Медия без
политическа реклама

България отвърна на Скопие да не спекулира с Холокоста

Външно министерство писа на радио "Свободна Европа", че няма за какво да се извинява на РС Македония

13 Март 2023Обновена
Стево Пендаровски
БГНЕС
Стево Пендаровски

Вменяването на вина на България за депортирането на македонските евреи през 1943 г. е част от цялостната злонамерена политика на управниците в Северна Македония, която цели да представи българския народ като "фашистки". Това се казва в позиция на Министерството на външните работи на България, изпратена в отговор на въпроси на радио "Свободна Европа".

Тя идва, след като в неделя президентът на Северна Македония Стево Пендаровски поиска България да се извини за депортирането на македонските евреи по време на Втората световна война.

В понеделник "Свободна Европа" изпрати въпроси до българското външно министерство, както и до президентството. От пресцентъра на президентството казаха, че на този етап няма да коментират изказването на Пендаровски.

От външното министерство посочват, че България винаги е разглеждала периода на Втората световна война "с особена скръб за всички загинали в Холокоста 6 милиона евреи и в това число за убитите в нацистките концлагери на смъртта 11 000 евреи", живели в териториите на днешна Гърция и Северна Македония, окупирани тогава от България.

От ведомството припомнят и че през 2013 г. Народното събрание осъди престъпните действия на нацисткия режим и изрази съжаление, че не е било във възможностите на местната българска администрация да спре депортацията.

"Тези трагични събития нямат нищо общо с държавата Република Северна Македония, която никога не е съществувала преди 1992 г. като субект на международното право и международните отношения", се казва още в позицията на външното министерство, изпратена до "Свободна Европа".

В нея се добавя, че властите в Северна Македония не се придържат към "обективните исторически факти и продължават да използват темата за Холокоста за пропаганда и злонамерени политически цели, нямащи нищо общо с паметта за жертвите, научното изучаване на Холокоста и борбата срещу антисемитизма".

"Вменяването на България на вина от днешни управници в Скопие се вписва в цялостната им линия на поведение, целяща да представи страната и народа ни като фашистки", се казва още в позицията.

Искането за извинение се съдържаше в речта на президента на Северна Македония Стево Пендаровски пред паметника на загиналите 7144 македонски евреи в Скопие. То дойде в неделя, на 80-тата годишнина от две събития с противоположен знак, протекли по едно и също време през март 1943 г. Едното е спасяването на живота на българските евреи, живели в границите на предвоенна България, другото - депортирането на евреите, живели в териториите на днешни Гърция и Северна Македония, окупирани тогава от България.

Днес София признава факта на депортацията, но не и отговорността за нея. Всяка година през март тя отбелязва само спасяването на българските евреи.

ЕВРЕИТЕ - В КОНСТИТУЦИЯТА НА РСМ

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски обеща, че "в рамките на дебата за конституционните промени ще предложи включването на евреите в конституцията на Република Северна Македония, което се надява да бъде прието от всички политически субекти в страната”. Той се срещна с председателя на Американския еврейски конгрес Андрю Бейкър, както и с представителя на еврейската общност в Германия Щефан Крамер и с бившия американският посланик в Германия Джеймс Бинденагел, съобщават от правителствената пресслужба в Скопие, цитирана от БТА.

На срещата са били обменени впечатления от отбелязването на 80-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Северна Македония в Треблинка. Ковачевски отново остро е осъдил антисемитизма, расизма, ксенофобията и фашизма, добавяйки, че Северна Македония ”винаги е била и ще остане от правилната страна на историята” и ще продължи да се противопоставя на всички различни форми на реч на омраза и нетолерантност.  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?