Медия без
политическа реклама

Василев: Булгаргаз изнася евтин газ от хранилището в Чирен

Правителството може да завиши тавана на бизнес помощите заради скъпия ток

06 Яну. 2022
Асен Василев
Илияна Кирилова
Асен Василев

"Булгаргаз" изнася на високи цени евтините запаси от газовото хранилище в Чирен. В момента органите, които следят за измамите, активно разглеждат тези действия.

Това съобщи финансовият министър Асен Василев пред депутати от бюджетната и енергийната комисии в парламента. Заедно с енергийния министър Александър Николов двамата са поканени да разяснят как ще бъде компенсиран бизнесът за драстичното поскъпване на електроенергията и природния газ от лятото насам.

Не е възможно АЕЦ "Козлодуй" да спре износа на ток и той да се продава единствено на българския пазар, обясни Асен Василев по повод питане от "Възраждане". Произведената електроенергия от атомната централа е в пъти по-евтина от тази на топлоцентралите. "Ако спрем износът на електроенергия, много скоро фирмите ни няма да може да изнасят и ще изгубят пазари. Тогава ще обеднеем още повече и загубите ще са много по-големи от компенсациите, които сега даваме на бизнеса", обясни Василев.

Финансовият министър и енергийният министър обявиха, че условията за получаване на компенсациите може да се облекчат като се завиши определеният в момента таван от не повече от 30% от средномесечната борсова цена на тока. Работодателските организации се обявиха остро срещу това ограничение, заради което помощта ще покрие малка част от разходите им за ток. Очакванията са в следващите зимни месеци цената на тока на борсата да скочи до 1000 лв. за мегаватчас. 

"Продължаваме диалога и при необходимост мярката може да бъде адаптирана. Липсата на таван обаче прави нещата непредвидими", заяви енергийният министър Александър Николов. 

Разчетите на МФ показват, че всяко завишаване на тавана с 5% води до 300 млн. лв. повече разход за подпомагане на бизнеса до април. Премахването на таван пък ще струва между 1.2-1.3 млрд. лв.

Финансовият министър Асен Василев отново разви тезата си, че компенсациите трябва да бъдат балансирани и че покриването на 100% на разходите за ток, води до лошо поведение на фирмите в бъдеще. Той припомни, че преди година, когато цените са паднали на 80-100 лв. за мегаватчас, много предприятия са развалили дългосрочните си договори и са предпочели да купуват на борсата "ден напред". "Ако покриваме на 100% разходите, нито една фирма няма да сключва дългосрочни договори", смята Василев.

По време на заседанието на двете парламентарни комисии се постигна съгласие правителството да договори с работодателските организации механизъм, при който размерът на компенсациите ще се увеличи, ако борсовите цени продължат да растат драстично.

Предстои да се разработят допълнителни помощи и за битовите потребители на природен газ, за да се намали натиска на цените през отоплителния сезон, съобщи още финансовия министър. От думите му стана ясно, че тази помощ за бита ще бъде диференцирана.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата