Медия без
политическа реклама

Борисов "сподели впечатления" от Давос с Иванка Тръмп

Премиерът се похвали със снимки във Фейсбук

21 Яну. 2020Обновена
Бойко Борисов/Фейсбук

Премиерът Бойко Борисов се похвали, че е разговарял с дъщерята на американския президент Доналд Тръмп - Иванка, на форума в Давос и пусна снимки като доказателство за срещата във Фейсбук.

"Разговарях с Ivanka Trump след като двамата изслушахме речта на американския президент Donald J. Trump. Тя е в официалната делегация на Белия дом на Световния икономически форум в Давос като съветник на президента Тръмп. Споделихме впечатления си от форума и от обръщението на президента на САЩ, в което той изтъкна визията си за редица глобални въпроси", написа Борисов в социалната мрежа. „Идеята, която тя има, е много важна за нашия регион и е в сферата на безработицата сред младите хора“, допълни премиерът след разговора си с Иванка).

"Като знак на приятелство и уважение между двете държави, заместник-държавният секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда Кийт Крач ми подари специална монета от Държавния департамент на САЩ", похвали се премиерът с още една ползотворна среща в Давос. Борисов и Крач също обсъдили речта на американския президент Доналд Тръмп по време на форума. „Имаше много оптимизъм в нея. Радвам се, че нашето стратегическо партньорство е точно в тези сфери, за които Тръмп говори - работни места, доходи, сигурност, мощна икономика“, отбеляза министър-председателят. Българският премиер акцентира пред заместник-държавния секретар на САЩ, че тази година в София ще се проведат две големи мероприятия - процесът „Акаба“, който страната ни организира с краля на Йордания и Берлинският процес, който България домакинства съвместно със Северна Македония.

Друг акцент от участието му в Давос беше двустранната среща с първия дипломат на Турция Мевлют Чавушоглу.

„Разговарях с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, с когото обсъдихме резултатите от провелата се в Берлин мирна конференция за Либия. Поздравих го за чудесно свършената работа“, пише Борисов, без да уточнява за какво точно е поздравил Чавушоглу. Турция оказва пряка военна помощ на признатото от ООН либийско правителство, базирано в Триполи, което в момента воюва с другото правителство на страната, оглавено от Халифа Хафтар.

Борисов споделя и че „с тези совалки на канцлера Меркел, президентите Путин, Макрон и Ердоган, държавния секретар Помпео, аз съм оптимист за намиране на мирно решение“ на конфликта в северноафриканската страна.

Среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в рамките на Световния икономически форум в Давос

Posted by Boyko Borissov on Monday, January 20, 2020

Българският премиер се похвали, че е участвал в панела „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“. „България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС. Страната ни, съвместно с Република Северна Македония, тази година е домакин на Берлинския процес. Приоритетите ни са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и свързаност между хората, особено сред младите, включително чрез образование“, сподели изказването си Борисов.

Той проведе двустранни срещи и с редица други държавници, сред които председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двамата са разговаряли по теми, свързани с опазването на природата, прозрачността на бизнеса, бъдещето на труда и геополитически въпроси. От правителствената пресслужба обаче цитират само думите на Борисов пред шефа на ЕК по отношение на новата стратегия на ЕС за климата, известна като Европейски зелен пакт: "Успехът на Европейския зелен пакт и на борбата с климатичните промени може да се осигури, ако тези инициативи бъдат подкрепени от всички държави, особено тези с високи парникови емисии. Необходимо е примерът на ЕС да бъде последван от нашите партньори и от основните играчи на международната сцена".

Енергетиката е била тема на разговор между Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев. Българският премиер е обсъдил с Алиев "азерската нефтена компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места - с две цели – чистота на въздуха и конкурентоспособност". "Наш общ приоритет е диверсификацията на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на енергийните доставки за Европа. България винаги е подкрепяла изграждането на Южния газов коридор, неразделна част от проекта е и интерконекторът Гърция-България, чрез който страната ни ще получава азербайджански природен газ", обяснява още Борисов.

ФОРУМЪТ

50-ата годишна среща на Световния икономически форум в Давос се провежда под надслова „Заинтересовани страни за един кохерентен и устойчив свят”. В него участват много държавни глави и правителствени ръководители, финансисти, активисти и др., включително президентът на САЩ Доналд Тръмп, германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард, екозащитникът Грета Тунберг.

ПРЕДИ ГОДИНА

Любопитна подробност е, че миналата година Бойко Борисов реши да не участва в Световния икономически форум. Той обясни, че се е отказал да пътува, тъй като преценил, че няма смисъл да троши държавни пари, след като на събитието в Давос няма да присъства  Доналд Тръмп. Американският президент и други световни лидери тогава отказаха участие във форума по различни причини. Макрон например беше зает с "жълтите жилетки" и пенсионната реформа във Франция, а Тереза Мей работеше по плана за Брекзит.

Още по темата

ОЩЕ ОТ ЧУЖБИНА

Израел затвори училищата в очакване на удар от Иран

13 Апр. 2024

Иран нападна Израел

14 Апр. 2024

Американски бизнесмен се страхува да дойде в България

11 Апр. 2024

Българи стоят зад най-голямата измама с помощи в Англия

10 Апр. 2024

Почина откривателят на "божествената частица"

10 Апр. 2024