Медия без
политическа реклама

Австрия настоя ЕК бързо да даде пари на България за границата

Въпреки това Виена остава против и ще наложи вето на влизането ни в Шенген

09 Апр. 2023
БГНЕС
Борбата с нелегалната миграция в Евросъюза е сред приоритетите на Австрия

Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер и вътрешният министър Герхард Камер обявиха по-нататъшна подкрепа за защитата на границата на ЕС на Балканите. В следващите месеци ще бъдат осигурени допълнителни полицейски части и техническо оборудване за охрана, съобщи австрийското МВР. Въпреки намерението да окаже помощ за границите обаче Австрия ще продължи да налага вето върху разширяването на Шенген, съобщи сайтът „ое24”. Това означава вето и върху приемането на България.

Според публикацията усилването на граничния контрол по Балканските външни граници на ЕС е необходимо заради ситуацията със сигурността в Австрия. Досега 130 австрийски полицаи са били разположени в Унгария, Сърбия и Северна Македония, за да подпомагат граничния контрол. А скоро на границата между Северна Македония и Гърция охраната ще се поеме от Frontex.

Но дори и след това Австрия ще продължи да играе водеща роля в тази операция (опазването на границите от нелегална миграция), се казва в материала. "Сътрудничеството с държавите от Западните Балкани е необходимо за състоянието на сигурността в Австрия", обясни Карнер.

Същевременно австрийският канцлер отново настоя Европейската комисия "бързо да преведе на България спешно необходимите средства за защита на външните граници", а също така "да се приложат практически пилотни проекти с бързи процедури и незабавно репатриране директно на външната граница".

И канцлерът, и вътрешният министър изтъкват, че Австрия е пионер в двустранното сътрудничество със страните от Западните Балкани в областта на репатрирането. Те посочват, че през 2022 г. 6 млн. души са били депортирани от Босна и Херцеговина в страните им на произход.

 

Австрия ще продължи да налага вето на разширяването на Шенген

Въпреки всичко България и Румъния все още нямат подкрепата на Австрия за желаното от тях присъединяване към Шенгенското споразумение.

"Австрия няма да допусне разширяване на Шенгенското пространство без граничен контрол, докато външните граници на ЕС не бъдат ефективно защитени и броят на нелегално преминаващите не бъде трайно намален", се казва в изявлението на Нехамер и Карнер, независимо, че германският канцлер Олаф Шолц се застъпи наскоро за присъединяването на Румъния.

Шенгенското пространство е група от 27 европейски държави, които нямат граничен контрол помежду си и са страни по Шенгенското споразумение от 1985 г. Последна в шенгенското пространство бе приета Хърватия - на 1 януари 2023 г., а от страните в ЕС все още извън него са Кипър, България и Румъния. 

Швейцария, Норвегия, Ирландия и Лихтенщайн пък прилагат шенгенските правила, въпреки че не са членове на ЕС.

Ключови думи:

Шенген, България, Австрия

Още по темата