facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

След тричасови преговори Горанов отлага наредбата за касовите апарати

Доволни от успеха, търговци, хотелиери и ресторантьори се отказват от планирания протест
Обновена
4 886

След тричасови преговори с браншови организации на търговци, хотелиери и ресторантьори във вторник привечер финансовият министър Владислав Горанов отложи действието на спорната Наредба 18 за касовите апарати и софтуерите за управление на продажбите. Новите технически изисквания за фискалните устройства и софтуера към тях трябваше да влязат в сила от 31 януари.

Горанов, не без намесата и на премиера, е склонил срокът да се удължи с още 6 месеца. През това време работни групи ще изчистят неяснотите и затрудненията пред бизнеса. Това е поредно отлагане на новите разпоредби за касовите апарати и софтуера към тях в наредбата от 2018 г. насам и поредна работна група обсъжда текстовете в нея.

Отменя се и протестът, който бе предвиден от предприемачите за 29 януари пред Народното събрание.

След срещата с бизнеса Горанов заяви, че и в този вариант наредбата може да работи добре, но въпреки това ще се съобрази с исканията. 

„През първите три месеца ще има активна работа между експертите на министерството и бизнеса, в които да се постигнат изяснявания на нормативно ниво на неяснотите, от които се породи недоволството", каза финансовият министър. "Коментирахме, че в следващите седмици ще имаме срещи и по отношение на режима на запечатването на търговски обекти, тъй като техните опасения са, че наредбата може да отвори допълнителни аргументи за затварянето на обекти“, каза още Горанов. 

В момента данъчните прибягват до запечатване на търговски обекти, когато установят липса на касов апарат и неиздаване на касови бележки. Търговците се безпокоят, че в бъдеще това ще е възможно и при най-малкото разминаване с изискванията към фискалните устройства и софтуера за управление на продажбите, както и съдържанието на касовите бележки.

Темата с проблемите, които създава Наредба 18 на фирмите, бе поставена и по време на годишната среща на бизнеса с правителството. В нея участие взе и премиерът Бойко Борисов, който се възмути, че всички искат действия от държавата срещу сивата икономика, но когато тя се намеси, всички са недоволни. "Всички искаме сивият сектор да излезе на светло. Но забелязвам странно поведение. Всеки казва къде е държавата? Когато тя тръгне да изпълни своята задача, става голям проблем. Не искате да има Наредба 18, а искате бележки в ресторанта", заяви Борисов. И за пореден път даде пример с "иновативния бизнес", на който сървърите били в Макао и данъчните не можели да проверят оборотите. "Във Виена без касова бележка не можеш и да си помислиш", каза Борисов.

"Не разбирам какъв е проблемът на търговците и ресторантьорите с прилагането на Наредба 18", заяви по време на форума финансовият министър Владислав Горанов. Той призна, че наредбата е създала проблеми за големите фирми, но не и за дребните търговци. "Ако те казват, че трябва да увеличат цените заради новите изисквания за софтуера, значи досега са крили ДДС. Това ме прави уверен, че Наредба 18 работи", коментира по-рано Горанов.

Според Борисов по същата причина била и съпротивата срещу тол-таксите. "Или искаме да изсветлее бизнеса, или да си останем така, както е било 10 години", каза премиерът.

Борисов засегна и темата за създаването на държавния ВиК холдинг, която също предизвиква силни критики: "Над 70-годишни са водопроводите, кое по-напред да се ремонтира. Трябва промяна и към отношението към водата - по селата чешми текат, за да не замръзнат. Кой пести вода?"

 

32

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Отговорност? Достойнство? Оставка? Забравете!

25.05.2020

12754 18
Шерифът на народа с кураж на мишелов

25.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

10295 13
С над 200 млн. лв. са спаднали общинските приходи покрай кризата

23.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

460 1

Коментари

Страници

Sir Mano

Отново не мислиш!

Тоя бизнес, дето би се вместил в 200 лв. никой не го брой.

Имай в предвид, че само за нови касови апарати през 2019 г. са похарчени над 300 мил. лв. За белите фирми това е малкият дявол. За нов хардуер и софтуер разходите са в пъти повече ... ама много пъти!

Solace

Лелката с кинкалерията на пазара, която прави оборот по 200-300 лева на седмица е бизнес (и то бизнес, който "чука" всяка продажба на апарата). Щото ако я няма лелката, трябва да обикаляш хипермаркетите, които пък са с чуждестранни собственици. Или да обикаляш из центъра (специално за София говоря), по Екзарх-а...

Като я няма лелката магазинчето стои празно, Общината не взема наем, няма пари, дотира се от бюджета и т.н. Нещата са навързани.

И не е само лелката, още много са магазинчетата с нисък оборот, които няма да могат да си позволят Наредба 18. Не това е начинът да се бори сивата икономика. Започни от строители (печелят по над 500-600 и нагоре евро/кв.м., а отчитат по 50-60 хил. лв. годишна печалба), после през земеделците, и чак тогава удряй микропредприятията...

Шлифера

Хиляди искат оставка на правителството. Стигна се до сблъсъци с полицията....
https://m.offnews.bg/news/Politika_8/Hiliadi-iskat...  
 
 

PlaNed
снимка на PlaNed

Ключът от чекмеджето се крие в "заСИГА", после ще клекне...

ppipi7766

Къф тоя бизнес дето 200 лв са му проблем???

Първо не са 200 лева.

Касовите апарати по наредбата са 250-800 лева.

+ годишен договор около 100 лева с ДДС

+ абонамент за софтуер 24 лева  ДДС на месец, още 288 годишно.

+ софтуер на цени от 200 до хиляди лева.

+ постоянните промени в наредбата ( в последно време намаляха , само за електронните магазини има промяна ).

+ промените ясно, обаче всичко е така неясно написано, че всяка буква и запетайка подлежат на "тълкуване" от проверяващия. Огромна хранилка за корупция.

самия НАП на въпрос в техния форум генерира два до пет различни отговора за сходни казуси.

Sir Mano

Прав сте колега. Незапознатите (не че им трябва да се запознават) с наредбата стигат до елементарни заключения, подхранвани от честоповтарящи се мантри (лъжи) на НАП.

Факт е, че тази наредба е прекалено подробна (и недомислена) и оставя стотици частни случаи на работещи БЕЛИ бизнес решения извън закона, т.е. проверките ще са абсолютно субективни! Оформя се страхотно лапане за проверяващите, имайки в предвид, че ако му скимне на проверяващия, може да измисли някакъв довод за несъответствие и да ти запечата бизнеса за един месец, в рамките на който трябва да се обоснове и евентуално да се определи глоба. ЕДИН МЕСЕЦ! Кой редовен бизнес ще оцелее след един месец ЗАТВОР? Договори с клиенти, доставчици, служители?!?!?

Лошото е, че когато ние ревяхме и се гърчихме пред НАП, опитвайки се да им налеем малко разум, народа не му пукаше, а когато сега им опря на дупето, съсловните организации се сетиха да протестират - ама хак да им е! Сега ще си патят ...

Sir Mano

Колега, ама въобще не си наясно! Ако беше осигурявал поне двама служителя, сигурно отчасти би ти било ясно за какво става дума. А ако имаш оборот над 250 000 лв. тогава попадаш изцяло под похлупака на наредбата.

Проблема е, че наредбата се опитва подробно да опише как трябва да протече една продажба, но стъпвайки на модела на ресторант:

Идва клиент, чете менюто и прави първа поръчка - това е началото на продажбата. Отваря се бон и цяла вечер се чука на ФУ. Накрая биеш тотала и печаташ фискален бон - подробен.

Е да, ама хиляди фирми (бели, честни, защото сивите така или иначе няма да се съобразят с наредбата) имат различни бизнес модели.

- Фирма има договори с контрагентите си и цял месец доставя на Експедиционни бележки и накрая на месеца им се плаща по банков път с обобщаваща фактура. Нищо не крият, не ощетяват фиска, но сега наредба 18 ги кара за всяка експедиция да издава ФБ, защото това се смята за самостоятелна продажба. Е да, ама каква хамалогия е връщане на стоки, когато си пуснал ФБ?!?!? Вървят едни сторна, едни кредитни ... чудесии.

- Електронните магазини ги задължават да имат касов апарат ... някъде в облака!!!! И за всяка продажба с  дебитна/кредитна карта да издават ФБ?!?!? Първо сайтовете рядко се хостват в България - само най-големите фирми си ги хостват сами ... физически на техен сървър, за да могат да закачат ФУ. А какво става с продажби през нощта, когато свърши хартията? Наредбата не позволява започване на продажба ако ФУ не е в готовност .... сеги сайта и вика : "Нема 'артия".

Мани ...

Хиляди случай ... а пък разносната търговия да не говоря!

 

Интервал

Дробовик, коментарът ви само показва ПЪЛНО непознаване на темата, както и най-вероятно топла службичка, а не самостоятелно оцеляване на фона на свободните данъчни съчинения на шайката, осъществяваща ефективен геноцид над коренното население. Забавно е, че едни 20 милиарда са отписани с лека ръка от НАП, но побъркват дребния легален бизнес с идиотски изисквания, щото гонят едни несъбрани 300 млн.
Ама пригласяйте, щом Ви радва.

qqto

Циркаджии сър. Направиха ни на маймуни .

ppipi7766

Май клекнаха.

Тоя язовир ги уплаши.

Според мен трябват 6 месеца НАП да си прецизира исканията и да не гипроменя следващите 5-10 години.

Писна ми да мисля утре с каква мисъл ще се събуди овластен чиновник.

Ние, брашнения чувал сме ясни.

 

Забравих!

Много ме дразни тая простотия с "касовите апарати".

Тях ги сменяме да вземат да прочетат нещо списващите, наредбата третира основно  софтуера.

СУПТО – Софтуер за управление на продажбите в търговски обект, а там граница за разходите няма.

Старо правило е че компютърната мощ се удвоява за година и половина, а софтуера я препълва до забиване за месец.

 

Тренд Петков

какви преговори ,бе хора....това е добре познато...Един чиновник, с огромен уплах от земетресения, и  поради този факт му се налага да живее безплатно в чужд апартамент....не,той не иска,но му се налага... Та точно този и подчинените му с огромно задоволство извиват като парцал бизнеса, ей тъй, днес им хрумва нещо, утре казват че е задължително, иначе с бизнеса ти е свършено,, ...ей така..без анализи, без конкретика,без задължитеното съответствие..захаросано с приказки за грижа за данъците. И както винаги не е домислено, и както винаги, когато хората им се опънат започват да дават заден, хм, с приказки че видите ли..ние сме с вас.         Ама и те не си вярват,хеле пък Борисич...той приема за вярно едно. Ако не му се дърви никой-вярно е...ако само някой се опъне.бегом назад...той си ни е добричък и ще ни спаси. В случая от дясната му ръка- Горанов

nobody2

да се търси фирмата/фирмите доставчици. там е истината.

тренирано за първи път беше с автоклавите на зъболекарите.

Капитан Немо
снимка на Капитан Немо

Интересено какво може да се очаква от прости калинки, които даже едно заглавие на конференцията не могат да напишат без пртавописна грешка?

Или вече пълният член почнА да се използва по подразбиране за всеки слуай, че Бай Онуй трябва да е гоУЕм винаги?... ?

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Отлагането бе очаквано и се случи.Както казваше един политически анализатор:''Б.Б. може и да не е много умен, но има страхотно чувство за самосъхранение и много добре усеща и предугажда кога ще го ''бият''''.Сиреч има шесто чувство, кога се очертава лошо време за политическата Му кариера.

