Медия без
политическа реклама

Ще има две ставки за водата - ниска до 3 кубика и висока след това

Обсъжда се въвеждане на двустепенно таксуване на ВиК услугите вместо плащане на помощи за бедните

16 Ноем. 2021

Старата идея държавата да помогне на по-бедните българи в плащането на сметките за вода възкръсна в променена форма. Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова и шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов обмислят нов вариант, според който ВиК услугите ще се таксуват на "два етажа" - цената ще е ниска за първите 3 куб. метра месечно потребление (на човек), а над тези количества ще е доста по-скъпо. Презумпцията е, че домакинствата с по-ниски доходи ще се стремят да са пестеливи в изразходването на вода и съответно ще могат да се вместят в лимита за ниската тарифа, а онези, които са по-разточителни, ще плащат значително по-високи сметки.

Темата сега е особено злободневна, защото от Нова година се очаква пореден сериозен скок на тарифите на всички ВиК дружества. Шуменският воден оператор например още през лятото предупреди, че се кани да качи цената над 4 лв. за куб. м от 1 януари. А тогава още не се знаеше, че ще последва главоломно поскъпване на електроенергията, което ще вдигне разходите на ВиК фирмите, особено на онези, които изпомпват водата.

"Работим по проекта на Закон за ВиК и други нормативни актове с цел да осигурим на българските граждани вода, която е национално благо и стратегически отрасъл, на ниска, социално поносима цена", коментира министър Комитова след срещата си с представители на КЕВР.

Въпросът как да бъдат защитени по-бедните хора от ескалацията на цените на ВиК дружествата се обсъжда от доста години и върху него се упражняваха и предните правителства. Поне от 10 години се говори за промени във ВиК законодателството, които ще въведат социални помощи и в този сектор подобно на енергийните.

Всеки от бившите ресорни министри на ГЕРБ  - Лиляна Павлова, Николай Нанков и Петя Аврамова, говореше за подпомагане на бедните и за законови промени, които така и не се случиха. Сега министър Комитова, член на служебен кабинет, който скоро ще отиде в историята, и председателят на КЕВР Иван Иванов, който е с отдавна изтекъл мандат, работят по въвеждането двустепенна тарифа.

Има международно приет стандарт за нормално потребление - 2.8 кубика месечно на човек, както и правило за "социална поносимост" на цената на водата, според които потребителите не бива да дават повече от 2.5% от доходите си за плащане на сметки за Вик услуги. Точно затова сега се обсъжда ниската тарифа да се прилага за първите 3 куб. метра.

Със сигурност обаче промяната в ценообразуването няма да стане тази година. За целта са необходими законови промени, които тепърва трябва да бъдат одобрени като проект от изпълнителната власт, а след това трябва да бъдат одобрени от новото Народно събрание, което още не е започнало живота си и тепърва ще се занимава с правилници, съставяне на комисии и пр.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

вода, ВиК

Още по темата