facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Учителите са работили над 10 часа на ден през кризата

Според синдикат "Образование" дистанционното обучение няма почва при учениците до 4-и клас
13 847
 Илияна Кирилова

Голяма част от учителите са работили над 10 часа дневно по време на дистанционното обучение. За 56% работният ден е бил между 10 и 12 часа. 13.1% от учителите са работили над 12 часа, 25.3% са работили от 5 до 8 часа, а 5.6% - по 5 часа. Това показва анализ на синдикат Образование към КТ "Подкрепа" за дистанционното обучение.

"Дължината на работния ден на учителя, включващ подготовка за дистанционен урок и провеждане на часовете, подготовка на материали и изпращане на учениците, организация на обучението от разстояние от ръководствата на образователни институции, показва дължина, достойна за уважение", казват от синдиката. От резултатите те правят извода, че учители и директори са работили при огромно натоварване на ръба на своите възможности, като 94.4% от колегията е положила труд над „нормалните“ за Кодекса на труда 8 часа.

От синдиката поддържат идеята за обучение в електронна среда, но според тях то няма почва в предучилищната и началната степен поради възрастовите особености на децата и учениците и специалните образователни приоритети в тези степени. От профсъюза са категорични, че тази форма трябва да се използва приоритетно само в прогимназиален и гимназиален етап. Така възможност е записана в проект на МОН, според който е-часовете може да достигнат до 20% от всички часове за учениците от 5-ти до 12-и клас.

"Ако промените станат факт, веднага трябва да изработим регламент на дистанционното обучение, който да дублира редовния учебен процес. В правилата за електронното обучение трябва да фигурират задължително отсъствия на ученици от дигиталната класна стая, задължително включени видеокамери и оценки, в унисон с наредба №11 на МОН", смятат от синдиката, които определят липсата на оценки в първия етап от провеждането на дистанционния процес и забраната за писане на отсъствия като изключително демотивиращи недостатъци на дистанционната форма.

Оттам са на мнение, че за да стане тя добра политика, са нужни още няколко условия - МОН да ситуира своевременно до 3 г. дигитална безплатна платформа, която да съдържа дигитални уроци и помагала, които да обхващат поне 90% от учебния материал. Подобни платформи има и сега, но те са платени и не обхващат целия учебен материал, което предразполага към дигитално изключване, посочват от синдиката. По техни наблюдения точно създаването на дигитални ресурси натоварва неимоверно много българските учители и ги принуждава да работят по 12 и повече часа.

 

КВАЛИФИКАЦИЯ

Синдикат „Образование“ счита, че всяко българско училище трябва да изгради и използва свой собствен дигитален облак на домейн на училището и да го изпълни с ресурси. Това ще даде възможност образователните институции да започнат симбиозата редовно и електронно обучение. Подходящи приложения, ресурси и електронни услуги, предоставени от МОН, биха ускорили процеса на дигитална интеграция, смятат от профсъюза. "По-успешните училища разполагаха с облачна услуга на собствения си домейн и тази философия трябва да бъде подкрепяна от МОН, а не да се раздават необезпечени от добри практики “безплатни” акаунти", посочват още оттам, давайки за пример 660-те образователни институции у нас, които досега са изградили собствени облаци.

Синдикатът засяга и една щекотлива тема - квалификацията на учителите. "Лишени от голяма ефективност бяха „безплатните“ интернет акаунти към Microsoft, които МОН раздаваше по време на Пандемията и със същата спорна ефективност ще бъдат и евентуални „безплатни“ акаунти към Google. И двата технологични гиганта предоставят безплатни услуги за образователни институции. Но тук е важно обучението на учителите, което може да започне по оперативна програма наука и образование", казват от синдиката.

 

 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дистанционното обучение - поглед на учителката
МОН предлага смесен блок от занималня и редовни учебни часове

04.07.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

19897 10
78% от училищата са изплатили лекторски часове

03.07.2020

210

Коментари

nottheone1

а тук си прав

макар че 24 % е твърде занижено

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

а според родители и ученици не са  работили и 3 часа

 

То било блага работа това даскалъка. Работиш има няма 3 часа на ден и взимаш пълна заплата. Да се чуди човек защо има толкова малко кандидати за такава блага и добре платена работа?

Colt 45

Баце,говориш колко да не зАспиш.Не те разпознавам с новият ти никнейм но не се изхвърляй неподготвен.

cymen

Едно от малкото положителни неща беше тъкмо универсалното раздаване на акаунти за MS Teams. Така абсолютно всички ученици в българия получиха равен достъп то една и съща среда. Раздробяването - всяко училище само да си избира "облак" или "вълничка" е безумие. Идеята е директорите да си купят още по някой джип. Организационно образованието има нужда от повече централизация, а не от децентрализация.

Механик

Помагах на едно момче, роднина, което е студент, редовна форма в техническа специалност, но заради епидемията мина "онлайн". Това което разбрах от него е, че дистанционното обучение си е класическо отбиване на номера.

