facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

В Англия отварят заведения, хотели, фризьорски салони, кина и театри

САЩ посрещат 4 юли с рекорден брой нови случаи на COVID-19 – 57 683
Обновена
2 076
 Илияна Кирилова

Днес във Великобритания отварят барове, ресторанти, кафета, хотели, фризьорски салони, кина и театри. Това е най-голямо облекчаване на карантина заради коронавируса, откакто беше наложена на 23 март. Падането на толкова много ограничения обаче поражда и загриженост, и се очаква допълнително разполагане на полиция.

На последната си пресконференция в петък премиерът Борис Джонсън призова хората да не допускат да разочароват самите себе си като останат безучастни към социалното дистанциране. Той заяви, че няма да се поколебае да върне ограниченията, ако броят на заразените с Covid-19 започне да се покачва.

Очаква се засилено полицейско присъствие заради загрижеността от прекомерна употреба на алкохол, което може да доведе до антисоциални прояви и неспазване на дистанцията. В петък беше съобщено само за 544 нови случая на заразяване с вируса за последното денонощие във Великобритания – най-ниският показател от 17 март насам. Починалите от Covid-19 са 137, а общият им брой надхвърли 44 000.

В петък британското правителство разпространи списък с държавите, за които от 10 юли отпада карантината за влизане в Англия. България не е в тази така наречена „зелена зона“. От нея отсъстват и Румъния, Португалия и Швеция, а също Русия и САЩ.  Посланикът ни в Лондон Марин Райков  заяви, че е изключително озадачен от този списък и е отправил в писмена форма молба до британските власти да споделят критериите, на основата на които е изготвен той.

САЩ посрещат 4 юли с рекорден брой нови случаи на COVID-19 – 57 683. 

По данни на университета „Джонс Хопкинс“ починалите за денонощие са 728. Това се случва навръх националния празник на страната – Деня на независимостта. Заради новите печални рекорди честванията на 4 юли са частично отменени или променени в почти 40 щата.

Негативни дневни рекорди бяха поставени през последната седмица в общо 16 щата. Най-голям брой нови случаи за деня е регистриран във Флорида – почти 9500. Рекордни бяха цифрите за деня и в Северна Каролина, Южна Каролина, Тенеси, Аляска, Мисури, Мисисипи, Айдахо и Алабама. В Тексас бе отбелязан рекорден брой на хоспитализирани – 7652 души. Общият брой на заразените в САЩ вече надхвърля 2,79 млн., а починалите досега са почти 130 000.

Мексико надмина Италия в мрачната световна статистика на заразата и се нареди на 9-о място в нея. съобщи за 6740 са новозаразени, с което общият брой на регистрираните случаи в страната достигна 245 251. Починалите за денонощието са 654, или общо почти 30 000 досега - съвсем малко зад Франция, която в момента държи тъжното 5-о място по брой на починалите от COVID-19 в света. Според правителството истинският брой на заразените със сигурност е значително по-висок от потвърдените досега случаи.

В Бразилия през изминалото денонощие бяха потвърдени нови 42 223 новозаразени с коронавируса, с което общият им брой достигна 1 539 081, съобщи здравното министерство на страната. Починалите се увеличиха с 1290 за деня, достигайки 63 174. Огнище на разпространението на заразата в страната е югоизточният й район, в който влизат щатите Сао Пауло, Рио де Жанейро, Еспириту Санту и Минас Жерайс.

Само в Рио де Жанейро починалите досега са над 6 600. Въпреки това в четвъртък там разрешение да отворят получиха първите 14 вечерни бара и пред тях се извиха тълпи. В медиите се появиха снимки на веселящите се ентусиасти, повечето от тях без маски и скупчени нагъсто.

Президентът на страната Жаир Болсонаро лично поощрява властите по места да отменят карантинните ограничения и поощрява неносенето на маски, като нарича коронавируса "малко грипче". Той демонстративно не спазва социалното дистанциране и твърди, че миналото му на спортист му е създало имунитет срещу вируса.

Световната здравна организация (СЗО) призова най-засегнатите от коронавирусната пандемия страни "да се събудят и да започнат битка, защото цифрите не лъжат", предаде Франс прес. Заразените с коронавируса по света са вече над 11 милиона. Това е над два пъти повече от случаите на остри грипни заболявания, документирани годишно, според СЗО.

