Медия без
политическа реклама

Евродепутати притиснаха остро ЕК заради България

"Спрете парите на тези бандити", призова ирландката Клеър Дейли еврокомисар Вера Йоурова

10 Септ. 2020Обновена
Комисарката за правосъдието Вера Йоурова гледаше сконфузено евродепутатите, които подложиха на остра критика ЕК, че премълчава проблемите в България.
Комисарката за правосъдието Вера Йоурова гледаше сконфузено евродепутатите, които подложиха на остра критика ЕК, че премълчава проблемите в България.

Европейската комисия изпадна в неудобство днес в Европарламента, защото бе атакувана от много евродепутати, че проявява необективен подход към България и си затваря очите пред проблемите, заради които протестира българското общество. Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ) обсъди състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), за който българското правителство упорито твърдеше, че е прекратен.

Заместник-председателката на ЕК Вера Йоурова (Чехия), която отговаря за правосъдието, се опита с общи думи да заобиколи острите проблеми, като акцентира на стари констатации по МСП за напредък на България чрез законодателни и структурни промени. Тя пропусна да каже дали вижда реален напредък в борбата с корупцията на високо равнище и с организираната престъпност, но отбеляза, че положението в страната продължава да е под наблюдение и затова МСП не е прекратен. Вместо това отклони вниманието на евродепутатите към подготвяния нов механизъм за върховенство на закона във всички държави в ЕС, за който на 23 септември ще бъде представен първи доклад.

След като изслуша двайсетина евродепутати, от които над три четвърти се изказаха критично за ЕК и необективното й отношение към България, Вера Йоурова изплю камъчето: "ЕК не може да направи кой знае какво по отношение на държавите членки. Нека да сме наясно - ЕК не може да играе ролята на прокурор. Тук трябва да се намесят държавите членки (Съвета на ЕС - бел. ред.)"

Въпреки старанието си да оневини Еврокомисията за снизходителния й подход към българското правителство, тя призна, че има голям проблем с отчетността на главния прокурор, защото България не изпълнява препоръките на Венецианската комисия. Също така посочи и катастрофалното положение на свободата на медиите. Йоурова се засегна от репликата на ирландката Клеър Дейли (Групата на Европейската обединена левица - Северна зелена левица), която направо й каза, че "бездействието на ЕК е равносилно на съучастие" ( на управляващите в България). "Няма нищо такова - не съм съучастничка на Борисов", отвърня тя. Ето и изказването на Дейли: 

"Шокирана съм от думите на еврокомисар Вера Йоурова за ситуацията в България. Мисля, че те представят картина, напълно противоположна на реалността в тази страна.

Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е добър, то заключението ми е, че вие сте или дълбоко некомпетентни, или че напълно слугувате на интересите на Бойко Борисов заради връзките му с определени групи в този парламент и с интереси в Европейския съюз.

Той достатъчно хитро избягва да преследва малцинствата, така както го правят Унгария и Полша, за да си спести остри критики за това, че управлява най-корумпираната държава в ЕС с най-бедното население. Разполагаме с безспорни свидетелства за връзките му и взаимодействието му с главния прокурор Иван Гешев. Той му казва кого да преследва, как да прикрива твърденията срещу него за пране на пари в Испания, за тормоз на съдии и т.н.

Сега хората са по улиците, където полицията ги бие и пръска с лютив спрей, уважавани в обществото българи са затваряни, започнаха гладни стачки, а ние си говорим за мониторинг и напредък.

Припомням ви, че миналата година, макар и в по-малка степен, отбелязахме нещо важно - продължаващият рекет в жилищен комплекс в Поморие, където мои сънародници имат апартаменти, но не ги допускат до тях и това стана още по-зле заради пандемията, а не могат да получат справедливост от полицията и съда.

Сигурна съм, че хората, които споменавам, сега ни гледат и ни се присмиват. Гешев, когото поканихме, ни се присмива, присмива се на процедурите и механизмите на Европейския съюз, които са толкова откъснати от реалността. През април 2019 г. Европейската комисия каза, че Механизмът за сътрудничество и проверка не бива да бъде отменян. Сега се колебаете как да постъпите с него. Хората по улиците в София искат да знаят дали стриктно ще следите с този мониторинг, но също така и дали ще спрете парите на тези бандити. Защото европейските фондове овластяват тези хора и им позволяват да се развихрят в пълномащабна корупция, която всъщност наказва българите. Ще ви кажа, че е абсолютна срамота, че комисията се колебае по този въпрос и е съучастник в корупция."

Ръководителката на работната група на ЛИБЕ Софи Инт Велт (Нидерландия), която на 28 август обсъди положението в България, се противопостави на прекратяването на МСП, докато още не е задействан новият контролен механизъм, като каза: "Не можем да си събуем старите обувки, преди да сме си купили нови".

От българските евродепутати най-остро изказване направи Елена Йончева, която призова: "ЕК трябва да избере кое й е по-скъпо - българската демокрация или Бойко Борисов".

Преди дебата за МСП имаше дискусия за свободата на словото в ЕС и отново България бе поставена на прицел. Няколко евродепуати изтъкнаха, че тя е по-зле от всички останали, защото е на 111-то място в световната класация на "Репортери без граници", докато обичайно критикуваните в ЕС Полша и Унгария са доста по-напред. Общата констатация, че в целия ЕС има влошаване на състоянието на медиите, не помогна да се скрият специфичните проблеми в България. "Трябва да се прави разлика между държавите: Финландия е на 2-ро място в класацията, а България е на 111-то", посочи Елена Йончева.

И в двата дебата евродепутатите изразиха тревога, че полицията в Бълария се отнася брутално към журналистите, които отразяват протестите. Отправен бе призив към главния прокурор Иван Гешев да обърне повече внимание на този проблем.

ТУСК ОТКАЗА КОЛЕКТИВНА ПОДКРЕПА ЗА БОРИСОВ

На среща на Европейската народна партия (ЕНП) вчера евродепутатът от управляващата в Унгария партия Фидес Тамаш Дойч изрази солидарност с партията ГЕРБ на българския премиер Бойко Борисов, която също е от семейството на ЕНП, съобщи "Политико".

Дойч призовал останалите членове на групата да бъдат по-убедителни и ангажирани в оказване подкрепа на ГЕРБ. Критиката към Борисов според унгарския евродепутат трябва да предизвика колективна защита. Подтекстът на изявлението му е почти прозрачен - същото е трябвало да се случи и в случая с Унгария, която е критикувана за редица политики на премиера си Виктор Орбан. Любопитното от вчерашната среща обаче е, че, според „Политико“, Доналд Туск не се е съгласил с доводите на Дойч. Туск стана председател на ЕНП в края на миналата година.

 

 

 

Още по темата