Медия без
политическа реклама

Ердоган: Точно сега не е моментът за конфликт с Русия

Имаме стратегически проекти - Турски поток, АЕЦ „Акую“, С-400, оправда се още турският президент

04 Февр. 2020
EPA/БГНЕС архив

Турският президент заяви, че Анкара и Москва имат много сериозни стратегически инициативи, съобщава ТАСС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че сега неговата страна няма нужда да влиза в конфликт с Русия. Той това пред репортери на борда на самолета си, връщайки се от посещение в Украйна.

"На този етап няма нужда да влизаме в конфликт или сериозно противоречие с Русия. Имаме много сериозни стратегически инициативи с Русия", подчерта президентът на Турция. 

Напрежението между двете страни нарасна сериозно през последните часове заради ситуацията в Сирия.

Ердоган посочи два примера за такова „стратегическо партньорство“: изграждането на първата АЕЦ „Акую“ в Турция и изпълнението на проекта „Турски поток“. "Първият проект се отнася до нашата ядрена енергетика, която стартираме много решително. В него има много, много сериозни цифри. Второ, проектът "Турски поток"също има голямо значение. Той е важен и за нас, защото е стратегическа инвестиция", обясни турският президент.

Ердоган потвърди, че Анкара не възнамерява да преразгледа споразумението с Русия за системата за С-400, въпреки натиска на някои страни.

"Темата за С-400 остава важен аспект в отношенията ни с Русия. Изобщо не става дума за отказване от покупката на С-400", каза той, отговаряйки на въпроса за въздействието на санкциите, наложени от някои страни във връзка с тази сделка.

Ердоган обърна внимание и на важността на търговския оборот с Руската федерация, който „може би сега е в най-ниската си точка, но все пак възлиза на 20-25 милиарда долара

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата