Медия без
политическа реклама

Търговски вериги пренебрегнаха акцията на държавата за цените

От "Билла" критикуват държавата, че тормози бизнеса с все повече бюрокрация

15 Ноем. 2023Обновена

Търговските вериги не са особено ентусиазирани да се включат в стартиралата днес акция на Министерството на икономиката "Достъпно за вас", която има амбицията да намали трайно цените на 50 основни хранителни стоки. Една от причините е, че така и не стана ясно по какво тази инициатива ще се различава от обичайните за търговските вериги акции на промоции и намаления. 

В някои от хипермаркетите новото етикетче на кампанията е сложено до  традиционните промоционални етикети.

От "Била България" направо отказаха да участват. Оттам обясниха, че и без това цените на храните падат, а в същото време продължава да има проблем с критичната позиция на Комисията за защита на конкуренцията.

Действително днес НСИ излезе с данни за инфлацията през октомври, които показват, че цените на храните като цяло са намалели с 0.4%. 

"За една година - от октомври 2022 г. до октомври 2023 г., продажните цени в магазините на "Билла България" са се увеличили само с 1,6 на сто, докато за същия период доставните цени са се вдигнали общо с 6,18 на сто", посочи днес изпълнителният директор на Била България Вигинтас Шапокас.

Той представи данни, които показват, че цените на едро са растяли много по-бързо от тези в магазините. За една година доставните цени на плодовете и зеленчуците в магазините на "Билла" са с ръст от 7,19 на сто, а продажните - с 1,04 на сто, доставните цени на млечните продукти за периода намаляват с 1,69 на сто, а продажните - с 2,51 на сто. Доставната цена на основите хранителни стоки за година се повишава с 2,23 на сто, а продажната им цена е по-ниска с 10,97 на сто.

От търговската верига посочиха, че напитките на едро са поскъпнали за година на едро с 10,83 на сто, а на касата в магазина - с 4,22 на сто. Захарните изделия са с по-висока цена на едро с 10,28 процента средно, а на дребно се продават с 6,7 на сто по-скъпо. Почистващите препарати и детергенти поскъпват за една година на едро с 19,22 на сто, а се търгуват на дребно с 10,95 на сто по-скъпо през октомври. Ръстът при козметиката на едро е с 9,48 процента, а на дребно - с 2,76 на сто.

КЗК оспори акцията на МИИ като обясни, че предлагането на храни на занижена цена може да доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между търговците. Впоследствие министерството промени изискванията си към търговците за участие в кампанията.

"КЗК е сериозен орган, който не може да се пренебрегне. Министерството вече направи промени в инициативата, но КЗК не е изразила становище по тези промени, така че ние засега само ще наблюдаваме как се развива процесът", обясни  Вигинтас Шапокас.

В същото време изпълнителният директор на Билла България представи куп други административни проблеми, с които трябва да се бори министърът на икономиката, вместо да слага етикети на стоките. 

Имаме затруднения с наредба, която урежда продажбата на стоки с висок фискален риск, общо 540 вида, каза Шапокас. Тя се прилага от началото на октомври за чуждестранните доставчици и заради голямата бюрокрация и те, и ние, имаме големи проблеми. Декларациите за пратена или получена стока се попълват на ръка, при всяка промяна на обстоятелствата се пишат нови декларации и се викат инспекторите на Националната агенция за приходите (НАП). От догодина наредбата влиза в сила и за местни доставчици и проблемите ще се увеличат, посочи Шапокас.

Въвеждането на електронни ваучери е много добра идея, но ще има проблеми с нейното изпълнение, каза Шапокас. Причината е, че картовите оператори "Виза" и "Мастъркард" ще начисляват такса за всяка трансакция, като годишно сумите ще достигнат по наши сметки 20 млн. лева. Тези пари трябва да бъдат покрити от някого и ние предлагаме да се разговоря с картовите оператори да намалят таксите, каза Шапокас.

Друг проблем, който се очертава пред търговците, е въвеждането на депозитната система за пластмасови и алуминиеви опаковки (бутилки и кенчета), каза Шапокас. Ние сме готови да предоставим място в магазините за машините, които да събират опаковките, но според нас организацията на системата трябва да се направи или от производителите на опаковките, или от екологичните организации, които са силни в страната. В момента се обсъжда какво да се прави със събрания материал, но по-важно е как хората, които са купили стоките и са платили депозит за опаковката, ще могат да си върнат парите, заяви Вигинтас Шапокас. Нашата позиция относно управлението на депозитната система е твърда, тя защитава и дребните търговци, защото машините за приемане на опаковки са скъпи - между 30 000 и 50 000 евро, каза той.

 

ЗАБАВЯНЕ НА ИНФЛАЦИЯТА

Месечна инфлация от 0.4% и годишна от 5.8%, отбеляза НСИ за октомври. 

През месеца цените са се увеличили най-чувствително за услугите в сферата на развлеченията и културата - с 6.7%, както и за облекло и обувки (+5.7%), образование (+1.1%) и жилищно обзавеждане и поддържане на дома (+0.8%).

В същото време се отчита намаление като цяло за групата на хранителните продукти с 0.4%, ток, вода, газ и други горива за дома - също с 0.4% , както и транспорт с 0.3%.

Сред хранителните стоки през октомври най-много са поскъпнали ориз - с 3.4%, картофи - с 3.2%, маслини - с 2.9%, какао - с 2.0%, кафе - с 1.8%, газирани напитки - с 1.6%, бира - с 1.5%, яйца - с 1.4%, пълномаслено прясно мляко - с 1.3%. Лек ръст на цените се отчита още за типов и ръжен хляб и хляб "Добруджа", брашно, чесън, леща, зрял боб, грозде, пипер, сирене, кашкавал, минерална вода, говеждо и пилешко месо.

В същото време чувствително са поевтинели зеле - с 16.8%, краставици - с 8.7%, зрял лук - с 5.8%, олио - с 4.1%, прясна и охладена риба - с 3.8%, ябълки - с 3.6%, моркови и червено цвекло - с 3.5%. Спад в цените и още при цитрусовите плодове, трайните колбаси, маргарина, свинското месо , маслото, киселите млека, захарта. 

В групите на нехранителните стоки и услугите най-силно поскъпват туристически пътувания в страната - с 16.1%, обувки - с 6.4% и облекло - с 5.4%. Вдигат се леко цените и на препарати за пране и почистване на съдове, климатични инсталации, прахосмукачки. С около 1% поскъпват и горива като газ пропан-бутан за ЛТС и дизел. Повишение на цени се отчита и при козметични и фризьорски услуги. 

Октомври е пореден месец от началото на годината, в който инфлацията трайно пада и дори в момента е под нивото на бюджетната прогноза от 6.9% в края на 2023 г.

Днес стартира и кампанията на Министерството на икономиката "Достъпно за вас", която има амбицията да овладяване на поскъпването на храните. Тя предвижда в продължение на шест месеца най-малко 50 хранителни продукти от първа необходимост да се продават в търговската мрежа с трайно ниски цени. Всеки търговец, който иска да се включи в кампанията, сам ще избира всяка седмица кои стоки да продава на ниски цени. Тези стоки ще бъдат отбелязвани със специален знак. Сред тях задължително ще влизат хляб, мляко, месо, млечни и месни продукти, яйца, плодове и зеленчуци. 

Остава обаче неясно по какво "Достъпно за вас" ще се различава от обичайните за търговските вериги акции на промоции и намаления. 

Още по темата

Държавната кампания за натиск върху цените на основните храни у нас стартира в сряда под името "Достъпно за вас".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

инфлация

Още по темата