Медия без
политическа реклама

Училищата настръхнаха заради 2 дни отпуск за ваксинирани учители

"Лично министърът да насърчава ваксинацията", настояват профсъюзи. "Учителите са достатъчно интелигентни, за да решават сами", опонират директори

Свидетелството за принос към общественото здраве може да настрои едни училища срещу други, казват директори
Илияна Кирилова
Свидетелството за принос към общественото здраве може да настрои едни училища срещу други, казват директори

Директори и синдикати влязоха в открито противоборство относно идеята за 2 дни допълнителен отпуск за ваксинираните учители, стана ясно на вчерашния Отраслов съвет в просветното министерство. Двете страни са на коренно противоположни позииции и относно информационната кампания за ваксиниране в детските градини и училищата, която МОН обяви, че стартира. Спорове в гилдията се заформят също около намерението на МОН училищата с поне 70% ваксиниран персонал да получават свидетелство за принос към общественото здраве.

 

Допълнителен отпуск

Учителите, които се ваксинират, ще получат 2 дни допълнителен платен отпуск. Те ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти след първата или след втората доза ваксина. Това решение, предложено от синдикатите, е одобрил Отрасловият съвет в МОН, съобщиха от министерството на образованието.

"Предложението на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" беше за 5 дена платен годишен отпуск. Отрасловият съвет прие 2 дни допълнителен платен отпуск за работещите в системата, които ще се ваксинират", коментира председателят на синдиката д-р Юлиян Петрова. "Ние сме категорично против. Против са и частните училища, а от Независимия учителски синдикат се въздържаха", казва обаче Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Пред "Сега" той припомни, че м.г. учителите са получили 10 дни допълнителен отпуск при тежко преболедуване, а непедагозите - 20 дни. "Не бива да се губи мярката и да влизаме в нова вълна на допълнителни отпуски, това едва ли ще се възприеме добре от останалите съсловия", коментира той. По думите му немалка част от учителите вече са ваксинирани, т.е. те няма да могат да се възползват от мярката и биха били неравнопоставени спрямо колегите им.

"За да се въведе допълнителната отпуска, трябва да се подпише анекс към колективния трудов договор. Надяваме се, докато подготвяме анекса, социалните партньори, които не подкрепиха предложението, да променят мнението си, защото 2 допълнителни дни са нещо добро за учителите, които решат да се ваксинират", коментираха от ведомството.

 

Кампания - за и против

Синдикатите не само подкрепят МОН в провеждането на информационна кампания за ваксините, но и настояват министерството да бъде водещо в нея, а "не да прехвърля само заповеди на директори на образователни институции". "Министърът на МОН, професор Денков, трябва лично да прави регулярни лични изявления за ваксините и с личния си пример да насърчи кампанията. Синдикалните лидери д-р Петров и д.и.н. Такева ще участват в кратки видеа относно ваксинирането, организирани от МОН", посочва д-р Петров.

Директорите обаче не са никак радостни от идеята. "От съюза на работодателите в системата на народната просвета застанахме на позицията, че учителите са здравомислещи, интелигентни и образовани хора и могат да взимат самостоятелни решения за себе си и своето здраве", казва Диян Стаматов. По думите му лично за него ваксинацията е възможната крачка за излизане от кризата, но това е личен избор. "Всеки трябва да вземе решението според възгледите, здравословното състояние и предпочитанията си и никой не бива да му оказва натиск или да му налага позиция", смята той. Според него не бива да има дори съмнение за професионален натиск за проблем, който е чисто медицински.

Учители припомнят из социалните мрежи, че срокът на годност на доста от ваксините изтича, затова и изразяват подозрение, че кампанията се активизира, именно за да не се изхвърлят дозите. Има и опасения, че ваксинацията се прави прибързано - "боцкат те на плочките на площада, сякаш за да се изпълни план" и т.н.

 

Дискриминация ли е свидетелството за училища със 70% ваксиниран персонал? 

Още едно решение на МОН се възприема нееднозначно от гилдията - а именно, училищата, които достигнат поне 70% ваксиниран персонал, да получават специално свидетелство от министерството за принос към опазване на общественото здраве. В социалните мрежи учители обаче се бунтуват срещу подобен документ, който според тях е дискриминиращ. "Какви са тези сертификати? Дори всички учители да са ваксинирани, пак е възможно цяло училище да пламне, ако дойде и един заразен родител", ядосват се те.

"Апелът за ваксинации е главно при хората над 45-50 г. Нашият колектив е предимно от млади хора на 20-30 г. Значи ние никога не бихме получили подобен сертификат. Мисля, че и тук следва да се подходи по-гъвкаво, за да не се получи противопоставяне между различните училища", казва Стаматов.

Педагозите негодуват и срещу събирането на справки от учителите по време на отпуск дали и кога са боледували от коронавирус, дали това е регистрирано в РЗИ, или при личен лекар, кой и кога е ваксиниран срещу COVID-19 и т.н. Според тях това е нарушаване на конфиденциална информация, каквато е и информацията за болести на учениците или осиновителите. Те намекват и за сериозен натиск срещу неваксинираните учители. "Какво следва после? Вън от училище, принудителна ваксинация или доброзорна?", питат те. Някои се опасяват дори от намаляване на часовете при нежелание да се имунизират. 

 

ОБХВАТ

Над 70% от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва 4% от училищата в България. При детските градини този дял е 3%. В почти 2/3 от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30%, при детските градини такова е положението в 75% от екипите. Това показва проучване на МОН, проведено в началото на юли т.г. В същото време ваксинирането на заетите в детските градини и училищата е ключово важна предпоставка за спокойното присъствено провеждане на учебните занятия през предстоящата учебна година, казват оттам. Затова започват информационна кампания за ваксиниране, чиято цел е заетите в системата да могат да направят информиран избор за или против ваксините. "Вече се провеждат регионални срещи с директори на детски градини и училища. На тях медицински специалисти с национален и регионален авторитет отговорят на всички въпроси за ползите и рисковете от ваксините срещу коронавирус. Предвиждат се също повсеместни разговори по темата на ниво училище", посочват от ведомството.

Още по темата