Медия без
политическа реклама

Със затвор от 2 до 5 г. ще се наказва нелегалният превоз на пътници

28 Окт. 2020
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Затвор от 2 до 5 години за обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, гласуваха днес окончателно депутатите в Народното събрание. Промените в Наказателния кодекс бяха прокарани през преходни и заключителни разпоредби в Кодекса за търговското корабоплаване.

Предвижда се моторното превозно средство на нарушителите да се отнема в полза на държавата, независимо чия е собствеността му.

Когато деянието е извършено от две или повече лица, които са се договорили или са използвали фалшиви документи, наказанието ще е затвор от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 15 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

БСП остро възразиха и настояваха за оттегляне на разпоредбите. 

На първо четене бяха гласувани и промени в Наказателния кодекс, с които се завишат санкциите при компютърни престъпления, плагиатство и детската експлоатация онлайн.

При неизпълнение на задължението да се съхранява информация за определен срок съгласно Закона за електронните документи и електронните удостоверителни услуги, освен досегашната глоба от 5000 лева, се предвижда и затвор до 6 години. Завишава се и наказанието за плагиатство от 2 до 3 години лишаване от свобода. Приетите на първо четене разпоредби в Наказателния кодекс предвиждат наказанието за престъпления, свързани със сексуални посегателства срещу малолетни и непълнолетни, да се повиши от 5 до 6 години затвор.

Крум Зарков от БСП разкритикува законопроекта на правителството с мотива, че с промените няма да се подобри борбата с тези тежки престъпления и настоя за преработването му: „На практика всички тези престъпления стават по-тежко наказуеми. Добре, само че всички знаят, че трудността при тях е в доказването и това няма да се промени с нищо, вдигайки така наказанията“, предаде БНР.

Христиан Митев от „Обединени патриоти“ уточни, че промените са свързани със започнала наказателна процедура срещу България заради занижени наказания при киберпрестъпления. „Добре е да се прегледат не само наказанията, а и самите състави в главата „Компютърни престъпления", защото наистина е много трудно доказването, но това може да бъде направено между първо и второ четене“, каза Митев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата