Quantcast
Трима педагози в Сливен са с Ковид-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Трима педагози в Сливен са с Ковид-19

Няма да има глоби за родители при невзети веднага болни деца
Обновена
3 884
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Първият учебен ден завърши с новината за трима педагози в Сливен с положителни проби за Ковид-19. И тримата са се заразили извън работното си място, съобщиха от областния кризисен щаб, цитирани от БНР. От щаба не съобщават в кои учебни заведения работят педагозите. В единия от случаите става дума за детска градина, като е предписана карантина на група от 12 деца.

Близо 59 хиляди първокласници прекрачиха днес за първи път училищния праг. За общо над 717 хиляди ученици в 2359 училища това е първата среща в училище след март, когато България влезе в извънредно положение заради коронавируса. Част от децата обаче и сега няма да влязат в класните стаи - по здравословни причини, заради риск за здравето на човек от семейството, или просто по настояване на родителите заради несигурността около Ковид-19. 

"Тази учебна година ще протече в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но основната цел е обучението да бъде присъствено", обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Той се обърна към деца, учители и родители с тези думи:

"На днешния ден празнуваме познанието и стремежа към развитие. Образованието е ключов приоритет, затова усилията ни са насочени към мотивирането на млади кадри и повишаването на квалификацията на учителите. През изминалата година системата се справи с предизвикателствата, пред които ни изправи пандемията, и доказа, че обучението в електронна среда не може да замени живото общуване с учителите в класната стая. Училището възпитава и е мястото, където учениците научават първите правила за живота".

Министърът успокои, че няма да има глоби от 1000 лв. за родители, които не вземат веднага деца от училищата със симптоми на заболяван, както искат синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". "Не е целта училищата да бъдат санкционираща институция. Те трябва да бъдат подкрепящи", коментира Вълчев при откриването на учебната година в ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в град Николаево. 

Тържества днес имаше само за първокласниците, както и за учениците в пети и осми клас - в училищните дворове. Останалите ученици бяха в класните си стаи, за да няма струпване.

--------------

Припомняме основните мерки, при които ще се провеждат учебните занятия и как ще се превключва на дистанционен режим на обучение:

 

Училищата трябва да спазват строги мерки за хигиена и дезинфекция, предписани им от здравното министерство - да осигуряват топла вода и сапун, да проветряват редовно класните стаи, да осигуряват дистанция за отделните паралелки, да уведомяват родителите дали в училището има болно дете и т.н. 

Учениците няма да носят маски в класните стаи, но по коридорите, до лавката или стола ще трябва да имат такива. Изключение ще се прави за децата с астма, които ще бъдат освободени от това задължение с медицински документ. Учителите пък задължително ще трябва да се снабдят с маска или шлем, ако преподават в повече от един клас. В някои школа подготовката ще продължи и след 15-ти септември - в 240 учебни заведения все още няма топла вода. При болен от коронавирус ученик целият му клас ще бъде карантиниран за 14 дни. Родителите няма да плащат за PCR тестове на децата си - такива ще се правят, само ако РЗИ предпише нужда от тестване. За въпросните две седмици децата следва да учат от разстояние в електронна среда. Колко достъпни ще са тестовете е под въпрос - здравните власти вече намекват, че нямаме капацитет да правим масови изследвания. 

"Малко сугестираме децата. Ако кажеш на едно дете 100 пъти в рамките на един ден "Внимавай да не паднеш", сигурен съм, че ще падне. „Трудно е, трудно е“ – какво пък е толкова трудно? За две минути да отидат от класната стая до двора, четири-пет излизания на ден, две-три ходения до тоалетната, сумарно около 30 минути. Всяка сутрин виждам дечица в метрото – ходят си с маските, чатят си по телефоните, изобщо не са чак толкоз стресирани“, коментира по повод мерките директорът на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" Александър Александров. Според него по-големият проблем възниква с родителите, които протестират срещу мерките.  "Ние не признаваме световна конспирация и търсим съдействието им с думите толеранстност и дисциплина. Добре, вие  не вярвате, правете го за другите, които се притесняват", коментира Александров. 

При болен от коронавирус ученик целият му клас ще бъде карантиниран за 14 дни. Родителите няма да плащат за PCR тестове на децата си - такива ще се правят, само ако РЗИ предпише нужда от тестване. За въпросните две седмици децата следва да учат от разстояние в електронна среда. Колко достъпни ще са тестовете е под въпрос - здравните власти вече намекват, че нямаме капацитет да правим масови изследвания. 

 

Модели

Повечето училища вече са набелязали и собствени мерки за минимизиране на риска от Ковид-19 - като различни входове за влизане, еднопосочна система за придвижване в коридорите, отказ от кабинетната система, часове на открито, отделен чин за всеки ученик, различно начало на учебните занятия, график за ползване на стола и т.н. Някои ще носят кетъринг на учениците в класните стаи, други ще се редуват да обядват в стола. Има и куриозни решения - в опит да осигури различни входове за учениците си едно пловдивско училище изработи дървени стълби за влизане през прозореца както за ученици, така и за учители. Доста от училищата смятат да мерят температурата на ученици на входовете, в 51-во училище в столицата пък са поставили специално устройство за целта.