В последните дни се събра доста голямо напрежение.Улицата настръхна.Доколкото следи човек социалните мрежи, утре ще има митинги пред НС.Като най-сериозна и плашеща се очаква да бъде групата на протестиращия бизнес.И тя трябваше да бъде разединена.Спешно.Доста хитро днес, само ден преди протеста, е имало ''среща'' с ''бизнеса''(с кой бизнес обаче?).Първи бяха ''забаламосани'' ресторантьорите и хотелиерите.Фин-мина (разбирай по-скоро Б.Б.) уж ''клекна''.За 6 месеца ''отлагане'', да се ''изчистят'' нещата.Ловък ход, първо защото сега се тръби по медиите, че е протестът отпада, а това не е така и протест утре ще има.И второ, защото през тези 6 месеца отлагане абсолютно нищо няма да се промени в полза на бизнеса.Напротив-чиновниците само ще симулират ''диалог''(както досега) и ще протакат.В това ги бива, ама много.И наредбата ще си влезе в сила в разгара на лятото, когато дребният бизнес просто няма как да се събере за да протестира.Защо тази среща (с ''бизнеса'') се проведе днес, толкова спешно?За Б.Б. и В.Г. щеше да е неимоверно трудно да преговарят с когото и да е, ако отвън пред сградата е пълно с хора, хиляди, гневни, от цялата страна.Ако срещата бе утре, отстъпките(понеже при ескалация на ситуацията ''храбростта'' Му е....относителна), които Негово Високоблагородие трябваше да прави щяха да са мнооого по-големи.За сега днес изигра хитър и правилен за Него ход.Но и утре е ден.А протест явно ще има, а там....там нищо не се знае.

ppipi7766

Честно казано не мисля, че "диалога" ще помогне, отлагането е временно даже да не е на власт Баце процесите са напреднали бизнеса ще се цифровизира да же и магазинчета за плод зеленчук. Това е предимство, но при нас от всяко добро нещо успяваме да изцедим само капката отрова.  Много е важно е нещата да спрат до тук, да се гарантира, че поне 5-10 години няма да се пипа в законодателство и наредби. Много фирми вече минаха на СУПТО и проблемите се появиха, не беше изненада, наредбата писана на крак, софтуеристите подтичват и не успяват да насмогнат на всекидневните глупости и "тълкувания". Шест месеца са достатъчно време за изчистване на грешките. Просто да спрат да "оптимизират" да спрат да "подобряват" и "реформират".

qqto

https://nap.bg/news?id=4152  Това от преди 15 дни .Фурнаджийски лопати.

ppipi7766

На срещата бяха коментирани и някои технически въпроси, които ще бъдат обобщени от БАИТ и предоставени на НАП за отговор.

 

13,01,2020 още не са решени методологическите въпроси, после ще трябва и техничарите да си свършат работата!?

 

vladimir kalitsin

При такъв провали проблем, всеки министър си тръгва. но нашето момче е незаменимо за шайката.

Slava
снимка на Slava

Заради шемекериите, които правеха досега, зи задължиха да ползват единен софтуер, и да, с договор за поддръжка - пак заради шмекериите им. Ревът е, защото няма да могат да крият доходи. Оплаквачите им във форума също реват, но за по - високи пенсии - е, там са ви пенсиите, на протеста на шмекерите.

Sir Mano

Slava, тези дето шмекеруват пак ще си шмекеруват. Наредбата основно засяга фирмите, които ползват СУПТО (Софтуер за управление на търговските обекти). Тия дето не ти издават ФБ по магазинчетата и гаражи, така или иначе нямат търговски софтуер ... така че все им е тая.

Как ще ги хване Н18 "майсторите" (строители, автомонтьори и т.н.) - НИКАК! А там оборотите са огромни ... милиарди на годишна база!

Фирмите, които ползват СУПТО сега ги вкарват в една хамалогия и бюрократщина ... карат ги да декларират всеки търговски обект, всяко работно място, всеки касов апарат, всеки принтер (да, това дето печати на А4) и при разминаване с декларираното в НАП подлежат на глоба ...

Карат ги да си декларират номенклатурите и при разминаване подлежат на глоба.

Карат ги да осигурят достъп до софтуера за продажбите си ... 24/7, за да можели от НАП да правят проверки по всяко време? Тука нещо ... търговска тайна - НЯМА! Как НАП ще докажат, че ползват тази информация добросъвестно? Никак!

Всичко започна от това, че кръчмите по морето укривали обороти и накрая ... го сложиха на честния бизнес :(

Интервал

Четене трябва, Слава. Четене с разбиране. Нищо не сте разбрали от темата, а и най-вероятно не сте част от бизнеса тук. Поне легалния, а не цоцащите фирмички покрай властта.

