Quantcast

Медия без
политическа реклама

Унгария е шампион на ЕС по инфлация, а България е осма

В страните от Източна Европа цените се качват по-бързо, показват данните на Евростат

26 Февр. 2023ЮЛИАНА БОНЧЕВА
Високата инфлация в ЕС се дължи най-вече на поскъпването на енергията и на храните, показват данните на Евростат.

Сигурно си мислите, че българите сме най-бързо обедняващите граждани на Европейския съюз? Всъщност в други седем държави от ЕС инфлацията през последната година е още по-голяма. Това сочат най-новите данни на Евростат. 

Навсякъде в ЕС цените са пораснали сериозно през последните 12 месеца, но поскъпването е отчетливо по-голямо в страните от Източна Европа. 

С 14,1% повишение България е на осмо място. Печалният рекордьор на ЕС е Унгария, където потребителските цени на стоките и услугите са отбелязали 26,2% скок за година. Много висока инфлация отчитат още трите прибалтийски страни, Чехия, Полша, Словакия.

На сравнително спокойни цени са се радвали гражданите на Люксембург, Испания, Кипър и Малта, където натрупаната инфлация е под 7 на сто. 

Оказва се, че новините за кошмарно поскъпване в Хърватия заради въвеждането на еврото са били силно преувеличени. В най-новия член на еврозоната месечната инфлация през януари е едва 0,2%. По годишна инфлация Хърватия е на десето място - като преди нея са държави като Полша, Унгария, Румъния, които нямат скорошни амбиции да приемат еврото.

Статистиката на Евростат разкрива отчетлива разлика между Източна и Западна Европа. Обяснението е просто -  проявява се с пълна сила ефектът на догонването. В страните, където са по-ниско равнище, цените се качват по-бързо. 

Основните виновници за високата инфлация в Европа са енергията и храните. Средно за ЕС  хранителните стоки са с 14,18% по-скъпи в сравнение с година по-рано, а енергийните цени са с почти 19% по-високи, показват данните на Евростат.  

 

Когато таванът пропадне ...

Данните на Евростат сочат, че Унгария, която реши  да бори инфлацията с налагане на тавани на цените на основни стоки, се е провалила напълно в този експеримент (както и се очакваше). Вместо да успокои пазара, тази "мярка" допълнително го изнерви. Особено критичен се оказа "похлупакът" за автомобилните горива, защото доведе до недостиг, опашки по бензиностанциите и огромно недоволство. И властите се отказаха да лимитират цените. 

 

Бариера

С инфлация 14,1% България сега изглежда твърде далеч от покриване на важния Маастрихтски критерий за членство в еврозоната - ценова стабилност. За сравнение средната инфлация за 27-те държави от ЕС е 10%, а само за еврозоната този показател е още по-нисък - 8,6 на сто. Експерти твърдят, че след големите скокове ще наблюдаваме успокояване и дори спад на цените у нас през идните месеци. Не е ясно обаче дали това ще е достатъчно за покриване на инфлационния критерий.  

Още по темата