Медия без
политическа реклама

Борис Джонсън оцеля като премиер и лидер на Консервативната партия

07 Юни 2022Обновена
БГНЕС
Борис Джонсън

Борис Джонсън оцеля в ролята си на премиер на Великобритания и лидер на Консервативната партия. 211 депутати го подкрепиха при тайно гласуване, а 148 бяха против. Това означава, че 58,6% от депутатите от собствената му партия са го подкрепили.

Резултатът е по-добър от този на бившия премиер Тереза ​​Мей, която имаше подкрепата на 63% от своите депутати, когато беше изправена пред вот на доверие през 2018 г. Тогава 200 гласуваха в нейна полза, но в много по-малобройна партия. Мей оцеля само шест месеца след гласуването и в крайна сметка беше принудена да подаде оставка.

Кийр Стармър, лидер на опозиционната Лейбъристка партия, заяви в Туитър, че депутатите от Консервативната партия са игнорирали желанията на британската общественост, гласувайки за спасяването на Джонсън.

Британският министър-председател бе изправен днес пред вот на доверие като лидер на Консервативната партия на фона на  призиви да подаде оставка заради скандала "Партигейт", който избухна, когато стана ясно, че е участвал в редица събирания на ''Даунинг стрийт'', когато Великобритания се намираше в строг локдаун заради ковид кризата. Ако Джонсън беше загубил вота, тогава трябваше да се оттегли от поста на премиер на страната.

В изявление след гласуването Борис Джонсън описа резултата като ''добра новина'', тъй като според него това ще позволи на правителството да остави ''Партигейт'' в миналото и да се съсредоточи върху ''това, което правителството прави, за да помогне на хората''. Премиерът каза, че е имал по-голяма подкрепа, отколкото когато се е кандидатирал през 2019 г.

Попитан дали изключва предсрочни избори, Джонсън отклони въпроса и каза, че сега ще се съсредоточи върху важните за него проблеми, а не върху въпросите, които представляват интерес за медиите.

 

Борис Джонсън и Риши Сунак отхвърлиха призивите на опозицията да подадат оставка, въпреки че бяха глобени от полицията заради участието си в партитата, проведени на ''Даунинг Стрийт" 10 по време на извънредното положение заради ковид пандемията.

Вотът на доверие е шанс за Джонсън да "направи равносметка и да продължи напред”, заяви говорител на ''Даунинг стрийт'' преди изслушването. "Премиерът приветства възможността да изложи аргументите си пред депутатите и ще им напомни, че когато са единни и фокусирани върху въпросите, които са важни за избирателите, няма по-мощна политическа сила", добави говорителят малко след обявяването на вота.

Мнозина сериозно се опасяват, че Борис Джонсън е пречка за партията и е вероятно под негово ръководство тя да загуби следващите общи избори, които трябва да се проведат след две години, припомня БНР.

Британският премиер Борис Джонсън призна пред парламента, че е присъствал на парти в градината на ''Даунинг стрийт'' № 10 по време на първия национален локдаун в Обединеното кралство през 2020 г. предава в. Гардиън''.

 

Още по темата