Медия без
политическа реклама

Първи ден онлайн: Г-жо, вижте ми новата топка! И котката!

"Намираме се на прага на образователна криза", предупреди директорът на 119-то СОУ Диян Стаматов

Илияна Кирилова
Някои деца учат през телефони - поради липса на още един компютър вкъщи.

С достатъчно количество нерви, напрежение и с обичайните куриозни случаи премина първият ден на онлайн обучение за хиляди ученици. От вчера на дистанционни уроци превключиха всички ученици от София, както и от общини, в които заболелите са над 750 на 100 000 души, като например от областите Перник, Монтана, Видин, Габрово, Враца, Стара Загора.

"Г-жо, вижте ми стаята", "Г-жо, вижте ми новата топка!", "А на мен - кучето!", "Г-жо, ядох баничка за закуска", "Г-жо, как да си сменя фона", "Г-жо, той не си е включил камерата" - такива хаотични въпроси валяха вчера в онлайн часовете на най-малките от 1 до 4 клас. За тях, както свидетелстват масово учителите, дистанционното обучение е най-неефективно заради все още неизградените навици за учене и липса на концентрация. Всички анализи обаче сочат, че и за останалите то води до дефицити. Като се добавят честите прекъсвания на интернет връзката, обстановката за доста семейства вчера бе доста напрегната. Някои родители бяха взели децата си на работа, където им помагаха за електронното обучение в движение, други ги бяха оставили сами вкъщи да се оправят както могат. "При първокласниците задължително единият родител трябва да е постоянно ангажиран. Школо.бг често прекъсваше", посочи баща. "На моя първокласник му се наложи днес да влезе през три различни платформи в час, т.е. на мен", недоумява отчаяна майка.

"За зла участ започна с час по български, така че с детето имаме нов рекорд колко скоро след старта на домашното обучение успяваме да се скараме - по предметите на немски твърде малко разбирам, за да възникне конфликт…Късметлии сме, че другата седмица нашето училище е във ваканция", сподели родител.

"Точно 42 927 са учениците от 1 до 4 клас в София-град към април 2021 г. По закон и учениците от пети клас и някои от шести (които не са навършили 12 г.) не могат да бъдат сами у дома без придружител. Възможно ли е нормален човек да очаква, че близо 43 000 родители могат за един час (от 17 до 18 часа на 20 октомври) да организират своята работа от разстояние или да осигурят пълнолетен придружител на детето?", реагира ядосано майка във "Фейсбук". Според нея всяка заповед, която затваря детски градини и училища, трябва задължително да бъде съпроводена с право на родителите да работят от дистанция, иначе те се дискриминират. Тя се чуди и кой гледа децата на лекарите в София - 7266 на брой, и на специалистите по здравни грижи - 9891.

На този фон здравният министър Стойчо Кацаров коментира най-спокойно, че няма представа дали са предвидени компенсации за родители, които се налага да останат с децата си вкъщи за онлайн обучението. В действителност, такива има. Родителите на деца до 14 г., които не посещават училище, детска ясла или градина поради въведените ограничения, имат право на 650 лв. за едно дете или 975 лв. за две деца в случай, че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични. Условието е обаче средният доход на човек от семейството през месеца, в който училището е било затворено, да е по-нисък или равен на 975 лв. Т.е. за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца - до 3900 лв.

Просветният мнистър Николай Денков обясни пред Нова телевизия, че единствената алтернатива да не се преминава към онлайн обучение е била да се въведе задължителен зелен сертификат за влизане в училище. Това обаче според него трудно е можело да се осъществи на този етап. "Не може такъв сертификат да се въведе от днес за утре, защото ще останем без учители. Ако има гратисен период, тогава това трябва да се изговори със социалните партньори - синдикати и директори, така че да се разберем какво правим", посочи той относно намерението и за учителите в бъдеще да се въведат зелени сертификати. Министърът коментира, че ведомството му е направило всичко възможно да убеди учителите да се ваксинират. "Ако те и сега не го видят - какво да направим? Пак ще се разболяват и пак няма да има ученици в училищата, но не защото министърът е забранил, а защото няма да има кой да ги учи", заяви той.

 

КУРИОЗИ

Граждани разказваха за куриозни случаи с дистанционното обучение. "В трамвая: Момък 13-14 г., вози си и колелото, през телефона е в час. Всички слушаме. Г-жата: Едикой си, кажи едикакво си. Момъкът: "Г-жо, айде по-късно, в трамвая съм, не е удобно. Учим яко!", сподели родител във "Фейсбук".

 

КРИЗА

"Намираме се на прага на сериозна образователна криза, която ще им се стори като шега на управляващите на фона на това, което ни заобикаля в момента", това коментира пред bTV Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на 119-о училище в София. По думите му дистанционното обучение е достигнало предела си и всеки следващ ден с него не е добър за учениците. "18 месеца дистанционно обучение е доста дълъг период. Макар учителите да дават всичко от себе си, нама как обучението да се извършва едностранно. Дистанционното обучение в този си вид трябва да продължи не повече от 2 седмици, след което да се върнем на интензивна ротация, според нас - за не повече от 5 дни излизане в онлайн обучение", посочи той.

Според Стаматов ако от днес беше въведен зеленият сертификат за учителите, то нямаше да има учебен ден в ефективен формат. "Най-правилно беше да се мине днес онлайн и да се даде отсрочка за зеления сертификат. Проблемът във вчерашното решение е, че не трябваше учениците от 1-4 клас да излизат онлайн", смята той. "Отлагането на зеления сертификат беше най-мъдрото решение, което чухме от министъра във вчерашния ден", коментира и Юлиан Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Според него ако процентът заболели продължава да е висок, трябва да се подходи диференцирано. "Кризата всъщност е комуникациона - между МЗ и МОН, между учителите и РЗИ, които са мудни и този труден протокол и късното съобщаване на решенията създава куп проблеми на директори и учители", смята той.

 

Дистанционното обучение е задълбочило образователните неравенства, влошило е знанията на голяма част от учениците и заплашва да увеличи броя на отпадащите от образователната система. Всеки трети ученик пък е показал ниска ангажираност към онлайн уроците, т. е.

 

 

 

 

Още по темата