facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Борисов "сподели впечатления" от Давос с Иванка Тръмп

Премиерът се похвали със снимки във Фейсбук
Обновена
33919
 Бойко Борисов/Фейсбук

Премиерът Бойко Борисов се похвали, че е разговарял с дъщерята на американския президент Доналд Тръмп - Иванка, на форума в Давос и пусна снимки като доказателство за срещата във Фейсбук.

"Разговарях с Ivanka Trump след като двамата изслушахме речта на американския президент Donald J. Trump. Тя е в официалната делегация на Белия дом на Световния икономически форум в Давос като съветник на президента Тръмп. Споделихме впечатления си от форума и от обръщението на президента на САЩ, в което той изтъкна визията си за редица глобални въпроси", написа Борисов в социалната мрежа. „Идеята, която тя има, е много важна за нашия регион и е в сферата на безработицата сред младите хора“, допълни премиерът след разговора си с Иванка).

"Като знак на приятелство и уважение между двете държави, заместник-държавният секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда Кийт Крач ми подари специална монета от Държавния департамент на САЩ", похвали се премиерът с още една ползотворна среща в Давос. Борисов и Крач също обсъдили речта на американския президент Доналд Тръмп по време на форума. „Имаше много оптимизъм в нея. Радвам се, че нашето стратегическо партньорство е точно в тези сфери, за които Тръмп говори - работни места, доходи, сигурност, мощна икономика“, отбеляза министър-председателят. Българският премиер акцентира пред заместник-държавния секретар на САЩ, че тази година в София ще се проведат две големи мероприятия - процесът „Акаба“, който страната ни организира с краля на Йордания и Берлинският процес, който България домакинства съвместно със Северна Македония.

Друг акцент от участието му в Давос беше двустранната среща с първия дипломат на Турция Мевлют Чавушоглу.

„Разговарях с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, с когото обсъдихме резултатите от провелата се в Берлин мирна конференция за Либия. Поздравих го за чудесно свършената работа“, пише Борисов, без да уточнява за какво точно е поздравил Чавушоглу. Турция оказва пряка военна помощ на признатото от ООН либийско правителство, базирано в Триполи, което в момента воюва с другото правителство на страната, оглавено от Халифа Хафтар.

Борисов споделя и че „с тези совалки на канцлера Меркел, президентите Путин, Макрон и Ердоган, държавния секретар Помпео, аз съм оптимист за намиране на мирно решение“ на конфликта в северноафриканската страна.

 

Среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в рамките на Световния икономически форум в Давос

Posted by Boyko Borissov on Monday, January 20, 2020

Българският премиер се похвали, че е участвал в панела „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“. „България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС. Страната ни, съвместно с Република Северна Македония, тази година е домакин на Берлинския процес. Приоритетите ни са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и свързаност между хората, особено сред младите, включително чрез образование“, сподели изказването си Борисов.

Той проведе двустранни срещи и с редица други държавници, сред които председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двамата са разговаряли по теми, свързани с опазването на природата, прозрачността на бизнеса, бъдещето на труда и геополитически въпроси. От правителствената пресслужба обаче цитират само думите на Борисов пред шефа на ЕК по отношение на новата стратегия на ЕС за климата, известна като Европейски зелен пакт: "Успехът на Европейския зелен пакт и на борбата с климатичните промени може да се осигури, ако тези инициативи бъдат подкрепени от всички държави, особено тези с високи парникови емисии. Необходимо е примерът на ЕС да бъде последван от нашите партньори и от основните играчи на международната сцена".

Енергетиката е била тема на разговор между Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев. Българският премиер е обсъдил с Алиев "азерската нефтена компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места - с две цели – чистота на въздуха и конкурентоспособност". "Наш общ приоритет е диверсификацията на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на енергийните доставки за Европа. България винаги е подкрепяла изграждането на Южния газов коридор, неразделна част от проекта е и интерконекторът Гърция-България, чрез който страната ни ще получава азербайджански природен газ", обяснява още Борисов.

ФОРУМЪТ

50-ата годишна среща на Световния икономически форум в Давос се провежда под надслова „Заинтересовани страни за един кохерентен и устойчив свят”. В него участват много държавни глави и правителствени ръководители, финансисти, активисти и др., включително президентът на САЩ Доналд Тръмп, германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард, екозащитникът Грета Тунберг.

ПРЕДИ ГОДИНА

Любопитна подробност е, че миналата година Бойко Борисов реши да не участва в Световния икономически форум. Той обясни, че се е отказал да пътува, тъй като преценил, че няма смисъл да троши държавни пари, след като на събитието в Давос няма да присъства  Доналд Тръмп. Американският президент и други световни лидери тогава отказаха участие във форума по различни причини. Макрон например беше зает с "жълтите жилетки" и пенсионната реформа във Франция, а Тереза Мей работеше по плана за Брекзит.

100

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Турция призова Русия незабавно да се спрат атаките в Сирия

16.02.2020

Обновена

2599 27
Борисов обвини ЕС в лицемерие за Зелената сделка

28.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

2951 22
Борисов: На никого няма да национализираме фирмата

23.01.2020

Обновена

3766 19

Коментари

Страници

Нафарфор

Само Тръмп и Меркел ли ще го уважат? То, ако са само те, не си заслужава да ходи!

