Медия без
политическа реклама

Шефът на НАП отказва да говори за бившата си фирма

Внезапна проверка на Спецов на три ГКПП разкри, че фирмата, която държи "златната локва", не е платила към бюджета над 10 млн. лв.

05 Юни 2021Обновена
БГНЕС
Румен Спецов

Директорът на НАП Румен Спецов категорично отказа да отговаря на въпроси, свързани с неговата фирма, продадена на безработен, но натрупала над 1 милион дължими данъци. "Тече проверка. Като свърши, ще разберете", заяви шефът на приходната агенция на брифинг на ГКПП "Капитан Андреево". 

На въпрос дали познава Васил Божков, Спецов направи лапсус: "Вижте какво, в Дубай живеят три милиона българи (б. р. - явно имайки предвид 3 млн. души), каква ми е връзката с тях? Това, че сега съм в София, означава ли, че имам връзка с Делян Пеевски?!".

Повод за брифинга беше нощна акция на НАП по граничните пунктове. Инспекторите са открили "множество нарушения" на данъчното законодателство при координирана операция, проведена едновременно на няколко гранични пункта в страната.

"Открихме несъответствия и направихме повторна проверка. Открихме касови бележки, които се маркират, но не стигат до отчетите на НАП. Затова и днес сме тук, за да видим на какво се дължи това несъответствие. Половината от касовите апарати, които са на пункта "Капитан Андреево", не са свързани с НАП. Това важи и за ГКПП "Лесово" и ГКПП "Малко Търново". Това заяви Румен Спецов на първия си брифинг, откакто оглави НАП.

Основните нарушения са с фирма, която поддържа дезинфекцията на трите ГКПП. Открита е огромна кешова наличност и стари касови апарати, които не са свързани с НАП. Спецов съобщи, че я проверят и утре "фирмата ще се яви в НАП и ще донесе всички милиони". Според него заради неработещите касови апарати в бюджета не са внесени над 10 милиона лева. Фирмата ще бъде проверена дали става дума за умишлено укриване на оборот. 

"Ако средно на ден минават по 1000 товарни автомобила, още толкова леки коли и автобуси - поне половината не са отчетени - подчерта Спецов. - От сумата, която се взима от леките автомобили - 80 на сто отива за държавата, а другите 20 процента са за фирмата, която обслужва апаратите. Според сключените договори фирмата, която обслужва системата, не заплаща такса за сметка на обслужването на пункта. Ако касовите апарати не са свързани, то не може да се каже, че тази такса постъпва в държавния бюджет. От фирмата изразяват единствено съжаление за допусната грешка и са готови за пълно съдействие до изясняване на случая."

В две статии  през 2019 г в. "Сега" разказа за "златния гьол", който от 2013 г. насам е даден на своеобразна концесия от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на "Пи.Еф.Си." ЕООД. Схемата действа на три ГКПП-та - Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново. Разследване по случая направиха и Антикорупционният фонд и Генка Шикерова. 

Антикорупционният фонд съобщи, че е сезирал прокуратурата за аферата "Златната локва".
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отказва да сподели с обществото защо е поверила събирането на такса "дезинфекция" по границата с Турция на частна фирма и какви са параметрите на тази особена концесия. Преди дни в.

Спецов потвърди, че списъкът на фирмите, свързани с Пеевски и Васил Божков, публикуван на сайта на НАП, ще продължи да се допълва. 

Разкрития на границата

Ключови думи:

НАП, Румен Спецов

Още по темата