Quantcast
МОН избира между 1, 6 или 9 дни ваканция за учениците | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

МОН избира между 1, 6 или 9 дни ваканция за учениците

Просветният министър е издал 271 разрешения за минаване към дистанционно обучение - на паралелки или цели училища
5 864
 Илияна Кирилова

Пандемията е на път да извоюва по-дълга междусрочна ваканция за учениците и вместо един ден (на 1 февруари) те да почиват няколко дни. Тази възможност обмисля просветният министър акад. Николай Денков, след като днес той получи предложение от Съюза на работодателите в системата на народната просвета за извънредна ваканция от 28 януари до 2 февруари, или общо 6 дни с почивните дни на 29 и 30 януари. Синдикатите обаче имат друга идея - неочакваната почивка да е от 31 януари до 4 февруари, или общо 9 дни с двата уикенда. Кой от двата варианта ще избере МОН, или пък ще предложи трети, би трябвало да стане ясно до дни. Самият министър също призна, че разсъждава дали да не увеличи ваканцията заради натрупаната умора у всички.

"Мотивите за това са повишения брой заразени ученици и учители. Много е трудна организацията в някои образователни институции при отсъстващи над 5% учители. При някои училища липсващите учители надвишат 15%, включително и с карантинираните, което довежда до невъзможност осигуряването на учебния процес. Огромна част от педагогическите специалисти осигуряват заместване на колегите си, но това ги натоварва и претоварва", казват от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Според тях учениците имат нужда да бъдат изолирани в рамките на 9 дена, което ще забави нарастващия брой заразени, а също така и учителите се нуждаят от възстановяване поради огромния стрес, породен от хибридното обучение. "Огромна част от преболедувалите учители не се възползват от 10 дена за възстановяване след Ковид, за да могат да осигуряват работата в училищата. При евентуална удължена ваканция, училищата ще направят икономия на финансови средства от издръжка и средства за едно тестване на учениците в цялата система", посочва председателят на синдиката д-р Юлиян Петров.

"Ситуацията е много необичайна. Ние сме в пика на петата вълна с най-много заболели. За пръв път и учениците боледуват доста сериозно. Ето, например в 51-во училище 13 паралелки от 43 в момента са карантинирани. Подобна е ситуацията в много други училища. Има болни учители, а освен това се натрупа и някаква солидна умора, психическо напрежение сред ученици и учители и в този смисъл една отчетлива междусрочна ваканция би била добре за прекъсване вълната на пандемията нагоре", коментира преди ден и директорът на столичното 51-во училище Асен Александров пред БНР, който също предлага ваканция между 31 януари и 4 февруари. Според него удължаването на ваканцията няма да се отрази на учебния процес, тъй като заради епидемичната обстановка не се провеждат екскурзии и други изяви, които също са залегнали в програмата за тази година.

Шефът на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов пък предложи ваканцията да е от 28 януари до 2 февруари с три мотива - тя ще допринесе за реална почивка на учениците, за нормализиране на трудната ситуация с отсъствието на учителите поради заболяване или карантиниране и за откъсване на всички ученици за седмица от училищната среда и възможност за нормално започване на втори учебен срок.

 

АКТУАЛНО

Към днешна дата под карантина са 2.47% от всички ученици в системата на образованието, показват последни данни на МОН. Карантинираните преподаватели в страната бяха 1.97% към 11 януари. 

От 4 до 14 януари 2022 г. пък са издадени 271 разрешения за преминаване в обучение от разстояние в електронна среда - на паралелки или цели училища. "За всяко училище се решава индивидуално. Има училища, в които се разрешава онлайн обучение на паралелки заради 2-ма карантинирани учители, защото не може да се намерят заместници", посочват от МОН.

Действително, ситуацията в страната е шарена. Някои училища са карантинирали отделни паралелки, други - всички класове. Трети пък от днес са на половин учебен ден заради огромен процент болни или карантинирани учители.

 

 

 

 

Още

МОН пусна верните отговори на матурата по български

18.05.2022

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

4860
ИТН отвори фронт на Денков за заплатите във висшите училища
Да се прибереш у дома с кон