Quantcast

Медия без
политическа реклама

Уволненият шеф на “Булгаргаз“ след 4 часа разпит: Нямам притеснения

Бях питан като свидетел и разказвах как функционира газовият пазар, твърди Николай Павлов

07 Февр. 2022Обновена
БГНЕС
Николай Павлов

"Отговорих на всички въпроси, абсолютно нямам никакви притеснения". Това обяви освободеният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов след 4-часов разпит в Софийската градска прокуратура. Той заяви, че е бил разпитван като свидетел.

Павлов отказа да каже какви въпроси са му задавали прокурорите, като се оправда с това, че е подписал декларация да не разпространява следствена тайна. Бившият шеф на "Булгаргаз" обаче обясни, че разказвал за целия газов пазар. "Обясних как функционира газовият пазар. Това е", каза Павлов пред журналисти. Пред прокурорите той обяснил и как функционира дружеството, как се ценообразува стойността на газа.

Николай Павлов и целият съвет на директорите на държавното дружество бяха освободени на 29 януари. Смененото ръководство обяви в позиция, че е научило новината за рокадите от медиите. Оттам твърдят, че до смяната им се е стигнало след доклад, съдържащ погрешни констатации и препоръки. В позицията се твърди, че компанията не носи никаква вина за неизпълнението в пълнота за вноса на азерски газ и причините за поскъпване на синьото гориво са изцяло външни.

На 2 февруари вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че за газовата криза ще има обвинени шефове в "Булгаргаз". Поне едно високопоставено длъжностно лице в държавната фирма "Булгаргаз" ще бъде привлечено към наказателна отговорност заради газовата криза, обяви тогава Рашков. Той не съобщи името на човека, но на въпрос дали това е бившият директор Николай Павлов министърът отговори: "Приближавате се до истината".

2 дни след Рашков премиерът Кирил Петков също заговори за обвинения и арести. "Всяка седмица събирам и ДАНС, и Бойко Рашков и им казвам: "Нямаме време. Трябва да действаме така, че да имаме реални арести. Хората искат реални арести. Хората са спрели да вярват на идеи и планове. Работи се. Надявам се скоро време да имаме сериозни арести - и по линия на "Булгаргаз", и по всякакви други линии. По линия на магистралите Рашков работи много сериозно", заяви Петков в предаването "ЕвроДикоф".

ПРОВЕРКА

Междувременно КЕВР обяви, че започва проверка на сключените сделки на „Газов хъб Балкан“ в периода между 1 и 7 февруари, когато държавното дружество вече е с ново ръководство. Ще бъде инспектирано дали има нарушение на разпоредбите за забрана за търговия с вътрешна информация и забрана за манипулиране на пазара в регламента за прозрачност на пазара за търговия на едро с енергия REMIT.

През уикенда бившият министър на енергетиката Румен Овчаров оповести информация за съмнително скоростна сделка за продажба на 60 хиляди мегаватчаса природен газ от „Булгаргаз“ на "Газов хъб Балкан". А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството в корупционна схема.

След задълбочено проучване на всички изнесени факти и обстоятелства работната група предстои да изготви доклад за резултатите от проверката, посочва КЕВР. 

 

 

 

 

Информацията, че “Булгаргаз” е продало 60 хил. мегаватчаса природен газ на Румъния чрез посредник, не отговаря на истината, заяви на извънредна пресконференция енергийният министър Александър Николов.

Още по темата