Медия без
политическа реклама

Албания отправи последно предупреждение, че ще изостави РС Македония

Ако Скопие отхвърли френското предложение, Тирана ще поиска отделна писта за ЕС

15 Юли 2022Обновена
Протестиращите в Скопие носеха плакат на английски, за да го разбере и Фон дер Лайен: "Смърт на ЕС-фашизма, свобода на македонците!"
ЕПА/БГНЕС
Протестиращите в Скопие носеха плакат на английски, за да го разбере и Фон дер Лайен: "Смърт на ЕС-фашизма, свобода на македонците!"

Албанският премиер Еди Рама предупреди, че ако преговорите на Албания за влизане в ЕС бъдат отново блокирани заради РС Македония, на следващия ден ще поиска "отделяне от македоно-българския въпрос", предаде БГНЕС.

„Надявам се, че резултатът от дебата в парламента на Северна Македония ще бъде положителен. Ако е така, конференцията със сигурност ще бъде свикана скоро. Ако не е положителен, още на следващия ден ще продължим да искаме отделянето на Албания от българо-македонското досие. Определено сме убедени, че Албания трябва да започне преговори тази година без забавяне и обсъждане. Сега нека изчакаме края на този маратонски дебат, който се очаква да се проведе в парламента на РСМакедония”, каза Рама на съвместна пресконференция във Валона с европейския комисар по разширяването и политиката на добросъседство Оливер Вархеи.

„Иска ми се, парламентът на Северна Македония да проправи пътя за предложението на Франция и двете страни да започнат преговори. Но това, както казва и еврокомисарят, не решаваме ние, а суверенният парламент на Северна Македония. Искам още веднъж да подчертая, че благодаря на еврокомисаря за уважението към интеграционния и финансовия аспект на Балканите. Искаме не само шосета, но и железопътни линии. Ще поискаме подкрепа за новото пристанище Дуръс. Поискахме подкрепа от инвестиционния пакет на НАТО", каза Рама.

В понеделник координаторът на парламентарната група на управляващата Социалистическа партия на Албания и генерален секретар на партията Таулант Бала каза, че първата междуправителствена конференция с Албания „и надявам се със Северна Македония“ ще се проведе следващата седмица, 19-20 юли, което като перспектива е добра новина.

ВЪЛНЕНИЯ В СКОПИЕ

„Премиерът (Димитър) Ковачевски ще лежи в затвора за това, което причинява на Македония и народа. Предателят Ковачевски прокарва предложението за българизация против волята на народа. Той иска да въвлече в предателството си депутатите от СДСМ, които трябва да гласуват информацията в Собранието“, заявих  от ВМРО-ДПМНЕ в съобщение преди началото на продължението днес на дебата в парламента по преговорната рамка.

Тактиката на опозицията в парламента, където втори ден депутатите дебатират по предложението на ЕС за преговорна рамка, е като вчерашната - вувузели и освирквания, когато говорят представители на управляващите и тишина, когато на парламентарната трибуна са представители на ВМРО-ДПМНЕ или Левица, които от своя страна късат на трибуната предложението за преговорна рамка, предаде БТА. 

За днес има записани за изказване 42 депутати, а вчера успяха да се изкажат едва петима депутати, като опозицията непрекъснато използва правото си и на реплики, и на искане за почивка. Протестиращите пред сградата на парламента са по-малко и са се събрали на сянка заради високите температури в Скопие. 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи вчера обръщение към депутатите. "Европа ви очаква. Очакваме и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в ЕС със Северна Македония като пълноправен член", каза тя.

Фон дер Лайен увери, че седмица след приемането на френското предложение от страна на РС Македония преговорите ще може да започнат.

По време на изказването на председателя на ЕК представителите на опозицията издигнаха лозунги „Предатели на народа”, „Народът каза НЕ, осъзнайте се”, „Езикът е идентичност”, „Чеда на заевизма, връщате фашизма”. Много от тях бяха облечени с фланелки с надпис „НЕ”. Лист със същия надпис беше оставен и на катедрата, зад която беше застанала Урсула фон дер Лайен.

В разгара на македонските протести срещу френското предложение за преговорна рамка между РСМ и ЕС председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен застана пред Собранието в Скопие, за да призове депутатите да го подкрепят.

В парламентарната зала присъстваха президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски, външният министър Буяр Османи, с които председателят на ЕК проведе преди това срещи, както и чужди дипломати.

Още преди началото на парламентарната сесия протестиращи блокираха булеварда пред сградата на парламента. Докато по високоговорителите звучеше речта на Фон дер Лайен, срещу парламента полетяха яйца и тоалетна чиния, а по асфалта бяха оставени „кървави” отпечатъци от ръце, намазани с червена боя и с посланието „Ръцете ни кървят за Македония”.

Сходна бе и ситуацията в зала. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ след изказванията си от трибуна демонстративно късаха или палеха френското предложение. Някои дори го тъпчеха с крака. Също така те надуваха сирени, докато течаха изказванията на представителите от управляващата коалиция.

Председателят на парламента Талат Джафери обяви, че посланието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на обръщението й към депутатите е ясно - в модифицираното предложение македонският език присъства и се зачита националната идентичност.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски показа снимки на разстреляни деца от така наречения български фашистки окупатор. „Те са убити от тази администрация, защото са се борили срещу фашизма през Втората световна война“, каза той, имайки предвид случилото се във Ваташа на 1 юни 1943 г. Тогава 12 млади активисти на Съюза на комунистическата младеж на Югославия са разстреляни. Те са убити, защото са искали да се присъединят към отрядите на бъдещия диктатор Тито. Войниците, които са извършили разстрела, са командвани от полковник Любен Апостолов от Крива Паланка.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Албания, РС Македония, ЕС

Още по темата