Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет иска нов ремонт на бюджета заради скъпия ток

Държавата ще си прибере дивидента от свръхпечалбите на държавните енергийни предприятия, за да плаща помощи на останалия бизнес

27 Септ. 2021
Премиерът Стефан Янев представи антикризисния пакет.  В брифинга се включиха шефът на КЕВР Иван Иванов, министърът на енергетиката Андрей Живков и др.
Нова тв
Премиерът Стефан Янев представи антикризисния пакет. В брифинга се включиха шефът на КЕВР Иван Иванов, министърът на енергетиката Андрей Живков и др.

Служебното правителство реши да развърже  държавната кесия, за да помогне на българските фирми да посрещнат шока с цените на енергията. Бизнесът ще получи дотация в размер на 50 лева на мегаватчас ток за шесте студени месеца - от октомври т.г. до края на март догодина,  обяви премиерът Стефан Янев на брифинг за мерките, които властта смята да предприеме. Затягане на контрола от страна на КЕВР, реформи в работата на електроенергийната борса, създаване на клирингова къща и ефективни застраховки в търговията с ток са част от точките в антикризисния план на кабинета.

Служебният премиер увери, че осигуряването на парите не е проблем, но подчерта, че на практика харченето им, без това да е заложено в бюджета, е невъзможно. По груби сметки става дума за 600-650 млн. лева. Основен източник на средства ще са  огромните печалби, които няколко държавни дружества в момента трупат именно заради рекордно скъпия ток  (работодателите наскоро обявиха, че АЕЦ "Козлодуй" например вече има над 1.2 млрд. лева свръхприходи). “Държавата още сега може да се поиска дивидентите от свръхпечалбите, но те отиват в бюджета и не могат да се похарчат - именно затова е необходима актуализация на бюджета,” обясни Стефан Янев. Той призна, че реално корекциите могат да станат през декември - когато има работещ парламент. “Помощ за фирмите ще има и през първите 6 месеца на 2022 г., като тя ще бъде заложена в подготвящия се в момента бюджетен закон за догодина,” каза още Янев.  

Още не я ясно как ще се прилага финансовата подкрепа - критериите тепърва ще се разработват. 

"Говорим за 50 лева на изразходван мегаватчас. В момента нямаме този механизъм. Без актуализация на бюджета тази година не може да се случи преразпределение през месец декември. Но в бюджета за 2022 г. ще заложим този механизъм за първите шест месеца на годината. Имаме парите, но не можем да ги преразпределим. Ако се направи актуализация на бюджета за декември, парите ще бъдат преразпределени или това ще стане от следващата година“, поясни служебният премиер.  

Проблемът е, че част от фирмите може и да не дочакат помощите, защото вече са в критично положение. 

Други мерки са още по-далечни от финансовата подкрепа. Такъв е случаят със създаването на Клирингова къща от Министерството на финансите заедно с Българската фондова борса и Министерството на икономиката. Клиринговата къща ще работи в интерес на потребителите и търговците на електрическа енергия. Тя ще балансира техните интереси, така пазарът ще стане по-гъвкав, увери Янев. 

От Комисията за енергийно регулиране пък се очаква сериозно да засили контрола - вкл. и чрез прекратяване на лицензии и сурови глоби за нарушаване на правилата.

Стефан Янев подчерта, че енергийната ни стратегия е остаряла. Той призова за широка експертна дискусия за бъдещето на проекта "АЕЦ „Белене“. 

Председателят на КЕВР Иван Иванов уточни, че новите мерки касаят само стопанските потребители. Той призна, че след Нова година вероятно ще скочат и тарифите за битовите абонати, които все още купуват ток на регулирани цени.  

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ток, мерки

Още по темата