Медия без
политическа реклама

Родителите ще могат да си получат парите за отменени лагери

МОН отмени всички зелени училища до края на учебната година

Илияна Кирилова

Родителите имат право да се откажат от платена училищна екскурзия или лагер за децата си, а парите им да бъдат възстановени. Това става ясно от разяснения на председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред "Сега" във връзка с отменянето на лагери, екскурзии и всякакви организирани пътувания за ученици.

Преди ден от министерството на образованието издадоха заповед, според която до второ нареждане не трябва да се провеждат "ученически състезания и олимпиади, организирани прояви, изяви и мероприятия, организирани посещения на природни обекти, обществени, културни и научни институции, спортни състезания и мероприятия, както и всякакви други организирани форми с ученици и педагогически специалисти, които водят до събирането на много хора на едно място". Специално за ученическите екскурзии и лагери - бели, зелени и други бе издадена забрана такива да не се организират от училищата до края на учебното време на учебната 2019/20 г., като това важи и за всички други пътувания, а организираните - следва да не се провеждат. 

Съобщението предизвика тревога сред много родители, които вече са платили за екскурзия или лагер на своето дете, или пък умуват дали да го запишат на подобно предстоящо събитие. Те се чудят дали могат да се откажат от предплатена вече екскурзия или лагер, както и дали могат да разчитат, че парите им ще бъдат върнати.

Пред "Сега" Димитър Маргаритов коментира, че обстановката в момента е много динамична, променя се всеки ден и час и не могат да се дават универсални съвети. Все пак, тъй като има специална заповед от МОН, която забранява ученическите пътувания, родителите имат право да се откажат от договорите, които са сключили с туроператорите, както и да получат обратно платените суми. Това обаче важи само за планирани през учебното време екскурзии и лагери, но не и за времето на ваканциите. Т.е. ако едно зелено училище е планирано за края на юни, когато по-малките учениците вече не са на училище, то би могло да се проведе, като в този случай родителите нямат право да претендират за връщане на дадените суми. Изключение в тези случаи може да има за училищата в районите, където всички училища и детски градини са затворени до второ нареждане заради коронавируса. Там има заповед за отмяна на всякакви ученически пътувания освен от просветното, и от здравното министерство, т.е. в тези региони евентуално родителите могат да претендират за връщане на сумите, дадени за екскурзии и по време на ваканциите.

"Мярката е временна, така че моят съвет е родителите не непременно да искат възстановяване на пари, а по-скоро да търсят въможност за предоговаряне на периода на събитието", препоръчва Маргаритов. Според него в сегашната напрегната ситуация е редно и двете страни да имат съзнание за компромис.

Вчера пред Нова телевизия просветният министър Красимир Вълчев също коментира, че ако училищата много държат да проведат планираните си екскурзии, то това може да стане единствено в неучебни дни, каквито са тези по време на ваканциите.

"Мисля, че няма да имаме проблем. Нямахме организирани лагери, само няколко планирани екскурзии, които веднага анулирах", коментира директорът на 125-то училище в столицата Венелина Николова. По думите й те са за по-далечни дати и самата тя не знае колко родители вече са платили за тях. Николова обаче предполага, че двете фирми, с които работи училището й, ще възстановят взетите пари, както се е случвало и досега при работата й с тях.

"Нямам опит от първо лице, но при сключване на договор за ученическо пътуване в него има и застраховка. Предполагам, че застрахователите трябва да вземат като уважителен фактор заповедта на министъра", казва и шефката на РУО-Варна Венцеслава Генова. По думите й тези, които са платили дадена ексурзия или лагер, трябва да започнат съответните постъпки за отказване на пътуването и връщане на парите.

 

ЕРАЗЪМ+

До второ нареждане не се провеждат квалификации, обучения на педагогически специалисти, както и пътувания с цел обмен, предвижда заповедта на МОН. Докато планираните квалификации в страната могат да се отложат, то от тази разпоредба може би ще пострадат обучения по вече одобрени европроекти, каквато е например програмата за образователна мобилност "Еразъм+.

 

 

Още по темата