Медия без
политическа реклама

През септември банките трябва да предлагат сметка без такси

30 Юли 2023
Асен Василев
Илияна Димитрова
Асен Василев

Още през септември всички банки трябва да предлагат сметка без такси, по която гражданите да получават заплати, стипендии и пенсии. Условието е в тези сметки да няма други преводи, обясни финансовият министър Асен Василев по Нова телевизия. "Според евродирективата всички банки трябва да предлагат базова сметка", допълни той.

Според приетите разпоредби на бюджета за 2023 г. фирмите с над 100 служители задължително трябва да плащат на служителите си по банков път. При дебатите бяха изразени опасения, че така ще бъдат натоварени с такси хората с най-ниски доходи. Асен Василев обясни, че е разговарял с ръководствата на банките и е постигнато съгласие да бъдат поставени банкомати във всички населени места и при тегленето на минимална заплата да не се начисляват такси. Той отбеляза, че инициативата за таксите е била подета от самите банки. Затова депутатите приеха и поправка в Закона за платежните услуги и системи. Сметката за основни операции се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват заплати, но разпоредбата няма да се прилага за теглене на суми  чрез банкомат и ПОС терминал, различни от обслужващата банка.

Откакто лихвите паднаха на нулеви нива, банките започнаха да печелят основно от такси. По официални данни на БНБ банките събират около 100 вида такси.

"Правителството е заложило 2,5 милиарда повече данъци, отколкото е бил заложил служебният кабинет, при същия растеж и същата макрорамка. Но това е съвсем реалистично за изпълнение", каза още Василев. Според него това не е бюджет тип „затягане на коланите”, а всяка сфера е достатъчно финансирана.

„Парламентът реши за редица заплати. Общо около 250 милиона има допълнително за заплати. Важно е какво получаваме насреща. Например вдигаме заплатите в МВР – какво ще получат българските граждани насреща? Ще получим ли камери по селата, патрули, по-добре опазване на сигурността? На тези въпроси не беше отговорено, затова в проекта на бюджет не фигурираха тези средства. Парламентът е решил, че е готов да даде допълнително средства на МВР”, коментира Василев.

Той твърди, че не е направил политически компромис в името на бюджета. „Бюджетът е в рамките на 3%, заложени са всички основни политика - 8 милиарда разходи за развитие, капиталови разходи, подкрепени са всички сфери, в това число и сферата на културата”, каза Василев. Той е категоричен, че бюджетът за култура на е намален, а напротив – увеличен.„2021 г. бюджетът за култура беше 240 милиона, за 2022 им дадохме 340 милиона. Драстично увеличени! Не успяха да се използват, върнаха 47 милиона обратно. Тази година са 357 млн. Повече и от миналата година са с идеята тези 47, които не усвоиха, плюс тези 17 милиона тази година да успеят да ги усвоят. Но, както винаги съм казвал - „Пари в торба не се дават”. Трябва да има ясна идея тези средства за какво ще се използват”, каза Василев.

Ключови думи:

банки, лихва, такси

Още по темата