Медия без
политическа реклама

ЕНП опитва да вкара темата „Борисов“ в сесия на Европарламента

Уикипедия
Европейският парламент има пленарна сесия идната седмица в Страсбург.

Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, настоява следващата пленарна сесия на Европарламента да обсъди идната седмица еднодневния арест на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Базираното в Брюксел американско електронно издание "Политико" съобщава, че лично председателят на ЕНП Манфред Вебер се е заел да лобира за превръщане в европейска тема на полицейските неволи на Борисов.

Но изданието е разбрало, че почти всички други политически групи са се противопоставили на инициативата. Социалистите и демократите са обвинили ЕНП, че "си играе политически игри с върховенството на закона в България", защото редовно е пречела тази тема да влезе в пленарните дебати по времето на управлението на ГЕРБ. Цитирана е българската евродепутатка Елена Йончева, която казва: "Дълги години ЕНП беше сляпа за системното влошаване на върховенството на закона в България. Това не е политическа играчка, с която да се заиграваш, когато ти пасва на политическите цели и приятели. Политизирането на текущо разследване е още един начин ЕНП да си затвори очите за сенчестите практики в България, наблюдавани в миналото".

Вместо да застава на страната на Бойко Борисов, ЕНП трябва да подкрепя онези, които осветяват корупцията и злоупотребата с еврофондове, заяви евродепутката Катарина Барли (Германия). 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?