Медия без
политическа реклама

Англия предупреди за възможни 100 км опашки от камиони след Брекзит

Великобритания ще ускори процедурата на придвижване на някои бързоразвалящи се продукти

12 Дек. 2020
Илияна Кирилова

Англия предупреди, че е възможно да се образуват 100-километрови опашки от камиони, ако компаниите не са подготвили нужните документи, които ще действат, след като Брекзит влезе в сила.

Днес Би Би Си съобщи, че Великобритания ще ускори процедурата на придвижване на някои бързоразвалящи се продукти след края на приключващия на 31 декември преходен период, свързан с Брекзит. Мярката е в отговор на очакваното нарушаване на работата на британските пристанища заради новите отношения с Евросъюза.

Британското правителство обаче предупреди, че дори да бъде постигнато търговско споразумение с ЕС 7000 камиона, отправили се към пристанища на Ламанша в югоизточна Англия, може да попаднат в 100-километрови опашки, ако компаниите не са подготвили допълнителните документи, които се изискват.

Проблемът бе обсъден вчера на среща на група организации от Кент, официални представители и компании, предаде и БНР. Според презентация, видяна от Би Би Си, се набелязва възможност за ускорена процедура на обслужване на 70-100 камиона дневно с бързоразвалящи се стоки. Акцентът ще бъде върху живи и пресни морски продукти, често транспортирани от Шотландия за френските ресторанти, както и върху еднодневни пилета. Други стоки не са добавени към списъка, което притеснява останалите износители на храни. Би Би Си отбелязва, че елементи на системата се тестват този уикенд.

Припомняме, че срещата между премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, провела се преди 2 дни, приключи без споразумение по ключовите търговски преговори между Великобритания и Европейския съюз. Двамата проведоха работна вечеря в Брюксел, но и след нея останаха сериозни противоречия между двете страни. "Министър-председателят и г-жа Фон дер Лайен се договориха да проведат допълнителни преговори между представителите на страните през следващите дни. Премиерът иска да бъдат проучени всички възможни начини за постигане на сделка. Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен са се съгласили, че в неделя трябва да бъде взето твърдо решение за съдбата на диалога", бе цитиран тогава от ТАСС анонимен източник от британското правителство. Официалното съобщение от "Даунинг стрийт" 10 гласеше: "Огромните различия остават, но разговорите ще продължат. Лондон все пак има намерение да сключи сделка до неделя".

По-късно в Брюксел бяха възобновени преговорите между делегацията на Великобритания и главния преговарящ на Европейския съюз. Ако не се договорят, Лондон ще трябва да излезе от преходния период в края на годината без търговско споразумение - нещо, което самата председателка на Еврокомисията не изключва като възможен сценарий. "Преговорите продължават, но краят на преходния период е близо. Няма гаранция, че ако/когато бъде постигнато споразумение, то ще може да влезе в сила навреме. Трябва да сме подготвени включително за вариант да няма сключена сделка на 1 януари. Днес представяме мерките за извънредни ситуации", коментира Урсула фон дер Лайен в "Туитър".

Още по темата