Медия без
политическа реклама

Десетки хиляди сърби отново протестират срещу насилието и Вучич

10 Юни 2023
Шести пореден протест след убийствата на 18 май
undefined
Шести пореден протест след убийствата на 18 май

Десетки хиляди хора демонстрираха по улиците на сръбската столица Белград срещу насилието в Сърбия, предаде ДПА. Това беше шести пореден протест, след като през май 18 души загубиха живота си при две масови убийства, съобщи БТА. Участниците в снощния митинг се събраха пред сградата на парламента в центъра на града и в два отделни лъча се отправиха с шествие към сградата на правителството. Те настояват за оставката на президента Александър Вучич и на официални лица от сферата на сигурността. Протестиращите обвиняват държавния глава и таблоидните медии, които той контролира, в насаждане на климат на омраза и насилие. Митингът беше свикан от леви и либерални опозиционни партии и от граждански движения. На 3 май 13-годишен застреля девет свои съученици и охранител в белградско училище. На следващия ден 21-годишен откри стрелба по хора в село край столицата и уби осем от тях. Двата нямащи връзка помежду си случая потресоха цялата страна.      

В обръщение към нацията преди 2 дни президентът на Сърбия Александър Вучич обеща предсрочни парламентарни избори „до края на годината“. Агенцията коментира, че обещанието бе очевиден опит на Вучич да спре масовите протести срещу неговото популистко управление.

„Сега е ясно, че ще имаме предсрочни парламентарни избори“, каза Вучич. До него бе близкият му политически съюзник – премиерът Ана Бърнабич. „Готова съм да подам оставка, оставката ми е на масата“, каза Бърнабич.

Още по темата