Медия без
политическа реклама

У нас влиза най-евтиният петрол, но не се чувства на пазара

Руски газ почти вече не влиза в ЕС, твърди икономистът Георги Ангелов

08 Септ. 2022
архив

"В момента в България влиза най-евтиният петрол, но цените на горивата не отговарят на този евтин петрол". Това заяви в интервю за "Преди всички" на  "Хоризонт" Георги Ангелов, старши икономист в институт “Отворено общество":

"Трябва да се направи така, че действително цените да са ниски, тоест да се свалят цените на горивата, а другият вариант е да се обложи тази разлика по някакъв начин, така че свръхпечалбата да не отива изцяло в производителя на горива, а да отиде в бюджета и да се използва за помощи за тези, които ще страдат през зимните месеци".

Старши икономистът коментира и темата за предложението на Европейската комисия да бъде наложен таван на цената на газа: "Руски газ почти вече не влиза в Европейския съюз, така че това по-скоро е символична мярка, тип политически знак към Русия, а не толкова нещо, което ще реши газовия проблем, защото Русия затваря един по един газопроводите си, по които тече газ към Европа. Това започна още миналата година, далеч преди войната. Тази година не се ползва газопроводът през Полша, "Северен поток" 2 също не работи, както и "Северен поток" 1, така че тази мярка, която най-много се коментира, всъщност ще има най-малък реален ефект, защото руският газ почти го няма, а зимата въобще няма да го има. Това не е най-важната мярка, по-важна мярка е да се намали цената на тока от източници, които не са свързани с природен газ, тоест това е един вид да се преразпределят печалбите на производителите на ток, с които да се финансират битовите потребители и бизнеса. Всъщност това е нещо, в което България е пионер. Ние бяхме една от първите страни, които приложиха такава мярка".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата