила снимки в спалнята му: “Да, все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно - да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той беше напълно откровен с мен”, разказа Доналд Туск три седмици след срещата си с Бойко Борисов.

Вътрешни борби 

EURACTIV съобщи през януари, че германските десноцентристки партии (ХДС, ХСС) са изразили разочарованието си от Вебер, след като той е решил без предварителна консултация да изгради мостове с Мелони.

В началото на февруари на среща в Мюнхен лидерът на ХСС Маркус Зьодер каза, че е провел дълъг разговор по темата с Вебер, който е член на ХСС. „Това, че държавите трябва да разговарят помежду си е разбираемо, но партийните връзки нямат смисъл от нашата обща гледна точка“, каза Зьодер.

ХДС пък недоволства от позицията на Вебер спрямо произлязлата от средите на ХДС председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Източник от ХДС каза пред EURACTIV, че „пасивно-агресивното” отношение на Вебер към нея не се възприема в положителна светлина в Берлин.

„Съгласно сегашното коалиционно споразумение Зелените ще имат правото да номинират следващия еврокомисар на Германия, стига председателят на Еврокомисията да не е от Германия“, каза източник и добави, че тестът ще е вторият мандат на  Фон дер Лайен.

Източникът от ХДС изрази също така тревога от липсата на политически ориентирана стратегия на ЕНП при Вебер.

„Вече няма работни групи, а само политически събрания. ЕНП като основна политическа сила трябва да се съсредоточи предимно върху политиките си и след това върху общата политиката“, отбеляза източникът от ХДС.

Парите

Договори на стойност над 300 000 евро между Европейската народна партия (ЕНП) и компания, за която се твърди, че е свързана с Марио Фойгт, мениджър на цифровата кампания на ЕНП по време на предизборната кампания за ЕС през 2019 г., са на радара на германските власти, научи EURACTIV. Помолен да потвърди тази сума, източник от ЕНП каза, че сумата е под 200 000 евро.

Въпреки че много източници от ЕНП потвърдиха, че ръководителят на ЕНП Манфред Вебер не е участвал „административно“, политическите щети са големи.

Според съобщения в германските медии обиските са съсредоточени върху възлагането на договори за дигиталната кампания в Тюрингия, Германия.

Марио Фойгт заяви, че е невинен. В сряда (5 април) той бе разпитан от двама германски следователи и един белгийски. Предстоят нови разпити на служители на ЕНП, съобщи EURACTIV.

По време на акцията полицаите са проверили компютри и снимали фактури и ръкописни документи.

EURACTIV научи, че германските власти, които водят разследването, се опитват да установят дали Фойгт е имал някаква „сенчеста“ сделка с компанията, която е възложила тези договори, а не дали тези договори с ЕНП са били законни.

Вебер „не е участвал“ в сделката

Няколко източника от ЕНП дадоха да се разбере, че преди кампанията през 2019 г. Манфред Вебер не е имал лични отношения с Фойгт и с настоящия ръководител на стратегическия отдел на ЕНП и дясната ръка на Вебер Удо Золейс.

По информация на EURACTIV Дара Мърфи, тогавашен директор на кампанията, е подписвала  договорите за аутсорсинг „до определена сума“.

„Вебер не е участвал административно, но не може да избегне политическата отговорност. Нанесени са щети, цялата партия страда“, каза източник, който е участвал в кампаниите както на Жан-Клод Юнкер през 2014 г., така и на Манфред Вебер през 2019 г.

Същият източник отиде по-далеч, като обясни, че след кампанията договорите на много служители са прекратени „за една нощ“ и оттогава „аутсорсингът процъфтява“.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?