Медия без
политическа реклама

Еврокомисията: Страните-членки сами са си виновни за ваксините

Сега да не се опитват да ни прехвърлят вината на нас, коментира Борисов

14 Март 2021Обновена
Стопкадър от екрана
Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия защити своята политика на разпределение на ваксините срещу COVID-19, след като по-рано вчера шест страни от ЕС, сред които и България, се оплакаха, че дозите не се раздават справедливо.

В общо писмо до Комисията и Европейския съвет лидерите на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, към които по-късно се присъедини и Хърватия, поискаха въпросът да бъде обсъден на върха в ЕС.

В отговор Европейската комисия обяви, че е съгласна с последните изявления на "няколко държави-членки", че най-справедливото решение за разпределяне на ваксините е пропорционално на населението на всяка държава-членка. "Това е решението, което Комисията предложи за всички споразумения за предварителни покупки", отбелязва ЕК.

Комисията обаче напомня, че "държавите-членки решиха да се отклонят от предложението на Комисията, като добавят гъвкавост, която позволява да се постигне споразумение за различно разпределение на дозите, като се вземат предвид епидемиологичната ситуация и нуждите от ваксинация на всяка държава. Съгласно тази система, ако държава-членка реши да не използва пропорционално разпределението си, дозите се преразпределят между останалите заинтересовани държави-членки".

ЕК така обяснява факта, че едни страни получават повече ваксини, а други по-малко: "Държавите-членки са използвали тази система, за да модифицират пропорционалното разпределение, предложено от Комисията съгласно всичките 6 договора за предварително закупуване. Държавите-членки следва да намерят споразумение, ако желаят да се върнат на пропорционалната основа."

Писмото на шестимата премиери, което призовава за "европейско решение", беше изпратено до председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Следващата среща на върха на ЕС е планирана на 25 и 26 март.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс призна, че Европейският съюз е допуснал грешки при разработването на стратегия за ваксинация срещу новия коронавирус за страните членки. "Вярно е, че бяха допуснати грешки при поръчването на ваксините в Брюксел, както и в страните членки", каза Тимерманс в интервю за неделния брой на германския в. "Тагесшпигел". "Готов съм да направя равносметка в края на пандемията - тогава ще можем да видим какво сме свърши добре и какво сме сгрешили", допълни Тимерманс.

Премиерът Бойко Борисов счита, че пропорционалното разпределение на ваксините срещу коронавирус на глава от населението е най-справедливият начин.  „Сега да не се опитват да ни прехвърлят вината на нас”, посочи той.

Министър-председателят обясни, че с изключение на Moderna, никой друг не си спазва договорите за доставка. „Ние не искаме нищо друго от Комисията, освен да ни дадат това, което сме договорили”, категоричен беше премиерът.  Борисов добави, че България винаги е спазвала европейските правила и е действала според тях. „Но като не сме сключвали договор с производителите на ваксини, а ЕК ги е сключвала, ние питаме ЕК – кога ще пристигнат договорените количества за България“, посочи премиерът.

 

 

България и още четири страни призовават в писмо за среща на върха на ЕС, за да се обсъдят "огромните различия" в разпределението на ваксините, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

 

Ключови думи:

споразумение, ваксини

Още по темата