Quantcast
Европарламентът ще дебатира за България в пленарна зала | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Европарламентът ще дебатира за България в пленарна зала

В ЕП се говори за записите на Борисов, коментира евродепутатът Елена Йончева
5 224
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

В началото на октомври ще се проведе пленарно заседание на Европейския парламент по повод ситуацията в България. Това съобщи евродепутатът от групата на европейските социалисти Елена Йончева в ефира на bTV. "Такива дебати се правят за страни, които са в много критично положение", уточни тя, като добави, че в момента работи за изготвяне на резолюция от страна на ЕП.

Йончева определи като безпрецедентен отказът на премиера Бойко Борисов да приеме поканата за участие в закритото заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в страната в края на август. По нейни думи евродепутатите не са били доволни от отговорите на българските представители и са изпратили писмени запитвания.

В четвъртък се проведе и заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - ЛИБЕ, в което участва и еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова. "На вчерашната среща се изказаха много остро от всички политичеески групи, освен от ЕНП, които бяха по-скоро балансирано, а не защитници на Борисов", посочи Йончева. Тя допусна в бъдеще да бъдат наложени санцкии срещу България, ако положението у нас по отношение на върховенството на закона не се подобри.

По думи на Йончева в ЕП се говори за изтеклите записи с гласа на Борисов, а той самият най-много се страхува от аферата "Барселонагейт", защото тя може да бъде разниена на Европейско ниво.

Европейската комисия изпадна в неудобство днес в Европарламента, защото бе атакувана от много евродепутати, че проявява необективен подход към България и си затваря очите пред проблемите, заради които протестира българското общество. Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ)

Българският депутат от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков от своя страна отхвърли тезите на Елена Йончева. Той призова да имаме повече самочувствие, тъй като се създава впечатление, че извън София големият брат е седнал да ни се кара. "Не може да се изважда рутинно европейско заседание, като заседание за критики към страната ни", категоричен е Новаков и даде пример с това, че е участвал в такива заседания за Испания, Гърция и Полша.

"Що за диктатура е тази, която позволява на хората да протестират вече над 60 дни", попита евродепутатът. Той обвини още европейската бюрокрация затова, че Механизмът за сътрудничество и проверка върху България все още не е отпаднал. В същото време предстои да влезе в сила нов механизъм за наблюдение, който ще важи за всички държави членки. На въпрос дали това означава, че страната ни ще бъде наблюдавана по два механизма, Новаков отговори: "Странно е, но така звучи"

Още

ЕП се бори с корупцията - декларира изяден салам и изпито вино

19.01.2023

787
И мароканското разузнаване е замесено в корупцията в Европарламента

30.12.2022

1136
Елена Йончева подкрепила разследвана от ОЛАФ за шефка на Фронтекс

17.12.2022

2645