John Slow

Лошото е, че когато ние ревяхме и се гърчихме пред НАП, опитвайки се да им налеем малко разум, народа не му пукаше, а когато сега им опря на дупето, съсловните организации се сетиха да протестират - ама хак да им е! Сега ще си патят ...

Ако всеки разсъждава така, винаги ще има една малка група недоволни, и една голяма група "Хак да им е".  

Sir Mano

Да, прав си. Бях афектиран, защото никой през миналите 2 години не разбираше защо скачаме и сега накрая се сетиха ... за съсловните организации говоря. Защото БАИТ поне от преди година и половина организира срещи с НАП, в които се опитва да отмени или поне прецезира текстове, но НАП бяха силни и непреклонни, защото нямаше масови протести, пък и не вървеше да си признаят каква простотия са насътворили.

Интервал

Sir Mano ?

peniko

Ся въпросът е: защо се изаби толкова пара у свирката???

От толкова време се диксутира, лобира, договорира, санира, и там прочее ..... ама накрая може и без това!!! Е холан, що ти требе да думкаш тупана. га сватба не се задава? Накрая на годината  нам колко си бюджетен излишък, ма после за 2-3 дена го наместат у крачолите, после паре нема - ще се тегли заем и пр. и пр. Има ли едно нещо което в последните години да е направено по план и с ясна цел или е като да търкаме билетчета  (нашумяла напоследък тема)?

ПоЕрвайте ми, но стрина Гина от кварталното магазинче е много по-притеснителна и съвестна от разните му супер-дупер вериги (тя сигур вече си е купила нов касов апарат), щото тя нема една сюрия адвокатЕ и пр. зад гърба си.....ще й върнат ли парите? Ахааа може - на найци. 

Какви са тия високо-образовани упрваляващи, кога не са научили един урок от началото на обучението по икономика (стопанско дело): бизнесът се привлича с твърди и работещи закони (дори и не са много изгодни) - щото истинският бизнесмен си прави сметката и иска да знае кога и как ще му се изплатят инвестициите. А при нас - пишем закони и наредби на коляно, после ги преправяме или отменяме и се вайкаме, че никой свестен бизнесме не иска и да чуе за БГ.....

А бе да на сите там ДЕПМ...извинявам се за израза

 

 

 

Интервал

Пенико, можете да сте сигурен, че тази наредба е по план и с ясна цел. Съвсем сериозно. От близо година браншови организации се опитват да водят диалог с данъчните, като посочват и конкретни казуси, и проблеми, а вчера Боце и министър Влади дърдореха, че не виждали къде са проблемите, и не разбирали защо протестират хората. Това говори единствено за умисъл и целенасочена политика на геноцид. Всичко друго е наивност или длъжностна характеристика.

Аладар
Щом в Австрия работи добре тази система защо не я преписаха точка по точка. И софтуера да им бяха купили. С туй желание за творчество да откриваме колелото ще ставаме все по зле.
rorik

==

Заради шемекериите, които правеха досега, зи задължиха да ползват единен софтуер, и да, с договор за поддръжка - пак заради шмекериите им. Ревът е, защото няма да могат да крият доходи. Оплаквачите им във форума също реват, но за по - високи пенсии - е, там са ви пенсиите, на протеста на шмекерите.

==

 

  Това е истината.Дори и по селата .

Като нямаш по точна информация как да управляваш .

Интервал

Ми не е. Гугъл + 2 мин. търсене, ще намериш много теми с хиляди проблеми, породени от гербавото данъчно недомислие, пропускащо милиарди, но борещо стотинки несъответствие във фирмената каса. Повтарянето на мантрите на министър Влади, не е аргумент.

Интервал

"Доволни от успеха, търговци, хотелиери и ресторантьори се отказват от планирания протест"

Това просто не е вярно. Протести си има, току що бях, в момента във Варна е пред данъчното. С шайката няма какво да се преговаря, те не го правят без да искат или от незнание. Това е целенасочена политика.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×