Sine_metu

За Иванка, ве 💓

vasilevil

Тоя го викат за да се посмеят в почивките.

slaughter
снимка на slaughter

Достоен продължител на делото на бай Тошо!

Devil in Exile

На Бай Ганя. Булгар, Булгар, дай

 

 

 

 

 

nebenebe

Без Давос закъде сме? Ще падне въртене пак.

Тъмно пиво

Друг въпрос ме тормози: За къде е Давос без Боко?

Емил Станоев

Освен да се разхожда и прегръща с гостите на този Форум какво ли ще прави друго нашия "умен" премиер ??

Mihail Mihaylov

Миналата година се отказа от участие да не харчел пари. За тая година сигурно някой го е спонсорирал.

Анонимен7

Борисов - това е Тръмп и Мергел днес! 

аман бе

За МерГел си прав!

вила

И  ще дава пример какъв не трябва да бъде ръководителят на дадена държава, тъй като през неговите 10 години на управление  България  е най-бедната, най-корумпираната, най-неграмотната в Европа и с най бързо изчезващо население в света, но пък ще изпълни ролята на доказан международен ШУТ

Диагностик

Президента не му ли завижда? Там само президенти се събират. Няма да пропусне, при посещение в някое село, да отправи критични бележки, спрямо управлението, бедността, безводието, 1,5 млн пушещи печки, африканската чума и италианския боклук. 

вила

Новината е, че Борисов отива и коментираме тази новина, какво ще прави Борисов различно от това, което аз и друга сме написали - шут и пример за изостаналост, блато. 

Дъбест

Нали под друга статия ти отговориха - гледат да са от една черга.

Междувременно заслеплението ти по евроатлантическия култ явно ти е изиграло лоша шега - президентът днес отново откри ВВВУ в Долна Митрополия. Акт много по-важен и съдържателен от нищоправене и навеждане на шута в Давос, при това на държавни разноски!

slaughter
снимка на slaughter

Президентът Радев .....по-добре да не излиза от България. Че току виж се върнал в Кремъл. Човекът според собствените му думи не знае кой е Българския национален идеал. Колко му е да забрави и пътя към София! 

Hasta la vista

Очевидно, обаче, ББ го знае тоя идеал, щото така захласнат в него ни набута на кучето в...е, сещай се къде! Викахме и крякахме, че Тошо ни бил продал/предал на руснаците, но ББ го надмина по всички показатели, доказвайки, че сме независима държава, т.е. толкова независима, че буквално нищо не зависи от нас...Но ти си чети лиШчетата, белки някой ти пробута нещо по-така във вид на шепа монетки от по 3.5 цента...

Джиджи

..... на таркалета. 👅

segal

Като как президентът ще се снима с тези бамбини?! 
Борисов му подля вода, че се харчат пари там, а Радев сам няма да го пуснат да ходи. След тези снимки - никога. 

F16
снимка на F16

Събира ги - трънки. Ако ги види отдалеч пак ще е нещо.

inventus

Няма лошо да отиде.Ако умен поговори с глупав то умният без съмнение ще научи повече от този разговор отколкото глупавият. Но въпреки това не хранете големи надежди щото ги виждаме всяка година тия уж умните на света каква я измътиха...

nebenebe

Общообразователна програма. 3000 участници, от които вероятно стотина държавници и политици. Барабар Петко с мъжете. Каква ще е ползата за България? Да разтяга локуми, като се върне. "Я бъйл В Давосе. Я видел Ленина, пардон Тръмпа." . Большой ташак (Пардон!) получается. Гащниците запалянковци ще почакат. Май няма да ги уважи.

blackthorne

Интересен форум, четвъртата индустриална революция бистрят. Би ми било интересно да отида. Обещавам само да гледам и слушам, може би накрая ще задам, един или два въпроса. https://www.weforum.org/agenda/2020/01/how-to-rest...        ...............тук примерно, но съм го пропуснал.

Чичо Гошо

Личната му фотографка с него ли ще е? Дали си е научила урока?

nebenebe

Той с един масраф я ползува и като преводачка навярно. Сигурно няма право да се отдалечава на повече от  два метра от него.

*

Заглавието недвусмислено сочи, че БХ ще е гвоздеят на програмата.

Magi

Дааа, инересно ще бъде. Тоя който го е поканил на вечеря знае ли му CV- то?

slaughter
снимка на slaughter

По-интересен е въоросът кой го е пратил там. А отговорът хич не интересен, нито приятен за чуване - всички които са гласували за него. А те явно са мнозинство. Според народния глас бай тошо забавляваше международното положение през втората половина на 20ти век, според народния глас в началото на 21вия със задачата се нагърбва ББ. С БКП напред !

Sine_metu

Мнозинство - друг път. 22% на парламентарните, 15% на общинските.

Скоро и с 5 човека ще заграбва цялата власт.

То не че останаха много повече

ppipi7766

Българският премиер е поканен и на вечеря, давана от основателя на Световния икономически форум професор Клаус Шваб.

 

По време на визитата си в Давос министър-председателят ще проведе и двустранни срещи, посочват от правителствената пресслужба, но не уточняват кои ще са събеседниците му.

 

Те улавите взеха да привършват.

Че апнем, че пийнем, некое селфи и друм.

Дъбест

Ще се погледне палячото в огледалото на тоалетната и на фоайето, ето вече няколко двустранни срещи.

Там че е каймакът на грабителите е ясно, улави няма. :)

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш