Quantcast

Медия без
политическа реклама

Албанският премиер хвали Борисов заради Северна Македония

24 Юни 2022
ЕПА/БГНЕС

Решението на Народното събрание да улесни пътя на Северна Македония към европейската интеграция предизвика и международен отзвук. По-рано през деня Кирил Петков се похвали, че решението на НС е получило поздравления от европейските лидери, които се събраха в Брюксел на европейски съвет.

Първи за решението на НС се изказа албанският премиер Еди Рама в поредица от туитове. Те обаче хвалят предимно Бойко Борисов и "определящата му роля в премахване на ветото". "Истински приятел, истински лидер. Неговата партия ГЕРБ и други партии спасиха лицето на България и ЕС! Сега ЕС трябва да действа бързо", заяви албанският премиер, който ден по-рано нарече България ''позор'' заради ветото. Външното ни министерство осъди думите му.

 

Министърът на външните работи на Северна Македония обаче заяви, че не може да коментира приетата в българския парламент резолюция, която изразява позицията на България по отношение на френското предложение за падане на ветото над Северна Македония, защото не я е виждал.

"Първо трябва да видим какъв текст е гласуван от Република България и как ще се отрази на това, което френското председателство ще внесе като окончателно предложение, защото версията, която беше споделена с държавите-членки, е работеща версия, която е незавършена. Някои въпроси, по които двете страни не успяха да се договорят, останаха в скоби като нерешени, т.е. несъгласувани въпроси. Така че тепърва ще видим каква точно е българската позиция", каза Османи, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че това, което излезе като "френско предложение", всъщност е работна версия на преговорна рамка и други заключения, представени на държавите-членки със "скоби и въпроси", а не окончателен вариант на предложението.

Президентът на Франция Еманюел Макрон също поздрави българския парламент за днешното решение да свали ветото за преговори със Северна Македония, предаде БНР. И допълни, че в следващите часове ще продължи техническата работа за формализиране на споразумението:

"Искам да поздравя българския парламент за днешния му вот, който отваря пътя за вдигането на българското вето за започване на преговори със Северна Македония и по този начин дава ход и на досието на Албания. В следващите часове ще продължим с необходимата техническа работа и обмяна на мнения с партньорите ни от България и Северна Македония, за да формализираме споразумението буквално в следващите дни. Машината е в готовност да обработи всичко, което ще бъде постигнато. Има още работа, рано е да викаме "победа", но този пробив е наистина значителен".

Ключови думи:

Северна Македония, вето, ЕС

Още по темата