Медия без
политическа реклама

Болните ученици се увеличават, но родители искат отваряне на училища

Карантинираните младежи са нараснали от 5000 на над 8000 само за 6 дни

Илияна Кирилова
В Кюстендил вече предложиха и 1-4 клас да минат на електронно обучение. Предстои това да се случи и в много други области

Броят на болните от коронавирус ученици и учители расте, а за 6 дни младежите под карантина у нас са се увеличили от 5000 на над 8000 души. Това показват данни на МОН, предоставени на "Сега". На този фон днес родители протестираха с искане дистанционното обучение да се прекрати и всички ученици от 1 до 12 клас да се върнат в училищата.

На 9 март данните на просветното министерство показваха 560 заразени с COVID-19 учители и 367 заболели ученици. 6 дни по-късно, броят им се увеличава до 888 заразени учители (212 от които в детските градини), както и 560 ученици и 56 деца с положителен тест за коронавирус.

Под карантина вече са 12 390 деца и ученици - 8387 ученици и 4003 деца от детските градини. От учителите под карантина са 1428 души, като 459 от тях работят в детски градини. По данни на Би Ти Ви от началото на учебната година досега заразените деца наброяват над 4000, а заболелите от вируса учители - над 7500. 85 от тях изгубиха битката с живота.

Преди дни и просветният министър Красимир Вълчев коментира, че напоследък се отчита бързо увеличаващо се разпространение на вируса и в училищата, заради което в областите с над 300 заболели на 100 хил. души е препоръчал на шефовете на регионални управления да подкрепят решенията за преминаване в обучение в електронна среда за срок от минимум 2 седмици на учениците от 5 до 12 клас.

На този фон, голяма част от учениците отново са в неизвестност какво им предстои. В момента младежите от 5 до 12 клас учат онлайн в близо половината области у нас, а в другата половина са на присъствено обучение в клас. Утре за тях влиза в сила нова заповед с нов график на ротация, който обаче може да се окаже от ден до пладне заради намеренията на управляващите да наложат почти пълен локдаун за цялата страната, евентуално от понеделник.

Междувременно, родителите продължават да са на коренно противоположни позиции. Днес част от тях протестираха пред здравното министерство, заявявайки, че дистанционното обучение демотивира децата им и влошава здравословното им състояние. Те дори поставиха срок на управляващите от утре да осигурят присъствено обучение за всички, или като компримисен вариант след две седмици, като дотогава учениците да са на ротация в школата.

"Искаме нормален образователен процес, единственият присъствен. Единственият нормален и ефективен начин на обучение е това. Искаме присъствен процес от утре за всички ученици - от 1-ви до 12-и клас, точно както трябваше да започне разрешено присъственото обучение от утре, на 18-и. Искаме то да си тръгне, както беше обещано", заяви пред БНР Милко Божанков от "Обединени родители". По думите му дистанционно обучение е неефективно, имитационно и дискриминационно и по отношение икономическата възможност на родителите. "Няма достатъчно устройства, няма покритие на интернет навсякъде в населените места в България, някъде напълно липсва. Дискриминационно е и относно децата със специални образователни потребности. Ще внесем въпросите писмено към министър Ангелов", каза още той.

В същото време обаче друга група родители, включаваща Science in the Crisis - Наука в кризата, Родители за безопасно образование и Учители за безопасно образование, настояват за изцяло онлайн обучение за всички ученици и налагане на строги противоепидемични мерки. Те са за затваряне на ресторанти, клубове, молове и т.н.

 

ОПТИМИСТИЧНО

Невероятно - при оцветената почти изцяло в червено карта на страната, но близо 1/2 от училищата у нас не са засегнати от вируса, поне към момента - става дума за 1291 училища (от близо 2400) и 1395 детски градини, показват данните на министерството.

Още по темата