Quantcast
Берлин одобри експроприацията на над 200 хил. жилища | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Берлин одобри експроприацията на над 200 хил. жилища

10 369
 Pixabay

Берлин гласува в подкрепа на отнемането на над  200 хил. жилища от частни компании за недвижими имоти и прехвърлянето им в публична собственост. Най-голямата частна компания за недвижими имоти в столицата Deutsche Wohnen и други големи наемодатели бяха предизвикани от кампания, която има за цел промени драстично бизнеса с недвижими имоти в Берлин, предава ''Блумбърг''. Жителите на града се затрудняват финансово заради нарастващите разходи за жилища, тъй като през последните години Берлин става все по-предпочитано място за живеене.

Сега Сенатът на Берлин ще може да разработи закон, който да позволи отчуждаване на активи на компании за недвижими имоти с повече от 3 хил. жилищни единици. 

Активистите успяха да проведат своя референдум в неделя, когато се проведоха парламентарните избори в Германия.  Въпреки че жителите на Берлин одобриха мярката, нейното изпълнение е в ръцете на следващото правителство. А социалдемократите, които спечелиха изборите, се противопоставят на идеята.

Кампанията набра скорост по-рано тази година след като конституционният съд на Германия отмени замразяването на наемите в Берлин, въведено от управляващата коалиция.

БНР припомня, че гигантът за недвижими имоти Deutsche Wohnen притежава около 113 хил. жилищни единици в столицата на Германия. Няколко други компании, като Vonovia, която се опитва да изкупи Deutsche Wohnen, и Pears Group, също ще бъдат засегнати от евентуално законодателството за експроприация. 

Ключови думи:

Берлин, жилища, цени

Още

МРРБ залъгва строителите с неизпълними обещания

20.11.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

5539
Рязко поскъпват лифт картите в зимните курорти

18.11.2021

7210
Високите цени на енергията са кошмарът за бизнеса през 2022 г.

11.11.2021

ЙОАНА ПЕТРОВА

751