 

Родителски неволи

Родители вече сигнализираха, че заради различното начало на уроците ще се налага да водят учениците си - в случая в пети клас - в училище в 7.05 ч., което е прекалено рано за който и да е клас. Други пък се оплакаха, че директорите няма да пускат децата им да излизат на двора през целия ден от 8 до 17:30 ч., което също звучи абсурдно. Трети се възмущават, че разхождането от кабинет на кабинет при тях остава, което почти обезсмисля останалите мерки.

 

Дистанционните ученици

Най-големите неизвестни са около превключването на отделен ученик към електронно обучение. От 1-2 месеца се знае, че ако ученикът има здравословни проблеми или член на семейството му е в рисковата група за Ковид-19, той ще може да бъде освободен от присъствени занятия до един месец със съответните медицински документи. Малко са училищата у нас обаче, които могат да осигурят е-обучение за тези деца, които следва да се включат виртуално (от вкъщи) към реалната класна стая на учениците си (ще наблюдават урока чрез камера, но няма да се включват).

Едва преди дни бе дадена и възможност ученици да се обучават електронно у дома за цялата година по собствено желание (по-особена форма на дистанционната форма), с разрешение от Регионалното управление по образованието, като критериите за това също все още се прецизират. Основен критерий ще е информация от директора дали ученикът е бил ангажиран в образователния процес, за да няма злоупотреби, тъй като близо 15% от децата у нас и без това не ходят редовно на училище. До края на миналата седмица обаче масово директорите не бяха разяснили тази опция на родителите, най-малкото защото не знаят ще имат ли ресурса да я прилагат. Едва в петък от МОН са изпратили писма до училищата да приемат подобни заявления от родители, нежелаещи децата им да учат присъствено. Те трябва да са в свободен текст и да са адресирани до РУО.

Идеята на МОН е 15 училища да бъдат превърнати в дистанционни центрове, където да се обучават учениците, чиито училища не могат да им осигурят електронни часове, но такива евентуално ще бъдат факт най-рано през октомври. Не е ясно какво ще правят дотогава учениците - ще започнат ли присъствено, докато стартира избраното от тях онлайн обучение, или ще чакат докато такова не бъде организирано. В тези случаи стои проблемът и с интеграцията на учениците към нови класове и учители, след което и обратната им реинтеграция в собствените паралелки.

Директори освен това вече са поставили въпроса, че доста родители искат децата им да учат от вкъщи, а това ще е изключително трудно за организиране. "Това е сериозен проблем в момента, постъпват доста заявления от 1-ви до 12-ти клас, не е възможно за една институция да осигури такъв тип обучение, при положение че е дневна форма на обучение. Не е възможно във всеки един час по всички предмети да се осъществява този процес", коментира пред БНТ Нели Костова, директор на 32-ро СУ.

Пред "Сега" шефът на РУО-София Ваня Кастрева коментира, че към момента при тях са подадени около 30-тина заявления за онлайн обучение, но все още е рано за обобщена справка. За подобни искания няма срок - те могат да се поддават целогодишно, като някои родители може просто да изчакват да видят как ще се развият нещата, смята тя. Според нея до включването в е-обучение на учениците може да се предоставят задачи за работа у дома. "Ще бъдем гъвкави, тази година системата ще се напасва в движение. Ще бъдем бързи с разглеждането на получените заявления от родителите", заяви тя.

Просветният министър Красимир Вълчев пък коментира, че се очакват около 400 заявление за онлайн ообучение на учениците. Документите още се приемат. Просветният министър Красимир Вълчев припомни, че и предходни години е провеждано обучение в самостоятелна форма, но сега децата са повевче. По думите му това не значи, че те няма да учат - на тях ще бъдат възлагани определени задачи, чието изпълнение пък ще се контролира от училищата, които им предложат обучение в електронна среда.  

 

Срокове

Според указания на МОН до РУО-та става ясно, че ако родител е подал заявление за е-обучение на детето му по здравословни причини, то директорът следва да информира родителя в срок от 1 работен ден след подаване на заявлението дали училището има възможност да осигури такова обучение. Ако това не е възможно, в същия срок директорът трябва да подаде информация към РУО-то с цел проучването на възможностите ученикът да се обучава в дневна форма в електронна среда от разстояние в друго училище. Решението и информирането на ученика или родителя за възможностите за такова обучение от друго училище следва да станат в срок до 3 работни дни от получаването на информацията, а самото обучение, ако такова може да се организира, трябва да започне до 5 работни дни от подаването на заявлението.

В другия случай - когато ученик или родител подаде заявление за е-обучение по негово желание с приложена декларация за осигурени условия за провеждането на обучението, директорът в същия ден следва да изпрати тези документи до РУО-то, заедно с информация за успеха, отсъствията и ангажираността на ученика в предходната учебна година, както и становище дали училището може да организира за съответния ученик подобно обучение. Разрешението на РУО за осъществяването на обучение в електронна среда също следва да е в до 3 работни дни, а самото обучение, ако такова може да се организира, следва да започне до 5 работни дни от подаването на заявлението.

 

Още

Едва 12 000 учители ще получат по 15 лв. за профилактични прегледи
975 студенти ще стажуват и работят в болници, заводи и пощи
Всяко 5-то дете не се справя нито по български, нито по математика

27.07.2021

Екип на Сега

1868