Quantcast
Скандал - износители изкупили евтиния ток на АЕЦ Козлодуй | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Скандал - износители изкупили евтиния ток на АЕЦ Козлодуй

Чужди компании и фирми, свързвани с Ковачки, са взели лъвския пай от 495-те мегавата, предложени вчера на борсата
6 440

Очертава се пореден скандал по болната тема за рекордно скъпата електроенергия.

Още вчера ексдепутатът от БСК Георги Кадиев настоя държавните институции да обявят какъв процент от изтъргуваните в сряда огромни количества ток (основно от АЕЦ "Козлодуй) са купени от фирми, чиято основна дейност е "износ на електрическа енергия“. Информацията за търговете е налична в ЕСО, така че Министерството на енергетиката, КЕВР и БНЕБ - Българската независима енергийна борса, лесно могат да направят такава справка, за да разберем отново ли бе направена "схема" за сметка на българския бизнес, коментира Кадиев на страницата си във Фейсбук. 

Днес Мая Манолова, лидер на "Изправи се. БГ", даде подробности за "схемата", критикувайки държавните институции, че ще докарат българската промишленост до фалит. 

На вчерашните търгове на борсата са били изтъргувани 495 мегавата, от които 300 мегавата са най-евтиният ток -  от АЕЦ "Козлодуй", а останалите са от държавната ТЕЦ "Марица изток 2". В наддаването са участвали 8 чуждестранни търговци и още 19 компании, основно свързвани с империята на бизнесмена Христо Ковачки.  Огромната част от електроенергията вече е препродадена (изнесена), само една четвърт ще остане за българските предприятия, обясни Манолова. Тя твърди, че търговците са спечели около 45 милиона от вчерашните сделки.

Тези порочни търгове са в пълен разрез с обещанията, че държавата взима мерки и ще бъде осигурен ток на достъпни цени и за големите, и за малките енергоемки фирми, обяви председателката на ИБГ.  Тя за пореден път поиска оставките на служебния енергиен министър Андрей Живков и на директорите на електроенергийната борса и БЕХ. 

 

 

 

 

Ключови думи:

ток, търгове, БНЕБ

Още

Правителството одобри помощите за потребителите на природен газ

20.01.2022

Обновена

2372
Работниците на завод „Арсенал“ излизат в отпуск заради скъпия ток

17.01.2022

3391
Армията осигури ток за спортистите на Белмекен

16.01.2022

2292