Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стотици родители са отказали да запишат децата си в градина

Някои - заради нередовни документи, други пък изобщо не са се явили

Илияна Кирилова

Стотици родители са отказали да запишат децата си в детска градина - дали поради нередовни документи, поради нежелание или заради това, че не са се явили - вероятно защото не могат да докажат заявените критерии. Това показват служебните проверки на Столична община по заявените критерии за първо текущо класиране на 29-и август 2020 г.

За родените през 2019 г. деца резултатите показват следното - на 6 деца е отказано записване поради нередовни документи, 37 деца не са записани поради желание на родителите, а 29 деца са елиминирани - т.е пак незаписали се, тъй като родителите не са се появили (нито да се запишат, нито да се откажат), вероятно защото знаят, че не могат да докажат заявените критерии. За набор 2018 г. данните са съответно - 9 незаписани заради нередовни документи, 19 - поради нежелание на родителите и 36 елиминирани. За 2017 отказалите се са още повече - съответно 15, 40 и 74 деца. Така броят на децата, родени от 2014 до 2019 г., борещи се за място в градина, но незаписани от родителите по една или друга причина, са сериозният брой от 436.

"Изумена съм колко незаписали се има от последното класиране! Това, да заявите НЕВЕРНИ критерии е НИЗОСТ. Това, да се надявате, че няма да ви хванат - НАИВИТЕТ. Че системата е скапана, скапана е, ама и част от родителите не са много читави!", реагирала е във фейсбук Антонина Кенова от инициативата За качествена и иновативна образователна система. В социалната мрежа тя разкрива и друга схема - "приемат детето ти, но ти не искаш да го пускаш - този случай предлагаш на неприето дете да кандидатства в отдалечен район, изкарваш някой лев при размяна и си отписваш детето".

Още през май т.г. от Националния инициативен комитет за качествено и иновативно образование настояваха за проверка на документите на приетите на 15 май деца в столичните общински детски градини и ясли. Причината бяха именно множество данни от родителите за злоупотреби с неистински документи. Като най-честите сигнали оттам посочиха някои от социалните критерии и фалшифициране или липса на трудов договор на родителите.

На последното класиране на 29-ти август т.г., когато част от местата за хронично болни деца традиционно се прехвърлиха към общата опашка, отново без място в градина останаха над 9000 деца. Въпреки намерението на управляващите да компенсират финансово родителите, чиито деца (над 3 г.) не са приети в общинска детска градина, родители не се отказват от протеста си на 14-ти септември. Според тях то не решава генерално проблема с недостига на места, не помага и на записалите се, защото те продължават да се тъпчат по 28-30 в група, което е в нарушение на разпоредбите.

 

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?