Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бивш журналист и настоящ служител в Роскосмос е арестуван за шпионаж

Той предавал данни на страна от НАТО. Арестът не бил свързан нито с журналистиката, нито с настоящата му работа

07 Юли 2020Обновена
ЕПА БГНЕС архив

Федералната служба за сигурност в Русия задържа бившия журналист и настоящ служител на държавната корпорация „Роскосмос“ Иван Сафронов, предава БНР. Той е заподозрян в предаване на секретна информация на НАТО в полза на конкретна държава, която обаче не се съобщава.

От Федералната служба за сигурност уточниха, че Иван Сафронов е събирал и предавал на една от специалните служби на НАТО информация, която представлява държавна тайна.

Повдигнато му е обвинение в държавна измяна, за което Наказателният кодекс предвижда до 20 години затвор. От „Роскосмос“ заявиха, че арестът не е свързан с настоящата работа на Сафронов.

През май той беше назначен за съветник на генералния директор на компанията Дмитрий Рогозин. От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че задържането на Сафронов няма нищо общо с журналистическата му дейност.

Преди да постъпи в държавната корпорация журналистът работи във водещите издания „Комерсант“ и „Ведомости“, където отразява военното и военно-техническото сътрудничество, както и теми, свързани с отбранителната и космическата промишленост, добавя Националното радио.

 

 

КОЙ Е САФРОНОВ

Сафронов е роден в Москва през 1990 г.. През 2010 г. завършва Висшето училище по икономика със специалност журналистика. През 2010-2019 г. той е кореспондент на „Комерсант“, а през 2019-2020 г. е специален кореспондент на вестник „Ведомости“, предава БГНЕС.Той се е занимавал с отразяване на дейностите на военното и военно-техническото сътрудничество, проблемите на военнопромишления комплекс и космическата индустрия. През май 2019 г. Сафронов е уволнен. Според колегите му причината е била публикация за евентуална смяна на говорителя на Съвета на федерацията. Генералният директор на медията обаче каза, че е взел това решение поради нарушение на редакционните правила от страна на журналиста. Уволнението на Сафронов и заместник-редактора на отдела за политика на вестника Максим Иванов доведе до скандал, редица водещи журналисти напуснаха изданието.

През юни същата година стана известно, че на „Комерсант“ е съставен административен акт за разкриване на информация, представляваща държавна или друга защитена от закона тайна. Според медийни съобщения, тя би могла да бъде свързан с една от публикациите на Сафронов за военно-техническото сътрудничество.

През май тази година Сафронов е назначен за съветник на ръководителя на „Роскосмос“ по информационната политика. Той е бил поканен да изгради информационна политика в рамките на „Роскосмос“ и свързаните с него лица, както и да наблюдава редица специални програми.

РЕАКЦИЯТА НА КОЛЕГИТЕ

Редакторите на „Ведомости“ подкрепиха бившия журналист на изданието. "Определено познаваме Иван като един от най-добрите журналисти в Русия, честен репортер и истински другар. Той е патриот към своята страна", се казва в призива. Редакторите на „Комерсант“, РБК, „Новая газета“ и телевизионния канал „Дожд“ също го подкрепиха.

Около 20 души бяха задържани на митинг в подкрепа на Сафронов близо до сградата на ФСБ, повечето от които журналисти. Сред задържаните са петима служители на „Комерсант“ и няколко други журналисти от различни издания и активисти.

Още по темата