facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Бивш журналист и настоящ служител в Роскосмос е арестуван за шпионаж

Той предавал данни на страна от НАТО. Арестът не бил свързан нито с журналистиката, нито с настоящата му работа
Обновена
2 219
 ЕПА БГНЕС архив

Федералната служба за сигурност в Русия задържа бившия журналист и настоящ служител на държавната корпорация „Роскосмос“ Иван Сафронов, предава БНР. Той е заподозрян в предаване на секретна информация на НАТО в полза на конкретна държава, която обаче не се съобщава.

От Федералната служба за сигурност уточниха, че Иван Сафронов е събирал и предавал на една от специалните служби на НАТО информация, която представлява държавна тайна.

Повдигнато му е обвинение в държавна измяна, за което Наказателният кодекс предвижда до 20 години затвор. От „Роскосмос“ заявиха, че арестът не е свързан с настоящата работа на Сафронов.

През май той беше назначен за съветник на генералния директор на компанията Дмитрий Рогозин. От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че задържането на Сафронов няма нищо общо с журналистическата му дейност.

Преди да постъпи в държавната корпорация журналистът работи във водещите издания „Комерсант“ и „Ведомости“, където отразява военното и военно-техническото сътрудничество, както и теми, свързани с отбранителната и космическата промишленост, добавя Националното радио.

 

 

КОЙ Е САФРОНОВ

Сафронов е роден в Москва през 1990 г.. През 2010 г. завършва Висшето училище по икономика със специалност журналистика. През 2010-2019 г. той е кореспондент на „Комерсант“, а през 2019-2020 г. е специален кореспондент на вестник „Ведомости“, предава БГНЕС.Той се е занимавал с отразяване на дейностите на военното и военно-техническото сътрудничество, проблемите на военнопромишления комплекс и космическата индустрия. През май 2019 г. Сафронов е уволнен. Според колегите му причината е била публикация за евентуална смяна на говорителя на Съвета на федерацията. Генералният директор на медията обаче каза, че е взел това решение поради нарушение на редакционните правила от страна на журналиста. Уволнението на Сафронов и заместник-редактора на отдела за политика на вестника Максим Иванов доведе до скандал, редица водещи журналисти напуснаха изданието.

През юни същата година стана известно, че на „Комерсант“ е съставен административен акт за разкриване на информация, представляваща държавна или друга защитена от закона тайна. Според медийни съобщения, тя би могла да бъде свързан с една от публикациите на Сафронов за военно-техническото сътрудничество.

През май тази година Сафронов е назначен за съветник на ръководителя на „Роскосмос“ по информационната политика. Той е бил поканен да изгради информационна политика в рамките на „Роскосмос“ и свързаните с него лица, както и да наблюдава редица специални програми.

РЕАКЦИЯТА НА КОЛЕГИТЕ

Редакторите на „Ведомости“ подкрепиха бившия журналист на изданието. "Определено познаваме Иван като един от най-добрите журналисти в Русия, честен репортер и истински другар. Той е патриот към своята страна", се казва в призива. Редакторите на „Комерсант“, РБК, „Новая газета“ и телевизионния канал „Дожд“ също го подкрепиха.

Около 20 души бяха задържани на митинг в подкрепа на Сафронов близо до сградата на ФСБ, повечето от които журналисти. Сред задържаните са петима служители на „Комерсант“ и няколко други журналисти от различни издания и активисти.

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Експерт по шпионаж: България е жертва на липсващата лустрация

07.08.2020

5503 63
Руски Су-27 прехвана американски "Посейдон" над Черно море

27.07.2020

6455 59
Кораби на НАТО, включително български, акостираха в Одеса

25.07.2020

3439 43

Коментари

ЗУИ ПАША

Според дойче веле вече се е признал за виновен

paragraph39

/:/ Бивш журналист и настоящ служител в Роскосмос е арестуван за шпионаж

Той предавал данни на страна от НАТО.

........................................................................................................................

В това време...:

 Politico: Белият дом започва разследване за изтичане на разузнавателна информация за Русия и талибанитe

07.07.2020

http://www.focus-news.net/news/2020/07/07/2787986/politico-beliyat-dom-zapochva-razsledvane-za-iztichane-na-razuznavatelna-informatsiya-za-rusiya-i-talibanite.html

.............................

ПАК да го кажа:

"Нашите в Чужбина са ГЕРОИ-разузнавачи, а чуждите у нас са ПРЕСТЪПНИЦИ-шпиони!" /§39/

И така е, откак Свят светува! И така ще е, май, до края на Света!?

