Quantcast
България остава на 111-то място по свобода на словото | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Медии

България остава на 111-то място по свобода на словото

В доклада на "Репортери без граници" са посочени разчистването на журналисти в Нова ТВ и опитите в БНР да бъде свалена от ефир Силвия Великова
2 145
 Euractiv.bg

За трета поредна година България остава на 111-та позиция по медийна свобода в света в класацията на международната организация “Репортери без граници“, чието най-ново издание бе публикувано във вторник, съобщава euarctiv.bg. Страната продължава да е на последно място в ЕС и на дъното в Европа.

На картата на континента има само четири държави, които са оцветени в червен цвят - Русия, Турция, Беларус и България. Червеното е индикация за това колко трудно е за журналистите да бъдат свободни. “Въпреки засилването на международния натиск, медийната свобода в България не се подобри през 2019 година“, коментира “Репортери без граници“ и изрежда редица примери.

На първо място е посочен опитът на ръководството на БНР да свали от ефир Силвия Великова. След това е споменато и разчистването на журналистите от Нова телевизия. Изрично са посочени разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, но примерите са много повече. “Редакционната политика на БНТ се промени от неутрална към проправителствена след назначението на новия генерален директор“, пише в доклада за България. Делян Пеевски също не е подминат, както беше и в предходни години.

“Най-известното превъплъщение на това ненормално състояние е Делян Пеевски, който привидно притежава два вестника (“Телеграф“ и “Монитор“), но контролира телевизионен канал (Канал 3), новинарски уебсайтове и голяма част от разпространението на печатни медии. Правителството продължава да разпределя пари от ЕС и публично финансиране за медиите при пълна непрозрачност, което води до насърчаване на получателите да спестяват критики или да се въздържат от отразяването на някои проблемни истории. В същото време съдебният тормоз над независими медии като “Икономедия“ и “Бивол“ се засилва“, пише в доклада.

“Репортери без граници“ коментира, че свободата на печата е в дневния ред на новата Европейска комисия. Причината са убийствата на журналисти, които се случиха непосредствено преди кампанията на европейските избори. Организацията приветства плана за действие, обявен от заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, който предвижда засилване на свободата на медиите, защитата на демократичния процес и отчетливостта на социалните мрежи. В същото време се напомня за ситуацията в Унгария и влиянието на тази страна върху Комисията.

“За съжаление обаче отговорността върху процеса по разширяването на ЕС, който е решаващ за интегрирането на страните от Западните Балкани, беше възложена на комисар от
Унгария. Страната има едно от най-репресивните правителства на ЕС“, се казва в доклада. В него се допълва, че движението към авторитаризъм в Унгария се засилило, след като премиерът Виктор Орбан е поел цялата власт за неопределено време, използвайки коронавирусната пандемия като претекст. В страната е въведен затвор до 5 години за публикуване на “фалшиви новини“, което предоставя на властите още едно средство за оказване на натиск върху независимите медии. И въпреки това Унгария е на 89-о място в индекса за свобода на медиите, цели 22 позиции пред България.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Опашки за ваксинация се извиха в София и страната

21.02.2021

Обновена

8315 92
Русия заедно с Турция не правят една България
Македонската академия: Можем и без Евросъюза

19.02.2021

17270 45

Коментари

редник

Редакционната политика на БНТ се промени от неутрална към проправителствена след назначението на новия генерален директор...

Причината са убийствата на журналисти...

 

Е, в следващия доклад ще сме още по-зле...

редник

П.П.

Някой знае ли по какви критерии се забраняват коментарите и това защо се прави?

ИвКо

 Благодарим ти ГЕРБ. 

 

ПП. По добре би било една БНТ- еди кой си номер която да бъде Правителствена, а всички останали да са независими до колкото могат, нека да има и една обществена. Каквито и да са обаче парите и рекламите ще си казват тежката дума. Същото се отнася и за останалите медии.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

За трета поредна година България остава на 111-та позиция по медийна свобода в света в класацията на международната организация “Репортери без граници“

 

СтаЛбилност!

PlaNed
снимка на PlaNed

Аз вярвам, че НОЩ ще направи необходимото и ще ни издигне до нови висоти!

sega_reader

Правителството дава пари на медиите.

Защо ги дава ?

За да могат медиите да хвалят правителството.

Медия, която казва истината, не получава пари.

Защото истина в Биг Брадър има, но тя е само истината на правителството.

Оттам и 111-о място.

Засега си нямаме министерство на истината, но пък схемата работи безотказно. Дефекти няма.

Aniki

Потърсете последното интервю на Милен Цветков, лека му пръст, с бойко. На мен ми стана неудобно като го гледах. Опитвам се да си представя сега някой да направи подобно. Не ми се получава, не излиза образ, а имам развинтена фантазия.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<<

111,000 квадратни километра 111-то място.

Какво искате, да си свием площта ли?

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Мястото е 1-во(според Бащицата), обаче като са изписвали цифрата едно и клавишът на клавиатурата е блокирал и още два пъти е повторил единицата.Така се е получило и срамното и нереално(пак по Н.В.Благородие) 111-то място.Абе подливат Му вода и го маскарят тия мискини.Мръсници.

Влез или се регистрирай за да коментираш