Медия без
политическа реклама

Ски зоните в зимните курорти вече са с по-високи цени

Предупреждение за опасност от лавини бе обявено за Рила и Пирин

28 Дек. 2021Обновена
БГНЕС

Зимните курорти вече вдигнаха цените на ски зоните.

От вчера лифт дневната лифт карта за възрастен в Банско е 79 лева. Ученици от 13 до 19 години, включително, заплащат по 75 лева. Същата е цената и за пенсионери до 75 години. Лифт картите за децата до 7-годишна възраст и за възрастните хора над 75 години са по левче, а за децата между 7 и 12-годишна възраст – 43 лева.

Цените за дневните лифт карти в Боровец се увеличават от 62 на 75 лева на човек за възрастен, а цената за нощното каране ще бъде вече по 40 лева за възрастен вместо досегашните 30 лева.

В Пампорово цената на еднодневна лифт карта става също 75 лева за възрастен, 59 лева за младежи и 45 лева за деца. От управата на курорта информират, че за този зимен сезон новата полудневна карта ще увеличи времето за каране по пистите с 45 минути, стартирайки от 11.45 до 16.30 часа.

Отстъпки са предвидени при закупуване предварително онлайн на ски услуги като лиф карти, инструктор или наемно оборудване. На територията на комплекса са монтирани допълнителни станции за безконтактно получаване на лифт карти чрез сканиране на кюар (QR) код. През този зимен сезон в сградата на един от най големите хотели ще заработи лаборатория за бързи и PCR тестове.

 

ЛАВИННА ОПАСНОСТ

За лавинна опасност в Рила и Пирин алармираха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). 

"Този декември ни даде страшно много сняг и на практика това е първата дебела снежна покривка в планината. В комбинация с вятъра, се създават предпоставки за лавини. Има и други фактори - на места през последните дни валя дъжд, който може и да заздрави снежната покривка, при други условия може да я направи още по-лабилна. Старото правило е, че там, където има склон и сняг, има опасност и от лавина. Обстановката в другите планини не е по-различна - както е в Пирин, така е и в Стара планина, и в Рила, и във Витоша. Колкото повече си позволяваме да подценяваме планината, да надценяваме собствените си възможности, толкова по-голяма е възможността да попаднем в опасна ситуация", коментира пред БНТ директорът на ПСС Емил Нешев. Той обясни, че лавинната опасност в момента е умерена.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата