Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ердоган обяви началото на „Века на Турция“

Той призова опозицията да загърби противоречията от предизборния период

03 Юни 2023
ЕПА/БГНЕС

Турция се нуждае от енергията и приноса на всички свои граждани, заяви Ердоган в първата си реч на церемонията по встъпване в длъжност в президентския комплекс, цитиран от Анадолската агенция и БГНЕС. По думите му, Турция е преодоляла успешно един от най-критичните изборни процеси в своята история.

„Ще направя всичко необходимо, за да оправдая оказаното ми доверие от народа, от нашата партия и политическия блок. Готови сме да служим на всеки един от 85-те милиона граждани на Турция, независимо от политическите им възгледи, етническата и религиозната им принадлежност. Ще продължа да служа на Турция“, увери президентът.

"По случай стогодишнината от основаването на Република Турция страната ни се нуждае от единство. Призовавам жителите на всяка от 81-те провинции към солидарност и сплотеност. Днес е време за единство. Готови сме да изпълним обещанията си към избирателите, както сме го правили през последните 21 години", заяви политикът.

Ердоган подчерта, че след изборите започва „Векът на Турция“ - период на просперитет за страната. Той призова представителите на опозицията да уважават волята на народа, да действат отговорно в името на укрепването на турската демокрация и да загърбят противоречията от предизборния период, като заедно приложат концепцията за "Века на Турция".

Държавният глава заяви също, че демокрацията в Турция ще бъде укрепена благодарение на новата конституция и "отхвърляне на сегашния основен закон, който е плод на периода на военния преврат". "Решени сме да приложим на практика девиза на Ататюрк: "Мир у дома, мир по целия свят". Ще разширим рамките на хуманитарната дипломация", заяви турският президент.

Президентът съобщи, че новият състав на правителството ще бъде обявен тази вечер. Първото заседание на кабинета е насрочено за вторник, 6 юни.

По-рано днес Ердоган положи клетва за трети мандат като държавен глава на тържествена церемония във Великото национално събрание в Анкара. Той получи документа, удостоверяващ победата му на втория кръг на президентските избори на 28 май, от временния председател на парламента Девлет Бахчели, разказа Анадолската агенция, цитирана от БТА.

На церемонията присъстваха представители на 78 държави. Сред тях бяха над 20 държавни глави, включително и българският президент Румен Радев. Ердоган почетоха още президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Венецуела Николас Мадуро, на Косово Вьоса Османи, на Северна Македония Стево Пендаровски и др. Сред правителствените ръководители за гости на церемонията бяха поканени премиерите на Унгария Виктор Орбан и на Армения Никол Пашинян. Присъстваха също генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, генералният секретар на Организацията на тюркските държави Кубаничбек Омуралиев и генералният секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Хусеин Ибрахим Таха.

Ключови думи:

Реджеп Ердоган, Турция

Още по темата