Медия без
политическа реклама

За година банките са надули таксите с 30%

Това води до оскъпяване и на евтините платежни сметки за основни операции

29 Февр. 2024МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

Средно с 30% са скочили таксите, които банките начисляват за едни от най-използваните от клиентите услуги през последната година.  Това става ясно от публикуваните наскоро от БНБ данни за средния размер на таксите по разплащателните сметки към края на 2023 г. 

Най-силно през последната година са поскъпнали откриването на разплащателна сметка, внасянето на пари по нея, както и преводите на суми по други сметки.

Банките вече събират средно 4.17 лв. за откриване на сметка, което е 31% повече от преди една година. Ако сметката е обвързана и с дебитна карта на банката, таксата е по-ниска - средно 3.10 лв., но преди година тя е била 2.15 лв., което е увеличение от 44%.

Цената на месечното обслужване на разплащателна сметка вече е 4 лв. при средно 3.73 лв. преди година.

От 1.20 лв. на 1.87 лв. е скочила средната такса при внасяне на суми до 3000 лв., но малко банки имат твърда такса. Повечето банки вече начисляват процент върху сумата, която се внася, и през миналата година той е средно 0.24%, но не по-малко от 2.50 лв.

През последната година значително е поскъпнала и услугата, при която банката превежда пари от разплащателната сметка на клиентите си всеки месец за покриване на сметките за вода, ток и парно и други комунални услуги. Средно вече се взимат 3.16 лв. за всеки превод, при 2.48 лв. година преди това - 27% ръст. Ако сметката на търговеца е към друга банка, таксата за превод е 5.39 лв. (4.65 лв. преди година).

С близо 30% са се вдигнали таксите и за преводи по други банкови сметки, както и за плащане на данъци и осигуровки към бюджета. За тези услуги банките вече прибират 3.90 лв., ако преводът е по сметка в същата банка, и 5.66 лв. - за преводи към други банки. За плащания на задължения към бюджета се начисляват също около 3.90 лв.

Не са пощадени и тегленията на пари с дебитни карти от банкомати - за една година тази услуга е поскъпнала с 10 стотинки и вече банките начисляват 0.39 лв. или 1.19 лв., ако тегленето е от чужд банкомат.


ТАВАН, КОЙТО НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ВДИГА

От 2018 г. БНБ обобщава и публикува средните такси на търговските банки за услугите по разплащателните сметки. БНБ не може да се меси в политиката на банките да определят тарифите си, но може да ограничава таксите за обслужване на т.нар. платежни сметки за основни операции. За тези сметки от 1 август 2018 г. има таван на таксите и този таван са именно средните цените на услугите по стандартните разплащателни сметки.

Платежната сметка за основни операции бе въведена през 2018 г. по европейска директива с цел да се улесни всеки, който не е клиент на банковата система, лесно и на поносима цена да си открие сметка, да има дебитна карта и да може да прави плащания. директивата цели да помогне на младежи, студенти, мигранти, пенсионери и бедни хора да ползват най-необходимите финансови услуги.

Оттогава всяка година средните нива на таксите на банките у нас растат с по 10 до 30%, а понякога и повече, а това води до непрекъснато поскъпване и на най-евтината банкова услуга, каквато би трябвало да е платежната сметка за основни операции.

Така например от 2018 г. до края на 2023 г. месечното обслужване на разплащателна сметка в търговска банка е поскъпнало почти двойно - от 2.14 лв. на 4 лв. средно. Таксата за теглене на пари на гише е скочила повече от четири пъти  -  от 1 лев на 4.10 лв. Част от банките обаче начисляват процент върху изтеглената сума - ако през 2018 г. този процент е бил 0.2%, но не по-малко от 1.40 лв., то сега клиентите, които теглят пари от сметката си на гише, се таксуват с 0.66%, но не по-малко от 6.80 лв.

За тези пет години чувствително поскъпна и тегленето на пари от банкомат - от 20 на 39 стотинки, като и тук много банки наложиха правилото за начисляване на процент върху изтеглената сума, което ощетява клиентите.

Трябва да припомним също, че преди пет години изобщо нямаше такса за внасяне на суми до 4000 лв., след това до 3500 лв., но от 2022 г. вече всички вноски се таксуват.

Най-силно от 2018 г. насам са поскъпнали преводите, показват данните на БНБ за средните цени на банковите услуги. Таксата за превод към друга сметка на същата банка е скочила с 300% - от 0.99 лв. на 3.90 лв. Един път и половина е увеличена таксата за превод на суми към сметка в друга банка - от 2.22 лв. до 5.66 лв.

Също с около 300% за последните пет години е поскъпнала и услугата, при която банката превежда от сметката всеки месец пари към търговците на вода, ток, парно и др.

 

ОНЛАЙН БАНКИРАНЕТО ОСТАВА НАЙ-ИЗГОДНО

Единствено при онлайн банкирането таксите остават почти без промяна през последните години и много по-ниски от услугите с посещение на банковия офис. Например нареждането на онлайн превод към друга сметка в същата банка струва в момента средно 0.46 лв. - почти толкова е била таксата и преди пет години. Онлайн превод към друга банка е 1.15 лв., а към бюджета - 0.50 лв.

С тази политика през последните години банките насърчават потребителите да използват в по-голяма степен мобилното банкиране, вместо посещения на място в банковите клонове. Много финансови институции закриха голяма част от офисите си, което им спестява много разходи. Въпреки това обаче и въпреки огромните печалби, които банковата система реализира последните години, банките не се отказват от непрестанното увеличение на цените на услугите си.

 

Ключови думи:

банки, средни такси, БНБ

Още по темата