Медия без
политическа реклама

Вече 15-а година ОИСР не приема България за член

Поредна международна организация съветва правителството да наблегне на реформите

29 Яну. 2021

Все още няма консенсус по молбата на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това съобщи генералният секретар на организацията Анхел Гурия по време на онлайн представяне на икономическия преглед на страната ни. По думите му в следващите седмици ще има нов опит за промяна на ситуацията.

Още през 2007 г. България е подала официална молба за членство в организацията, в която членуват всички развити икономики.

"Поздравявам България за продължителния ѝ, задълбочаващ се ангажимент към ОИСР. България трябва да продължи с реформите, които са от изключителна важност в тези трудни времена", заяви Гурия. На онлайн-форума участие взе и премиерът Бойко Борисов.

Пандемията от Covid-19 прекъсна впечатляващия икономически напредък на България, се посочва във втория икономически преглед на страната ни, извършен от експерти от ОИСР. 

В същото време в прегледа се подчертава, че ножицата между бедни и богати се разтваря сериозно в България. Необходимо е и подобряване на бизнес средата, като акцентът пада върху по-малко регулации и по-ясна нормативна уредба. Експертите на ОИСР настояват и усилията в борбата с корупцията и престъпността да продължат.

Детайлно е разгледан въпросът за малцинствените групи - 10% от населението у нас е от ромски произход, но то живее в изолирани квартали. Друг важен акцент е върху необходимостта от подобряване на квалификацията и важни реформи в образованието, а като аргумент е посочено, че българските ученици имат среден общ резултат в изследването PISA.

Covid-кризата засегна сериозно пазара на труда, най-вече заетостта при мъжете и младежите, смятат анализаторите и посочват, че правителствените схеми за запазването ѝ са ограничили негативния ефект, но са необходими още усилия за възстановяването на предкризисните нива.

В икономически план – организацията очаква икономиката ни да отбележи ръст тази година от 3,3%, а безработицата да остане над 6%. Иновациите, транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура са от ключов приоритет за развитието на икономиката, която трябва да премине в по-екологични норми и да се откаже от високо въглеродните производства, заключават експертите от организацията.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата