Quantcast

Медия без
политическа реклама

Десетимата изчезнали скиори в Австрия бяха открити живи

200 спасители, кучета и хеликоптери дириха затрупаните от лавина в Алпите

26 Дек. 2022Обновена
Krone Zeitung

Десетимата скиори, за които се смяташе, че са затрупани от лавина в Западна Австрия, са открити живи, съобщиха местните власти. Малко преди 1:00 ч. местно време в понеделник от полицията потвърдиха, че изчезналите хора са намерени, предаде австрийската държавна агенция (АРА).

Според информацията четирима души имат наранявания. Един от тях е бил частично затрупан и е откаран в окръжната болница в Инсбрук с по-тежки травми, но без опасност за живота. Останалите шестима не са засегнати от лавината.

"Може да бъде заключено, че не липсват повече хора - се казва в съобщението. - Въпреки това в понеделник ще бъде организирано контролно претърсване за финално потвърждение."

Стотици спасители, специално обучени кучета и хеликоптери издирваха десетимата любители на зимните спортове, които бяха затрупани от лавина в Алпите. Тя е паднала в Западна Австрия вчера следобед. Един човек е бил спасен още в първите часове. Издирвателната операция продължи и вечерта под светлините на прожектори.

Австрийският "Кроне Цайтунг" съобщи, че около 200 души са издирвали затрупаните, но хеликоптерите са били спрени след мръкване.

Лавината е паднала около 15:00 ч. местно време в района на връх Триткопф, в ски зоната Лех-Цюрс, в провинция Форарлберг. Австрийската служба за предупреждения за лавини е била обявила висок риск в зоната за вчерашния ден.

В последните години лавини в Австрия отнемат годишно живота на по двайсет души.

Още по темата