Quantcast

Медия без
политическа реклама

Евродепутати: Брюксел нарочно ослепя за България

Пратеници на Европарламента се тревожат за свободата на медиите и са притеснени от корупцията и главния прокурор

Стопкадър от екрана
Софи Инт Велд бе категорична, че главният прокурор е възлов проблем в България

"Корупцията е отрова", обобщи впечатленията  си от България ръководителката на групата на Европарламента Софи Инт Велд (Нидерландия), която посети нашата страна на 23-24 септември. Групата за демокрация, върховенство на закона и човешките права, която бе изпратена от комисията ЛИБЕ (за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред), представи тази вечер докладите си за четири посетени държави - България, Словакия, Словения и Унгария.

"Много сме разтревожени за свободата на медиите в България. Много сме притеснени от корупцията и поведението на прокуратурата", каза Инт Велд. Елена Йончева добави: "След срещата с главния прокурор имаме повече въпроси, отколкото отговори". Тя отправи критика към "Европейската комисия, която от 10 години посреща гласовете на българите със стена от мълчание", и заключи: "Когато не реагираш, ставаш съучастник".

С още по-остри думи критиката ѝ бе продължена от ирландската евродепутатка Клеър Дейли, която се позова на пословицата: "Най-слепи са тези, които не желаят да видят". Тя призова Брюксел да се вгледа по-внимателно в поведението на главния прокурор, "който е много критикуван в страната".

Знак, че ЕНП вече не подкрепя така монолитно ГЕРБ и Бойко Борисов, даде словашкият евродепутат Владимир Билчик. Той заяви: "Добре е, че България ще има друго редовно правителство. Повечето проблеми са свързани с предишното правителство".

Главният прокурор Иван Гешев е отказал да разкрие пред евродепутатите каквото и да е от свързаното с Бойко Борисов разследване "Барселонагейт".

 

Още по темата