Медия без
политическа реклама

Втора крупна банка в САЩ затвори за седмица

Банковата система е стабилна и в безопасност, увери президентът Джо Байдън

13 Март 2023Обновена
Signature Bank
Signature Bank е втората крупна банка, която затвори врати за седмица

След фалита на една от най-популярните в Силиконовата долина банки - Silicon Valley Bank (SVB), американските регулатори затвориха още една американска банка - базираната в Ню-Йорк Signature Bank. Според данни на Департамента за финансови услуги на Ню Йорк, към 31 декември 2022 г. Signature Bank е имала общи активи за около $110,36 млрд, а депозити - за $88,59 млрд.

Президентът на САЩ Джо Байдън в специално обръщение днес увери американците, че банковата система е в безопасност след колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank. В речта си той подчерта незабавните действия, които администрацията му е предприела, предадоха световните агенции.

"Депозитите на клиентите ще бъдат защитени. Те ще имат достъп до парите си от днес. Това включва малки предприятия в цялата страна, които трябва да изплащат заплати, да плащат сметките си и да останат отворени за бизнес", каза Байдън. Той подчерта, че няма да бъдат натоварени данъкоплатците, а парите ще дойдат от таксите, които банките плащат във фонда за гарантиране на влоговете.

Още в неделя Федералният резерв, Министерството на финансите и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите вече обявиха, че вложителите в SVB и Signature Bank  от днес ще получат достъп до всичките си депозити, включително сумите над лимита от $250 000 за федерална депозитна застраховка. Това е безпрецедентно решение за защита на вложителите.

Инвеститорите в двете банки - акционери и притежатели на дълг, няма да бъдат защитетени, "Те съзнателно са поели риск и когато рискът не се изплати, инвеститорите губят парите си. Така работи капитализмът", заяви Байдън.

Федералната корпорация за застраховане на депозитите - ФКЗД (Federal Deposit Insurance Corporation) на САЩ пое активите на "Силикон вали банк" - Ес Ви Би (Silicon Valley Bank, SVB), информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

Байдън подчерта още и значимостта на това хората, причинили настоящата ситуация, да бъдат подведени под отговорност. "В моята администрация никой не е над закона", каза той. Позовавайки се на изискванията, въведени по време на администрацията на Обама (след финансовата криза от 2008 г.), Байдън каза, че има въведени правила за предотвратяване на финансовата криза от 2008 г. Администрацията на Тръмп обаче е върнала обратно стари текстове на тези разпоредби. "Ще поискам от Конгреса и банковите регулатори да затегнат правилата за банките, за да се намали вероятността този вид банкови фалити да се случи отново", каза още Байдън.

В петък финансовият регулатор FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) пое контрола върху SVB - 16-та по големина банка в САЩ. Проблемите на банката дойдоха заради големия обем инвестиции в американски облигации - корпоративни и държавни, чиято цена съществено падна след серията повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Това доведе до загуби за банката, която явно не е предвидила по-големи буфери при подобни шокове.

Последвалото Внезапно затваряне на Signature Bank в неделя подчерта неотложността от извънредни усилия за подкрепа на банковата система и от потушаване на нарастващите опасения на депозантите, пише Bloomberg. Решението да се въведе външно управление в Signature Bank е изненадало дори мениджърите на банката, които са научили за това малко преди публичната обява, пише агенцията. Според нейни източници на 10 март банката се е сблъскала с масово изтегляне на депозити, но към 12 март ситуацията се е стабилизирала.

ОТЗВУК

Колапсът на Signature Bank ще задълбочи проблемите на крипто сектора. Coinbase Global Inc., най-голямата крипто борса в САЩ, заяви, че има баланс от 240 милиона долара в банката. Paxos Global каза, че има 250 милиона долара там, но „застраховката й на частни депозити надхвърля значително нейния паричен баланс и лимитите на FDIC за сметка“.

Междувременно британското правителство и Bank of England са договорили частна продажба на местното подразделение на фалиралата американска банка Silicon Valley Bank. Купувач срещу само една британска лира е най-голямата финансова кредитна институция на Острова HSBC. Целта е да бъдат защитени депозитите, без да се налага подкрепа с парите на данъкоплатци, съобщи Ройтерс.  Bank of England увери, че британската банкова система остава сигурна, стабилна и добре капитализирана.

Действия предприе и Германският федерален орган за финансов надзор (BaFin), който наложи мораториум върху дъщерното дружество на SVB в Германия. Временно са спрени всички плащания към и от клиенти "поради съществуващ риск за изпълнение на задълженията към кредиторите". На свой ред Bundesbank свиква днес кризисния си екип, за да оцени възможните последици от фалита на банковата институция на местния пазар. Спешни действия в Европа засега не се предвиждат, засега не е планирана извънредна среща на съвета за надзор на банковия сектор към ЕЦБ. Фалитът на SVB се усеща - акциите на банките в еврозоната поевтиняват силно днес. Книжата на германската "Комерцбанк" (Commerzbank) се сринаха с 11 на сто, а на "Дойче банк" (Deutsche Bank) - с 6,5 на сто, съобщава БТА. От ЕЦБ обаче не очакват криза, освен ако проблемът не засегне и по-големи американски банки. Ес Ви Би има много ограничено присъствие е ЕС и сме в контакт със съответните компетентни власти, отбеляза и говорител на Европейската комисия. 

Експозициите на еврозоната са много ограничени на последствията от срива на американската Silicon Valley Bank, заяви в понеделник председателят на Еврогрупата Паскал Донохоу пред "Блумбърг". "Имаме много силна регулаторна рамка и рамка за банково оздравяване тук, в Европа. Но разбира се, всяко банково развитие като това предизвиква въпроси и, разбира се, ще обсъдим това днес в Еврогрупата", посочи той.

Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони успокои, че Европейският съюз не вижда риск от "зараза" в европейския банков сектор след колапса на Silicon Valley Bank в САЩ. "Има възможност за индиректно заразяване, но в момента не виждаме това като конкретен риск", каза Джентилони в Брюксел в началото на срещата на финансовите министри от Еврогрупата.

"Вероятно ще има още банки, които ще фалират въпреки намесата. Но вече имаме ясна пътна карта за това как правителството ще ги управлява. Банковите бордове и мениджмънтът на банките получиха сериозен сигнал за събуждане". Това пък коментира основателят на Pershing Square Capital Management Бил Акман в коментар за ситуацията в САЩ, цитиран от  "Вашингтон Екзаминър".

Ключови думи:

банки, криптовалута

Още по темата