Лекторите (професори и доценти) по различните дисциплини качват в някой облак или изпращат учебник по предмета и конспект. С това тяхната работа напрактика приключва. Няма онлайн лекции, нито дори видеоуроци. Да не споменават, че в 99% от случайте даже имената им не фигурират сред авторите на въпросните учебници.

Асистентите задават различни задачи, които трябва да се решат в някакъв срок и ако имаш въпроси се свързваш с тях. Толкова.

Няма да споменавам кое е учебното заведение, защото както разбрах после този начин за дистанционно

"обучение" не е изключение, а нормална практика в повечето ВУЗ. Този семестър е почти загубен, а не ми се мисли какво ще е ако трябва да се изкара още един така или пък година.

Надявам се само при учениците положението наистина да е било различно.

 

Зазимен

За останалите учители не знам. За жена ми, учителка по немски в столично училище мога да кажа.

През работните дни работеше по 12-14 часа ва ден.

Събота и неделя - по 5-6.

dobadoba

Голяма работа ще е работила.

При нормален учебен процес след 4-5 часа макс ти бръмва главата.

Гледай да намали темпото, като нищо ще се разболее.

⚓️

За да върви училището/висшето е нужно желание и от двете страни.

Както казва един познат, щом детето не иска, не можеш да му налееш знанията с фуния в главата.

Сократя

Напразно говориш, Зазимен.

Прогресивните сили в този форум мразят учителите.

Орлин Атанасов

И за мене дистанционното обучение е менте, което има място само като крайност или изключение при особени обстоятелства и в никой случай да не се утвърждава, за да не се влоши още повече качеството на образованието - живият контакт е незаменим при обучението. Според мене трябва да се избягва на всяка цена използването на непълноценни заместители в която и да е форма на обществения живот под предлог страх от ухански грип - вижда се, че тази китайска гадост не може да се спре на разумна цена и е възможно единствено незасегнатите да живеят доколкото могат и както трябва, освен това не е ли по-добре да се откажем напълно да извършваме някаква дейност, ако не можем да я свършим като хората (всички компромиси ще ни излязат през носа един ден)? За мене бе най-добре училищата да бяха затворени например 4, 6 или 8 седмици без това менте на обучение, да бъдат отворени при първа възможност (с каквито мерки се налага) и довършена нормално учебната година - при нужда можеше да се удължи учебната година с времето на прекъсване и дори да се отложи началото на следващата, но поне децата да бяха учили както трябва.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Вчера и министрите на образованието на ЕС констатираха, че дистанционното обучение в училища и университети е непълноценно и менте. Но нашите образователни дейци твърдо са решили да го въведат и да блъскат като роби "по 12-14 часа на ден". Няма логика, но го искат. А за 30% деца и младежи, които нямат интернет, технически средства и семейна среда, която да ги накара да учат- майната им. Ще си останат неграмотни.

Зазимен

Нашите образователни дейци може и да го искат. 

Нашите учители  - твърдо не.

Дистанционното обучение само потвърди това, което си знаеха: Нищо не може да замени живата връзка между учител и ученик.

риболовец 5

    Според мен около 30 % от учениците са се занимавали съвестно с ученето онлайн.

   И то защото съм добронамерен.

   В професионалните училища процентът е даже по-малък.

   

 

 

Nickolas

Затова например в Германия тази ваканция ще има лятно училище - за дозатвърдяване на материала, който е бил преподаван дистанционно. На доброволна основа и безплатно.

Орлин Атанасов

Според мене, ако имаме чак толкова сериозно намерение да узаконим за в бъдеще дистанционното обучение, би трябвало да въведем условия, за да не се изкушаваме да го използваме без нужда (например то да се допуска едва след като обучението е било прекъснато поне 1 месец), и след отпадането на необходимостта от него учениците да получат компенсация за невъзможността да учат пълноценно - например с удължаване на учебната година, безплатни консултации през ваканцията и др.

Stoyan Borichev 2
снимка на Stoyan Borichev 2

Някои учители може и да са работили по десет часа, но повечето са отработвали няколко пъти по-малко часове, а някои като училищните психолози, например, изобщо не са работили повече от 4 месеце и вече са в над двумесечен отпуск, получавайки 6 месеца пълни заплати за сметка на данъкоплатците. Причината за многото часове "работа" в мнозинството от случаите са слабите дигитални умения на учителите и другите участници в образователния процес.

 

OlioBGMOTI - Bu...

10 часа? Единствено учителката ми по Философия беше натоварена с домашни. А тази по математика ми поставя оценки без дори и да проверява домашните ... Ако не съм изпратил нищо 2, а ако съм изпратил всичко, решено правилно - 4.  Как знам, че съм решил всичко правилно ли? Един приятел ме помоли за домашните и аз му ги изпратих. След седмица гледам, че имам нова оценка - 4. Чудя се дали аз нещо не съм направил, както трябва. Питам авера си, той ми вика,че има 6. Кажете ми как става тази работа?

Много работа ли имат? Имат да, но не си я вършат, както трябва. Незаслужени оценки на 90% от хората в класа ми. Хора, които не могат да смятат наум имат оценки по-висока от моята.  Да не говорим, че даже и не караме часове. Само преписвам планове. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×