"Наистина е време страните да се вгледат в цифрите. Моля ви, не пренебрегвайте онова, което те казват", заяви на пресконференция Майкъл Райън, отговарящ за извънредните ситуации към СЗО. "СЗО разбира, че има много основателни причини за страните, които искат да вкарат икономиките си отново в релсите, но вие не трябва да пренебрегвате проблема, той няма да изчезне като с магия. Трябва да започнем битката сега. Трябва да спрем този вирус сега, в това число и като се приемат мерки за изолация, ако няма алтернативи", каза Райън.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сърбия въвежда задължителен PCR тест за влизащите от България

14.08.2020

Обновена

1375 7
Излекуваните от Covid-19 за пръв път надхвърлиха 400 за денонощие

14.08.2020

Обновена

2527 31
САЩ разкриха шпионската програма на ГРУ Drovorub

14.08.2020

2385 28

Коментари

Без

Ще поемат глътка въздух и пак ще се потопят. Всичко това заради икономиката. Мисля, че е крайно време да променим системата, а не да опитваме да я съхраним. Тази очевидно е прекалено крехка, а и човеконенавистна.

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Антифа ще организирате ли ? Ще има ли погром над магазини и банкомати ? Или "промяната на системата" ще се състои в просто закриване на икономиката и глад ? Какво са ви спуснали като опорки ?
Su38

Един дух броди из Европа...

geo_19

 Някъде прочетох, че "пандемията" показала, че на земята живеят 1-2 милиарда излишни хора. Само в Китай са били 300 мил. 

Без

Антифа ще организирате ли ? Ще има ли погром над магазини и банкомати ? Или "промяната на системата" ще се състои в просто закриване на икономиката и глад ? Какво са ви спуснали като опорки ?

Говоря изцяло от свое име. Не членувам в организации и нямам опорки.

 

Лекувай си параноята.

МногоУмен
снимка на МногоУмен
А , молим ! Медицински съвети от параноици сектанти и тролове не приемам.
Meto_ot_Interneto

Днес отварят кръчмие, ура!👍

Без

Ногоумните се познават по това, че слагат ногоумни интервали между думите и препинателните знаци.

 

Няколко такива има в тоя форум. Всичките мислят еднакво и се барат ногоумни. ;]

deaf

В Чехия в Прага на Карловия мост опънаха дълга 500 метрова (!) маса с ядене и пиене и официално сложиха край на тъпата измислена коронапандемия.

Дзопино

""рябва да спрем този вирус сега,"

 

идиот. трябваше когато го имаще още само в китай. Сега не можете да го спрете вече . и затова сте виновни вие - препоръчахте границите да са отворени и хората да си пътуват. 

Boris65

Слава на Всевишния! Пази Англия! 

paragraph39

МногоУмен,

/:/Антифа ще организирате ли ? Ще има ли погром над магазини и банкомати ? Или "промяната на системата" ще се състои в просто закриване на икономиката и глад ? Какво са ви спуснали като опорки ?

........................................................................................................................

След преминаване от първобитнообщинен към Робовладелчески строй/система/, всички преминавания-"Преходи" от един строй/система/ в друг са били облени с кръв и човешки жертви!/граждански войни, революции.../! Така е било и при преминаването от Робовладелчески към Феодален строй, както и от Феодален строй към Частнокапиталистически/"буржоазен"/, а след това и от Частнокапиталистически към Държавнокапиталистически/социалистически/ строй!

 Единствено преминаването-"Преходът" от Държавен Капитализъм/Социализъм/ ОТНОВО към Частен Капитализъм, през 1989 г. и следващите беше относително БЕЗкръвно! Обяснението е съвсем просто: при Контрареволюциите през 1989 г. и следващите беше преминаване от почти 100% общонародна/държавна/ Собственост върху Средствата за производство към почти 100% частна! Т.е., при тези контрареволюции от 1989 г. и следващите фактически НЯМА реални собственици на Средства за производство- които собственици да воюват и защитават с кръвта и живота си Собствеността си!  Което навежда на мисълта, че при следваща Контрареволюция/т.е.,  от частен отново към държавен Капитализъм/ пак ще има много пролята кръв и човешки жертви/! ТЧК

Впрочем, Гражданската война в Испания-1936 г. и Контрареволюцията на ген. Пиночет в Чили-1973 г. показаха и доказаха, че ако "Преходът" от частен към държавен Капитализъм е мирен/ т.е., чрез Избори, по парламентарен път, но без Диктатура на Победителите над Победените/, следва КЪРВАВА Контрареволюция и Диктатура на бившите Победени над Победителите им! Доказано е!

Влез или се регистрирай за да коментираш