 

paragraph39

/:/ Той предавал данни на страна от НАТО.

Арестът не бил свързан нито с журналистиката, нито с настоящата му работа

........................................................................................................................

Тъй, де, сигурно става въпрос за "свободна професия"/ самоосигуряващ се нарича сега/ "Шпионин"?!

 

Аладар

Щом не е имал достъп до държавни тайни

означава че други са му ги предоставяли.

Sine_metu

Малко вероятно е. Типовата шпеонска кариера е „разкриване - тиха превербовка - дълги и щастливи години като двоен агент“. Защо смятам така ли? Ми ноо просто. Шпеонете са десетки, ако не и стотици хиляди. Осветяват единици. Или контраразузнаванията спят и не разкриват, или хипотенузата ми.

Тоя завалия явно не е дослужил до ранг да го превербуват.

Възможно е, разбира се, да е голема клечка и да го прибират за размяна. 

словата МИ

Казвах аз, че там трябва плевене...😌

Кара Колю

Brawo, фанàха дупкача на ракети 😁

Pojar

Поредната новини да се дистанцираме от нашата груба действителност

Sine_metu

Да се дистанцираме от отвратителната си действителност не можем, но малко да се поразвлечем. Чакам стумпедото, без него шоото е постно :)

nottheone1

не се развличайте с безпощадни стумпедата.

Sine_metu

„Безпощадни“ са само към определени биологични видове - трева и пр.

Ференги

Май Врекито се оказа вирулентен носител на праописия...

RR1Z4

Това само руснак може да направи!

 

Да предаде Русия! Срам!

RR1Z4

Съветник на ръководителя на „Роскосмос“ по информационната политика.

 

ГолЕм руснак е този! Журналист и при това съветник на шефа на „Роскосмос“ ?!

 

СмЕх в руската зала! 

 

Такава им е била работата, СЕГА е такава и ще бъде такава на руснаците!

nottheone1

шпионските истории не са за всяка глава.

словата МИ

Кто и как сливает данные о нашем ВПК в страны НАТО (Руслан Осташко)

https://www.youtube.com/watch?v=RygoNj7OXRw

vasilevil

Роден 1990 година.Дете на демокрацията.

sega_veteran

Да, и на мен това ми направи впечатление.

Толкова млад и вече шпионин.

А ние се сърдим на нашите доносници дето станаха вече по на сто години.

Ференги

Полу-офтопик:

Член комитета Госдумы по бюджету и налогам Евгений Федоров считает, что после реформы, которая направлена на восстановление отечества, президенту России Владимиру Путину обязательно нужен будет "титул в веках".

По его мнению, в этом случае уместно будет называть главу государства Владимиром-объединителем, по аналогии с тем, какие титулы давали лидерам России или Руси "в их историческом прошлом". 

 

SvSophia
снимка на SvSophia

Полу-офтопик:

Член комитета Госдумы по бюджету и налогам Евгений Федоров считает, что после реформы, которая направлена на восстановление отечества, президенту России Владимиру Путину обязательно нужен будет "титул в веках".

По его мнению, в этом случае уместно будет называть главу государства Владимиром-объединителем, по аналогии с тем, какие титулы давали лидерам России или Руси "в их историческом прошлом". 

Тцъ, обичайното 2 в 1: спамо-тролене.

SvSophia
снимка на SvSophia

Редакторите на "Комерсант", ... телевизионния канал "Дожд' също го подкрепиха

Е, щом от "Дожд" са се намесили, можем да бъдем спокойни: "истината" ще победи, "справедливостта" ще възтържествува, а международната общност ще продължи или даже ще въведе нови санкции за нарушаване свободата на словото... на изхвърления от същия тоз "Комерсант" журналист.

 

Кара Колю

Отдавна са му хвърлили окото на тоя "предател". Само, че защо не му мушнаха едно кило хероин в колата? 

Това го могат.

"В июне того же года стало известно, что на "Коммерсантъ" был составлен административный протокол за разглашение сведений, составляющих государственную или иную охраняемую законом тайну. По данным СМИ, он мог быть связан с одной из публикаций Сафронова по теме военно-технического сотрудничества. Как заявлял тогда Желонкин, суд вернул материалы дела Роскомнадзору, поскольку из них было "непонятно, в чем состоит правонарушение". 😁

Влез или се регистрирай за да коментираш